GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα μέτρα: Αύξηση ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά, ιδιωτικοποιήσεις, φορολογικές κλίμακες

Μπορεί κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος να παρέπεμψε στο Eurogroup τις λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσει...

Νέα μέτρα: Αύξηση ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά, ιδιωτικοποιήσεις, φορολογικές κλίμακες

Μπορεί κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος να παρέπεμψε στο Eurogroup τις λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ωστόσο στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια δούλευαν πυρετωδώς για τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των θεσμών τέθηκε η κατάσταση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, η  πορεία είσπραξης των φόρων, η επίπτωση από τις νέες ρυθμίσεις χρεών και η διαμόρφωση του συνόλου των νέων παρεμβάσεων που θα προωθήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης στο επικείμενο Eurogroup.

Ιδιαίτερη μνεία κάνουν εκπρόσωποι των θεσμών για το Ασφαλιστικό, το οποίο αποτελεί ως φαίνεται εκ των ουκ άνευ για τους Ευρωπαίους. Για το θέμα της βιωσιμοτητας του Ασφαλιστικού, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται η προώθηση ενοποίησης Ταμείων, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων με ισχυρά αντικίνητρα.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια, διότι προβλεπόταν να εισφέρουν 4 δισ. ευρώ μόνο στον προϋπολογισμό του 2015. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εκποιήσει κι άλλη κρατική περιουσία, αν και έχει δεσμευθεί επί της αρχής πως δεν θα διακόψει διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν ξεκινήσει ήδη.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι κλίμακες φορολόγησης και ο ΦΠΑ, για τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση πιεζόταν για επιμέρους αυξήσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση - σκούπα με την υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και με την παράλληλη αύξησή του στα αποκαλούμενα "πλούσια" νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση της φορολογίας σε ποτά και τσιγάρα.

Αναφορικά με τις φορολογικές κλίμακες το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αύξηση για τα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα και παράλληλη μείωση στα κατώτερα. Ερώτημα παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος απέδωσε 2,6 δισ. ευρώ, με πιθανότερο σενάριο τον επανακαθορισμό προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών που θα συμπιέσει τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων. Ωστόσο "πονοκέφαλο" αποτελεί η τήρηση του στόχου των 2,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αναζητείται ισοδύναμο μέτρο.

Τέλος, αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Δημοσίου, η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου με την παράλληλη εξάλειψη των των στρεβλώσεων με τους μισθούς πολλών ταχυτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση