GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες

Οι Αντίστοιχες συζητήσεις επί υπουργίας Χαρδούβελη κράτησαν 3 μέρες για να εντοπιστούν τα θέματα, 2 μήνες για να προετοιμαστεί το οικονομικό...

Μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες

Οι Αντίστοιχες συζητήσεις επί υπουργίας Χαρδούβελη κράτησαν 3 μέρες για να εντοπιστούν τα θέματα, 2 μήνες για να προετοιμαστεί το οικονομικό επιτελείο και άλλες 2+2 μέρες για να επιτευχθεί το staff level agreement.

Χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για την προηγούμενη ομάδα, ή για τη σημερινή κατάσταση, η ουσία είναι πως για τις Βρυξέλλες και τους εταίρους οι συζητήσεις είναι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όχι απλώς για την έγκριση μιας λίστας.

“Οι συζητήσεις στο Brussels Group γίνονται σε καλό κλίμα, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και σημεία διαφωνίας. Εκτιμάται ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον και αύριο, είναι ουσιαστικές και λεπτομερείς”, αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Οι 3 θεσμικοί συνομιλητές της κυβέρνησης κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά και αποφεύγουν τις διαρροές, όμως κύκλοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι στο τραπέζι έπεσαν τέσσερα, τουλάχιστον, ζητήματα εκτός κυβερνητικής λίστας, μιας και δεν τα βρίσκουν σε ζητήματα εντός λίστας (ασφαλιστικό).

Η Κομισιόν δεν ζητά μείωση συντάξεων, αλλά κατά προτεραιότητα ενοποίηση των ταμείων και του τρόπου απόδοσής τους. Περιμένει να δει πως θα κλείσουν οι τρύπες στο ενιαίο μισθολόγιο και πως δεν θα πέσει έξω το wage bill από την πολιτική προσλήψεων το 2015.

Οι ίδιοι κύκλοι εξέφρασαν την άποψη ότι “είμαστε ακόμα μακριά από σύγκλιση στα αμιγώς δημοσιονομικά θέματα”, εξηγώντας ότι δεν τεκμηριώνονται επαρκώς οι μέθοδοι για την επίτευξη των σχετικών στόχων, αλλά “γι’ αυτό γίνονται και οι συζητήσεις”. Η κυβέρνηση πάει στη συζήτηση με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% σε ρυθμό ανάπτυξης 1,4%. Όπως μεταφέρθηκε στο real.gr “καταλαβαίνετε γιατί ο Ντ. Κοστέλο δεν το είδε και τόσο θερμά, όποιος έχει δει την πορεία της οικονομίας από το Δεκέμβρη καταλαβαίνει”.

Την ίδια ώρα, με τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, κλιμάκια των τριών θεσμών συνεχίζουν και τη δική τους δουλειά τεκμηρίωσης στην Αθήνα. Η πρόοδος εκεί είναι εξαιρετικά αργή. Οι συζητήσει με την τρόικα των θεσμών κατά συνέπεια θα συνεχιστούν.

Είναι απόλυτα σαφές ότι χωρίς συμφωνία με τους Θεσμούς, δεν θα συγκληθεί το eurogroup και δεν θα γίνουν εκταμιεύσεις. Στις Βρυξέλλες, δεν μιλάνε για εκβιασμό, αλλά για “causality”, δράση και αποτέλεσμα, όπως έλεγε και ο Lambert Wilson, ενσαρκώνοντας τον “Merovingian”, στο Matrix reloaded του 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση