GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το μονοπώλιο σε υδρόγειους σφαίρες βρίσκεται στην Αθήνα

Του Γιώργου Λαμπίρη - Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος Ψάχνοντας λίγο στα μισοσβησμένα μονοπάτια της μνήμης, πολλοί ίσως να θυμόμαστε την...

Το μονοπώλιο σε υδρόγειους σφαίρες βρίσκεται στην Αθήνα
Του Γιώργου Λαμπίρη - Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος
Ψάχνοντας λίγο στα μισοσβησμένα μονοπάτια της μνήμης, πολλοί ίσως να θυμόμαστε την εποχή εκείνη, όταν με την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων αναζητούσαμε σε μία υδρόγειο σφαίρα τον επόμενο μας προορισμό. Πλάθοντας κόσμους απάτητους και μακρινούς. Ταξιδεύοντας με τη δύναμη της εύπλαστης παιδικής φαντασίας στα απώτατα σημεία του πλανήτη.
Τότε ακόμα, οι ηλεκτρονικοί – και απόλυτα βολικοί – χάρτες της Google ήταν προϊόν εντελώς άγνωστο στα μάτια μας. Μάλιστα δεν μπορούσαμε επ' ουδενί να φανταστούμε ότι κάποια στιγμή, πατώντας ένα κουμπί, θα βρίσκαμε με απόλυτη ακρίβεια γεωγραφικό σημείο που αναζητούμε στην οθόνη του υπολογιστή μας. Ωστόσο η υδρόγειος σφαίρα, ήταν πολύ αρχαιότερη από όλους εμάς. Οι ιστορικοί μαρτυρούν ήδη την ύπαρξή της από την εποχή του αρχαίου γεωγράφου, Στράβωνα, όταν ο ίδιος χρησιμοποιούσε την υδρόγειο σφαίρα, η οποία απεικόνιζε τα μέχρι τότε χαρτογραφημένα μέρη του πλανήτη.

Το ταξίδι όμως,  παρά τη σχεδόν… βίαιη είσοδο της τεχνολογίας στη ζωή μας, δεν σταμάτησε.  Μια οικογενειακή επιχείρηση, ξεκίνησε το 1951 το δικό της γύρο του κόσμου, φτάνοντας ήδη στην τρίτη γενιά λειτουργίας της. Ιδρυτής της βιοτεχνίας υδρογείων σφαιρών στην περιοχή του Ψυρρή, ο παππούς, Μιχάλης Κοϊμτζής. Τον διαδέχθηκε ο γιος του, Γιάννης, ενώ σήμερα η τύχη της επιχείρησης βρίσκεται πια στα χέρια του εγγονού, Μιχάλη.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε το μονοπώλιο στην κατασκευή παραδοσιακών υδρογείων, οι οποίες φτιάχνονται στο χέρι. Παράλληλα κατασκευάζουμε και τις γνωστές υδρόγειους μαζικής παραγωγής, η εκτύπωση των οποίων γίνεται στο εξωτερικό, λόγω του υψηλού κόστους. Επομένως έχουμε δύο μορφές προϊόντων. Αυτές που βρίσκετε στα καταστήματα, αλλά και τις χειροποίητες, οι οποίες παράγονται αποκλειστικά σε εμάς κατά παραγγελία», εξηγεί στο news.gr ο Μιχάλης Κοϊμτζής.
Οι χειροποίητες έχουν το δικό τους χαρακτήρα και η τεχνική για την κατασκευή τους είναι εντελώς διαφορετική. «Η εκτύπωση γίνεται στο εργαστήριό μας και ο χάρτης που τοποθετείται στη σφαίρα, χωρίζεται σε τμήματα (ατράκτους). Οι άτρακτοι στη συνέχεια, επικολλούνται πάνω στη μπάλα, φύλλο το φύλλο, και στη συνέχεια επικαλύπτονται με βερνίκι», εξηγεί ο ίδιος.

Η εταιρεία του Μιχάλη Κοϊμτζή, δεν παράγει μόνο υδρόγειους, αλλά και χάρτες, βιβλιοστάτες, μεγεθυντικούς φακούς και αρκετά ακόμα είδη γραφείου. Τα προϊόντα διατίθενται σε χονδρεμπόρους, αλλά και μεγάλα καταστήματα, καθώς και σε δημόσιες υπηρεσίες – παλαιότερα – αλλά και σε σχολεία. «Κατά τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαμε σε κάποιους διαγωνισμούς του Δημοσίου, πλέον όμως λόγω της οικονομικής κρίσης τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς η προμήθεια στα σχολεία γίνεται μέσω των σχολικών επιτροπών».
«Παράλληλα παρακολουθούμε τα στοιχεία και βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να μπορούμε να διατηρούμε διαρκώς ενημερωμένους τους χάρτες και τις υδρόγειους που κατασκευάζουμε. Αυτό ισχύει για τις κατασκευές που γίνονται στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο για τις εκτυπώσεις που προέρχονται από το εξωτερικό».

Ο ίδιος ο Μιχάλης Κοϊμτζής, παρά το γεγονός ότι σπούδασε στη Σκωτία, αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα και να ακολουθήσει τα βήματα του παππού του. «Ήθελα να κρατήσω ζωντανή την τέχνη του παππού μου, έχοντας γνωρίσει από μικρό παιδί τον κόσμο με άλλο μάτι. Είναι αλλιώτικη η αίσθηση του να μπορεί κάποιος να κρατάει τη σφαίρα στα χέρια του και να ταξιδεύει εκεί που θέλει. Σίγουρα διαφορετικό από το να καταφεύγει κάποιος στην οθόνη ενός υπολογιστή».
Η οικογένεια Κοϊμτζή παράγει ανάγλυφες, αλλά και φωτιζόμενες υδρόγειους με διπλή χαρτογράφηση. «Όταν φωτίζονται εμφανίζεται ο πολιτικός χάρτης των κρατών, όπου χρωματίζονται οι χώρες και εμφανίζονται τα σύνορά τους. Αντιθέτως όταν δεν φωτίζονται, απεικονίζεται ο γεωφυσικός χάρτης. Πέρα από αυτές όμως υπάρχουν και οι μπεζ σφαίρες, με τον μπεζ αντικέ χάρτη. Ο χάρτης σε αυτή την περίπτωση είναι σύγχρονος πολιτικός, με τη διαφορά ότι καταγράφονται σε αυτόν οι πορείες των μεγάλων θαλασσοπόρων».

Βλέποντας κάποιοι το μικρό μαγαζάκι στην οδό Σαρρή 12 στου Ψυρρή, έμπαιναν πολλές φορές και ζητούσαν να αγοράσουν μία σφαίρα για το σπίτι τους, νομίζοντας ότι πρόκειται για κατάστημα λιανικής. Η ζήτηση ήταν τέτοια μάλιστα, που πρόσφατα ο Μιχάλης Κοϊμτζής αποφάσισε να εντάξει την επιχείρηση στον κόσμο του διαδικτύου, δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για όσους επιθυμούν να αγοράζουν τις υδρόγειους από εκεί. Το ηλεκτρονικό μαγαζί θα βρίσκεται στον ιντερνετικό αέρα μέσα στις επόμενες ημέρες. Έτσι, όσοι ακόμα και σήμερα διατηρούν ζωντανές αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων και τους αρέσει να ταξιδεύουν, ακόμα και με τη δύναμη της φαντασίας τους, θα μπορούν να το κάνουν.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο koimtziscosmic.gr

  






Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση