GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρωτοφανές: "Υποβιβάστηκε" ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ Ειρήνης!

Τον “υποβιβασμό” του προέδρου της επιτροπής που απονέμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σε απλό μέλος αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τα μέλη της...

Πρωτοφανές:

Τον “υποβιβασμό” του προέδρου της επιτροπής που απονέμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σε απλό μέλος αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τα μέλη της επιτροπής, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα 114 χρόνια ιστορίας του θεσμού.

Ο Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, που ήταν ο πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής από το 2009, θα διατηρήσει την ιδιότητα του απλού μέλους της επιτροπής. Η Κάσι Κούλμαν Φίβε, μία πρώην επικεφαλής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, θα αναλάβει καθήκοντα της προέδρου.

Κάποια μέλη της συντηρητικής πτέρυγας της επιτροπής έχουν εκφράσει κατά καιρούς επικρίσεις για τον Γιάγκλαντ και απέκτησαν το δικαίωμα φέτος να ορίσουν έναν επιπλέον αντιπρόσωπο, συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία των 3 εδρών.

Ο Γιάγκλαντ έχει δεχθεί κριτική για βραβεία που απονεμήθηκαν σε προσωπικότητες όπως ο Κινέζος αντικαθεστωτικός Σιαομπό Λιου το 2010 ή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2009, αλλά και θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012. Ο Γιάγκλαντ είναι επιπλέον επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, και οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η διττή αυτή ιδιότητά του εγείρει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας διορίζει τα μέλη της επιτροπής σύμφωνα με τις έδρες που έχουν συγκεντρώσει τα κόμματα στο κοινοβούλιο. Τα συντηρητικά κόμματα κέρδισαν τις τελευταίες εκλογές του 2013, εκδιώκοντας από την εξουσία την κυβέρνηση της οποίας ηγούνταν οι Εργατικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση