GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Βασιλιάς Ριχάρδος ΙΙΙ "επιστρέφει" στο πεδίο της μάχης

Κηδεύεται με τιμές, 530 χρόνια μετά την ήττα του στο Μπόζγουορθ Φιλντ, ο τελευταίος βασιλιάς του οίκου των Γιόρκ Ριχάρδος ΙΙΙ. Η διαδικ...

Ο Βασιλιάς Ριχάρδος ΙΙΙ

Κηδεύεται με τιμές, 530 χρόνια μετά την ήττα του στο Μπόζγουορθ Φιλντ, ο τελευταίος βασιλιάς του οίκου των Γιόρκ Ριχάρδος ΙΙΙ.

Η διαδικασία ταφής των λειψάνων του τελευταίου μονάρχη της δυναστείας των Πλανταγενέ και του οίκου του Γιόρκ, ο οποίος έπεσε το 1485 στην τελευταία και αποφασιστική μάχη των Πολέμων των Ρόδων, ξεκίνησε στο Λέστερ της Βρετανίας.

Η νεκρική πομπή που μεταφέρει το φέρετρο του Ριχάρδου ΙΙΙ θα περάσει από πολλά χωριά, όπου θα πραγματοποιηθούν σύντομες τελετές και από διάφορα ιστορικά σημεία στην περιοχή του Λέστερ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής όπου εικάζεται ότι βρίσκεται το ιστορικό πεδίο του Μπόζγουορθ.

Στη συνέχεια, το φέρετρο θα μεταφερθεί με άμαξα στον Καθεδρικό Ναό του Λέστερ, όπου θα μείνει φρουρούμενο έως την ταφή, την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ θα πραγματοποιηθεί τελετή χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου του Κάντερμπερι, Τζάστιν Ουέλμπι, του πνευματικού ηγέτη της Αγγλικανικής Εκκλησίας, καθώς και μελών της βασιλικής οικογένειας.

Μάλιστα, το κοινό θα μπορεί να αποτίει φόρο τιμής στον νεκρό βασιλιά από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη.

Το φέρετρο είναι καλυμμένο με λευκά ρόδα, το σύμβολο του οίκου του Γιόρκ, ενώ για σήμερα Κυριακή το Πανεπιστήμιο του Λέστερ αντικατέστησε τη σημαία του με το λάβαρο του Ριχάρδου ΙΙΙ.

Τα λείψανα του Ριχάρδου ΙΙΙ, που αγνοούνταν επί αιώνες, βρέθηκαν το 2012 κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε δημοτικό πάρκινγκ στο Λέστερ. Ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Λέστερ μελέτησε τα λείψανα σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει την αιτία του θανάτου του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Ριχάρδος έφερε πολλαπλά χτυπήματα τα περισσότερα εκ των οποίων έγιναν από όπλα της εποχής γεγονός που επιβεβαιώνει την ιστορική καταγραφή ότι ο βασιλιάς σκοτώθηκε σε μάχη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τρία από αυτά τα χτυπήματα, δύο στο κεφάλι και ένα στη λεκάνη, ήταν τόσο σφοδρά και συντριπτικά που πιθανότατα ήταν εκείνα που επέφεραν τον θάνατο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα χτυπήματα αυτά έγιναν είτε από κάποιο μεγάλο σπαθί είτε από κάποιο άλλο ισχυρό όπλο της εποχής όπως η αλαβάρδα (ένας διπλός πέλεκυς με μακρύ κοντάρι).

Με δεδομένο ότι τα χέρια και άλλα σημεία του σώματος του Ριχάρδου ΙΙΙ δεν φέρουν ίχνη (σοβαρών τουλάχιστον) χτυπημάτων, οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο βασιλιάς φορούσε την πανοπλία του αλλά κάποια στιγμή στη διάρκεια της μάχης είτε έβγαλε ο ίδιος είτε του έπεσε το κράνος με αποτέλεσμα να μείνει εκτεθειμένο το κεφάλι του και να δεχτεί τα θανατηφόρα χτυπήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση