ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Τα ήξεις αφήξεις της κυβέρνησης στη φορολογία

Share it:
Τα ήξεις αφήξεις της κυβέρνησης στη φορολογία
Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να φτιάξει έναν κατάλογο με κοστολογημένα μέτρα για να παρουσιάσει στο Eurogroup και προφανώς στη συνέχεια να εφαρμόσει, έχει δημιουργηθεί ένα χάος στο θέμα της φορολογίας, καθώς οι πολίτες βομβαρδίζονται από διάφορες δηλώσεις και πληροφορίες καθημερινά.

Συγκεκριμένα θολό τοπίο έχει δημιουργηθεί στα εξής:

ΕΝΦΙΑ

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2014 έχει ολοκληρωθεί, ενώ είναι σε ισχύ ο ΕΝΦΙΑ του 2015. Η κυβέρνηση προεκλογικά, αλλά και τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο τότε έλεγε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα ορισμένες πληροφορίες, αλλά και επίσημες δηλώσεις, ήθελαν αφορολόγητο ύψους 500.000 ευρώ. 

Ωστόσο η κυβέρνηση αδυνατεί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε μία ακόμη συνέντευξή του, ουσιαστικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το μέτρο του ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2015. Τόνισε ότι υπάρχει η δέσμευση ότι για τους επόμενους τέσσερις μήνες δεν μπορούν να γίνουν μονομερείς κινήσεις με σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο. Μάλιστα, σημείωσε ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» όσων έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τον φόρο. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ στο προοδευτικότερο, ωστόσο αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει έως και τρεις μήνες», σημείωσε.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές και 100 δόσεις

Στον αέρα είναι η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις παρουσιάστηκε από τη Νάντια Βαλαβάνη, αλλά είναι υπό συζήτηση και με τους θεσμούς. 

Ακόμα ισχύει η παλιά ρύθμιση των 100 δόσεων, όμως οι περισσότεροι δεν πληρώνουν περιμένοντας τη νέα ρύθμιση. 

Έκτακτη εισφορά

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε πει σε συνεντεύξεις του τις περασμένες μέρες ότι αν χρειαστεί θα επιβάλλει έκτακτη εισφορά. Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος αλλά είπε θα βάλει έκτακτη εισφορά σε όσους του δίνουν συγχαρητήρια και σε έχοντες. Ωστόσο μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Star είπε ότι δεν θα βάλει έκτακτη εισφορά. 

Αύξηση ΦΠΑ


Εξίσου θολό είναι το τοπίο στο ΦΠΑ. Ο Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε για αύξηση του ΦΠΑ σε κάποιο «αδιάφορο προϊόν», αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για αύξηση του ΦΠΑ σε τσιγάρα και ποτά και τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο αυτό διαψεύστηκε από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών και διατυπώθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη η θέση για μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 15-16% από 23% που είναι σήμερα με ταυτόχρονη αύξηση του χαμηλού συντελεστή. 

Σε άλλη μια συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών (στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM) τόνισε ότι: «το 23% ΦΠΑ είναι πάρα πολύ υψηλό και έχουμε ένα πολύ μεγάλο συντελεστή ΦΠΑ τον οποίο τον πληρώνουν σχετικά λίγοι, αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα... Η κατεύθυνση στην οποία θα ήθελα να προχωρήσουμε είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 23% περίπου στο 15-16% και τότε να μπορέσουμε να ακυρώσουμε πολλές από τις εξαιρέσεις και γενικότερα να υπάρξει μια σύγκλιση αλλά όχι προς τα πάνω... Δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ένας, μπορεί να υπάρξουν δύο αλλά τουλάχιστον να υπάρξει μια σύγκλιση και από τα κάτω προς τα πάνω και από τα πάνω προς τα κάτω. Εκτός από κάποια αγαθά για παράδειγμα όπως τα βιβλία και ο Τύπος που είναι εντελώς διαφορετικά αγαθά, είναι λειτουργήματα και αποτελούν κοινωνικά αγαθά που θα πρέπει να τα δούμε διαφορετικά. Αυτά που λέω μην αρχίσουμε και να ερμηνεύουμε ως εξαγγελίες μοιράζομαι μαζί σας τη φιλοσοφία μου».

Share it:
Reactions:

Η τσέπη μου

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση