GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εντυπωσιακή η Ελληνική παρουσία στη μεγαλύτερη εκδήλωση Ψηφιακής Τεχνολογίας

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ελληνική αποστολή στο Mobile World Congress 2015, τη μεγαλύτερη παγκόσμια εκδήλωση της Ψηφιακής Τεχνολο...

Εντυπωσιακή η Ελληνική παρουσία στη μεγαλύτερη εκδήλωση Ψηφιακής Τεχνολογίας
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ελληνική αποστολή στο Mobile World Congress 2015, τη μεγαλύτερη παγκόσμια εκδήλωση της Ψηφιακής Τεχνολογίας και επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε για 10η χρονιά στη Βαρκελώνη.

Στις τετραήμερες δραστηριότητες της έκθεσης και του συνεδρίου συμμετείχαν περισσότεροι από  από 93.000 επισκέπτες από 200 χώρες, ενώ 2.100 εκθέτες παρουσίαζαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, στην εντυπωσιακότερη και μεγαλύτερη διοργάνωση που κάλυπτε ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, από τις εφαρμογές  σε κινητές συσκευές, τα υπερ-ταχέα δίκτυα 5ης γενιάς, το Ίντερντετ των πραγμάτων, τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα, τον τηλε-έλεγχο συσκευών (από ηλεκτρικές σκούπες μέχρι βιομηχανικούς εκσκαφείς!), την υγεία, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις μεταφορές και τις νέες τάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, την ψυχαγωγία και τη διαχείριση τεράστιων όγκων δεδομένων.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, η ελληνική αποστολή που αποτελείτο από 40 φορείς και περισσότερα από 120 στελέχη, δημιούργησε θετικότατες εντυπώσεις, επιβεβαιώνοντας και στα μάτια των ξένων επισκεπτών το φετινό μήνυμά της - Growing the Ecosystem - την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της καινοτομίας  που αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης και εξωστρέφειας για ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Αυτές οι εντυπώσεις καταγράφηκαν από την πρώτη ημέρα στις δηλώσεις του Goran Marby, προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής της Σουηδίας και ως πρόσφατα του Ευρωπαϊκού BEREC, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στο ελληνικό περίπτερο, εξέφρασε την έκπληξή του για το δυναμισμό των ελληνογενών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σ' αυτό τον κλάδο, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, στις παρουσιάσεις των οποίων αφιέρωσε πολύ χρόνο.

Ανάλογες ήταν και οι εντυπώσεις του Luigi Gambardella, πρόεδρου του οργανισμού Ευρω-Κινεζικής συνεργασίας ChinaEU και μέλος ΔΣ και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του ETNO (European Telecommunications Network Operators' Association) ο οποίος χαιρετίζοντας την ελληνική παρουσία, επισήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να ξαναγίνει ελκυστική για το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. “Πρέπει να εστιάσουμε στις  υπηρεσίες και την καινοτομία, να δώσουμε βάρος στην έρευνα και το επιστημονικό δυναμικό της Ευρώπης, που πολλές φορές διαπρέπει έξω από αυτήν” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ελληνική παρουσία χαιρέτισαν οι Jean-Jacques Sahel, Πρόεδρος, και Nigel Hickson, Αντιπρόεδρος, του ICANN και εντόπισαν σημεία στα οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί συνεργασία με τους ελληνικούς φορείς στο άμεσο μέλλον.

Η τρίτη ημέρα της διοργάνωσης ήταν ημέρα γιορτής για το ελληνικό περίπτερο που διοργάνωσε ένα ακόμα επιτυχημένο πάρτι με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Taste the Greek Spirit”, ίσως  το πιο κεφάτο ως σήμερα, στα χρονικά της παρουσίας του, στη Βαρκελώνη. Εκατοντάδες άτομα πέρασαν από το ελληνικό περίπτερο για να γευτούν πλήθος ελληνικές παραδοσιακές λιχουδιές και να πιουν κόκκινα και λευκά κρασιά, τσικουδιά και λικέρ μαστίχας, όλα προσφορά της Earth's Brands. Φυσικά, η γενικότερη επιτυχία της  ελληνικής γιορτής,  συνοδεύτηκε από εκτεταμένη και πολλά υποσχόμενη δικτύωση των εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων που δεν περιορίστηκε μόνο στις εταιρίες του περιπτέρου, αλλά επεκτάθηκε και σε πολλές άλλες ελληνικές εταιρίες, που φιλοξενούνταν σε άλλα Halls της Fira Gran Via και εκπρόσωποί τους συμμετείχαν βεβαίως στη γιορτή του εθνικού περιπτέρου.

Πέραν της επιχειρηματικής δικτύωσης, η ελληνική αποστολή πραγματοποίησε και επισκέψεις “επιχειρηματικής διπλωματίας”, καθώς εκπρόσωποι του ΣΕΚΕΕ και του Enterprise Greece, συνοδευόμενοι από την ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου, επισκέφθηκαν τα εθνικά περίπτερα πολλών άλλων χωρών στο MWC, ανάμεσά τους αυτά της Βραζιλίας, της Ινδίας, του Πακιστάν, των ΗΠΑ, της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, του Ισραήλ, του Χονγκ Κονγκ, της Σκωτίας, της Ιρλανδίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Καταλωνίας, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Κορέας, του Μαρόκου, του Ιράν, με στόχο την ανάπτυξη προοπτικών συνεργασίας στο μέλλον.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι επαφές που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του οργανισμού Enterprise Greece, κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Ο Οργανισμός Enterprise Greece έχει ως αρμοδιότητες την προώθηση, προσέλκυση και υποστήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και την ενιαία προωθητική πολιτική με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων και την αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη που συμμετείχαν πραγματοποίησαν συνολικά 30 συναντήσεις με διεθνείς εταιρείες, με σκοπό την προβολή της Ελλάδας για την πραγματοποίηση επενδύσεων και εξαγωγών στον κλάδο της τεχνολογίας και την προώθηση νέων συνεργασιών με το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα. Υποστηρίζοντας την ελληνική συμμετοχή, τα στελέχη του  Enterprise Greece παρουσίασαν  στις επαφές τους τα προφίλ των ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στην εθνική αποστολή, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις προσπάθειες του οικοσυστήματος για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών συνεργειών και ευκαιριών δικτύωσης. Συμβάλλοντας στο ‘matchmaking’, συντόνισαν επαφές με operators, εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού και εταιρείες εξοπλισμού.

Το INNOVATHENS δημιούργησε επαφές για συνεργασία με το FIWARE, μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευρωπαϊκού και παγκόσμιου δικτύου στήριξης κι επιχειρηματικότητας ενώ δέχτηκε πρόταση υποστήριξης από την AmazonWeb, την οποία και μελετά με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τέλος, εκπρόσωποι του ΣΕΚΕΕ και του INNOVATHENS συναντήθηκαν με ομολόγους τους του οργανισμού Mobile World Capital, που είναι η σύμπραξη των επιχειρηματικών και ερευνητικών φορέων της Βαρκελώνης, και αντάλλαξαν εμπειρίες και ιδέες για συνεργασία τους στο μέλλον. Σημειωτέον, ότι η Βαρκελώνη και η Αθήνα είναι αδελφοποιημένες πόλεις με κοινά χαρακτηριστικά, όσον αφορά στη γεωπολιτική τους θέση στις άκρες της Μεσογείου, αλλά και κοινά προβλήματα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Είναι δυο πόλεις με πλούσιο σε τεχνογνωσία ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αντιμετωπίζει με δυναμισμό τις προκλήσεις του παρόντος. Με αυτή την προσέγγιση, επιβεβαιώνεται η διάθεση για αμοιβαία αποδοτική συνεργασία σ' αυτόν τον ιδιαίτερα απαιτητικό, αλλά και πολλά υποσχόμενο τομέα.



Έπαινος για το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η πολύ καλή δουλειά του Εργαστηρίου  Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων (Social Media and Startup Lab team) του Παντείου Πανεπιστημίου – το οποίο συμμετείχε και στήριξε την ελληνική αποστολή, τόσο με την Υπεύθυνη Επικ. καθηγ. Μπέτυ Τσακαρέστου όσο και με τους τεταρτοετείς φοιτητές Μαριάννα Θωμαδάκη και Νίκο Λάμπρου, σ' ό,τι αφορά στην κάλυψη από πλευράς κοινωνικών δικτύων, αναγνωρίστηκε από το GSMA, τους οργανωτές του MWC! Ο εκπρόσωπος του τμήματος Επικοινωνίας, Miquel Vidal Viloria, επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο και ζήτησε να γνωρίσει το  ελληνικό “Twitter Team”, επαινώντας τη δουλειά τους και τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στα social media.

Εν κατακλείδι...

Η ελληνική παρουσία στο MWC, για τρίτη κατά σειρά χρονιά, ήταν πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε, αποσπώντας θετικότατα σχόλια εκ μέρους των ξένων επισκεπτών (αλλά και δεκάδων Ελλήνων του εξωτερικού, που με συγκίνηση σταματούσαν και θαύμαζαν το ελληνικό περίπτερο), τόσο για τις καινοτόμες και πρωτότυπες εφαρμογές, όπως και για το εύρος του οικοσυστήματος σε έναν κλάδο, που επιδεικνύει ιδιαίτερη δυναμική.

Αυτό, άλλωστε, αποδείχθηκε στην πράξη από τις αντιδράσεις πολλών επωνύμων του χώρου, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ελληνικό περίπτερο, επαίνεσαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των ελληνικών επιχειρήσεων και άκουσαν με έκπληξη ότι το ευρύτερο οικοσύστημα γύρω από τον κλάδο περιλαμβάνει  περισσότερους από 300 “παίκτες” στην Ελλάδα, οι οποίοι αποφέρουν σχεδόν 1 δις € σε προστιθέμενη αξία.

Η προσπάθεια διεύρυνσης του οικοσυστήματος, όπως εκφράζεται και στο motto της φετινής ελληνικής συμμετοχής στο MWC (Growing the Ecosystem) είναι σαφές ότι θα συνεχιστεί, με στόχο αυτός ο ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος να αποτελέσει σημαντικό δομικό στοιχείο για την ανάπτυξη της χώρας, βεβαίως μέσα κι από την κατάλληλη όσμωση με το αντίστοιχο διεθνές οικοσύστημα.

Παράλληλα, η επιτυχημένη παρουσία της ελληνικής αποστολής στο φετινό MWC, όπως αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σ' αυτήν, ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι οι επιχειρηματικοί φορείς, η Πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά και να προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας, κάνοντας τη διαφορά που όλοι αναζητούμε.

Το ελληνικό περίπτερο, που η δημιουργία του αποτελεί για τρίτη συνεχή χρονιά πρωτοβουλία του ΣΕΚΕΕ, υποστηρίζεται από την ελληνική πολιτεία μέσω του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, έχει ως συνδιοργανωτή το Enterprise Greece, το οποίο στηρίζει ένθερμα την ελληνική παρουσία στις διεθνείς εκδηλώσεις της τεχνολογικής πρωτοπορίας. Επίσης, σημαντική είναι και η συνεισφορά του INNOVATHENS, του κόμβου καινοτομίας & επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Η χορηγία της Eurobank, η χορηγία γεύσης της Earth’s Brands, η υποστήριξη τόσο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, την One Team, τη Softweb, αλλά και την Ericsson Hellas, η συνεργασία με την ΕΕΚΤ αλλά και τους λοιπούς καινοτομικούς συνδέσμους της μικροηλεκτρονικής (ΕΝΕΒΗ), αεροδιαστημικής (ΕΒΙΔΙΤΕ), βιοτεχνολογίας (H-bio), νεοφυών επιχειρήσεων (ΕΕΝΕ) και ΕΕΛ/ΛΑΚ συνέβαλαν, επίσης, στην επιτυχημένη παρουσία της φετινής ελληνικής αποστολής.

O πρώτος απολογισμός της ελληνικής αποστολής στο MWC θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ώρα 15:00, στο INNOVATHENS, τον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, για να ακολουθήσει στις 16:15 Συνέντευξη Τύπου. Αναλυτική παρουσίαση των εταιρειών που συμμετείχαν θα πραγματοποιηθεί στο Mobility Forum που διοργανώνεται στις 2 Απριλίου 2015, στο Divani Caravel.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση