GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Γαλλία έβαλε βέτο για το νέο δίευρο με το Βατερλό!

Ε λοιπόν... ΔΕΝ θα γίνει Βατερλό. Γιατί δεν το θέλουν οι Γάλλοι. Η γαλλική κυβέρνηση έκανε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ευρωζώνη γι...

Η Γαλλία έβαλε βέτο για το νέο δίευρο με το Βατερλό!
Ε λοιπόν... ΔΕΝ θα γίνει Βατερλό. Γιατί δεν το θέλουν οι Γάλλοι. Η γαλλική κυβέρνηση έκανε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ευρωζώνη για ένα νόμισμα των 2 ευρώ που είχε σκοπό να κόψει το Βέλγιο και στο οποίο θα απεικονιζόταν το μνημείο Lion Hill, που είναι αφιερωμένο στη μάχη του Βατερλό. Το μνημείο βρίσκεται κοντά στις Βρυξέλλες και τιμά τη μάχη της 18ης Ιουνίου του 1815.
Η γαλλική κυβέρνηση επεσήμανε στη διαμαρτυρία της ότι είναι ένα "αρνητικό σύμβολο για κάποιους Ευρωπαίους" (τους ίδιους τους Γάλλους φυσικά). Μάλιστα, προειδοποιεί να μην κάνουν τέτοιο λάθος την ώρα που η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. έχουν ανάγκη περισσότερης ενότητας και όχι διάσπασης.
Το Βέλγιο πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα αποσύρει το σχέδιο. Αν εμμείνει στην απόφαση του, το θέμα θα πάει σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.  

Η Μάχη του Βατερλό

Κατά τη μάχη του Βατερλό που έγινε στη Φλάνδρα, στο σημερινό Βέλγιο, ο γαλλικός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Α΄ ηττήθηκε κατά κράτος από τον στρατό του Εβδόμου Συνασπισμού, ο οποίος αποτελούνταν από συμμαχικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρώσει οι Βρετανοί, υπό τον υποστράτηγο Άρθουρ Γουέλσλεϋ, τον μετέπειτα Δούκα του Ουέλινγκτον, και από Πρώσους, υπό τον στρατάρχη Γκέμπχαρντ Λέμπερεχτ φον Μπλύχερ. Ήταν το αποκορύφωμα της Εκστρατείας του Βατερλό και η τελευταία μάχη του Ναπολέοντα. Η ήττα του είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της εξουσίας του και την εξορία του στην νήσο της Αγίας Ελένης.
Η μάχη άρχισε με πρωτοβουλία του γαλλικού στρατού το μεσημέρι της 18ης Ιουνίου του 1815, μεταξύ των Γάλλων και των Βρεταννών, ενώ τμήμα του γαλλικού στρατού, υπό τον στρατάρχη μαρκήσιο ντε Γκρουσύ (Emmanuel de Grouchy), είχε αναλάβει τους σε αρκετή απόσταση ευρισκόμενους Πρώσους. Ο στρατός του Ουέλινγκτον, τοποθετημένος στον δρόμο των Βρυξελλών, στην πλαγιά του Μον Σεν Ζαν (γαλλικά: Mont-Saint-Jean, Ύψωμα του Αγίου Ιωάννη), αντιστάθηκε σε επανειλημμένες γαλλικές επιθέσεις μέχρι το απόγευμα. Τότε κατέφθασε ο Μπλύχερ, που είχε εν τω μεταξύ κατορθώσει να απαγκιστρωθεί από τον Γκρουσύ, και επιτέθηκε διασπώντας τη δεξιά πτέρυγα του γαλλικού στρατού. Εκείνη τη στιγμή, οι Βρεταννοί και οι υπόλοιποι σύμμαχοι αντεπιτέθηκαν και υποχρέωσαν τους Γάλλους σε άτακτη φυγή. Ο ίδιος ο Δούκας του Ουέλινγκτον χαρακτήρισε αυτή τη μάχη ως την πιο αμφίρροπη, στην εξέλιξή της, σύρραξη που είχε δει[7]. Οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε να είχε βγει νικήτρια αλλά κάποια λάθη επικοινωνίας, ηγεσίας και κρίσης οδήγησαν τελικά σε ήττα των Γάλλων.
Οι νικήτριες δυνάμεις του Συνασπισμού εισέβαλαν στη Γαλλία και αποκατέστησαν στον θρόνο της τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΗ΄. Ο Ναπολέων παραιτήθηκε, παραδόθηκε στους Βρετανούς και εξορίστηκε στην Αγία Ελένη, όπου και πέθανε το 1821.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση