GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Εάν αυξήσουν τον ΦΠΑ θα ξεσηκωθεί όλη η Μύκονος!"

Του Γιώργου Λαμπίρη «Όλο το νησί είναι αντίθετο στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ». Με αυτό τον τρόπο απαντάει η επικεφαλής της δημοτικής...

Του Γιώργου Λαμπίρη

«Όλο το νησί είναι αντίθετο στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ». Με αυτό τον τρόπο απαντάει η επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Άννα Καμμή. Η απάντηση αυτή της κυρίας Καμμή, έρχεται λίγες ημέρες μετά τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και άφηναν ανοιχτό παράθυρο για αύξηση του ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα» νησιά όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη.

«Παρόλ’ αυτά έχω ήδη συνομιλήσει με τον βουλευτή Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο, ο οποίος απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Βεβαίως, εάν υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη θα ξεσηκωθεί όλη η Μύκονος, δεν το συζητώ. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που παρέχουμε ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και αυτό πληρώνεται αναλόγως, μία τέτοια κίνηση θα καταστήσει μη ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν του νησιού. Από την άλλη, ο φόρος εισοδήματός που πληρώνουμε είναι ιδιαίτερα υψηλός, λόγω υψηλού τζίρου των περισσότερων επιχειρήσεων. Προσφέρουμε ήδη στο ΑΕΠ της χώρας, θα προσφέρουμε ακόμα περισσότερο με την αύξηση του ΦΠΑ;», σημειώνει η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Είμαστε μία ανεξάρτητη κίνηση, δεν έχουμε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Στο ερώτημα εάν υπάρχει ταύτιση της Κ.Ε.Π.Ο.Μ με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Καμμή απαντάει ότι υπάρχουν στελέχη της παράταξης, τα οποία ταυτίζονται ιδεολογικά, χωρίς όμως να στηρίζεται από αυτόν. «Σε ό,τι με αφορά όμως δεν έχω καμία ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν καλό να μας απεμπλέξετε από αυτό, γιατί είναι κάτι που ακούω πολλές φορές. Ποτέ δεν ήμαστε μία κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν εμπλέκεται το όνομα της Δέσποινας Νάζου, η οποία ήταν επικεφαλής της Κ.Ε.Π.Ο.Μ την προηγούμενη φορά και δεδομένου ότι ήταν υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν σημαίνει κάτι. Ωστόσο έχουμε αρκετά μέλη, τα οποία συμμετέχουν στην Κ.Ε.Π.Ο.Μ, και δεν υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Μη νομίζετε ότι όλοι στη Μύκονο είμαστε πλούσιοι, οι πιο πολλοί είμαστε μικρομεσαίοι»

Η κυρία Καμμή, σημειώνει ότι όλοι οι κάτοικοι της Μυκόνου ήταν και παραμένουν αντίθετοι σε αυτό. Υπήρξαν αντιδράσεις από τοπικούς παράγονες, όπως λέει, ενώ αναφέρει ότι οποιοδήποτε μέτρο έρχεται πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδους, θα βρει τους πάντες αντίθετους. «Έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό και έχουμε κάνει συμβόλαια, τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, όπως καταλαβαίνετε, θα ακριβύνει υπερβολικά το τουριστικό προϊόν της Μυκόνου. Γεγονός που θα επηρεάσει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων. Μη νομίζετε ότι όλοι εδώ στη Μύκονο είμαστε πλούσιοι. Οι περισσότεροι είναι μικρομεσαίοι, σε ένα νησί με μεγάλες αντικειμενικές αξίες και υψηλό κόστος ζωής», συμπληρώνει.

Στο ερώτημα εάν θα υπήρχε η διάθεση από πλευράς επιχειρήσεων, να απορροφήσουν ποσοστό μίας πιθανής αύξησης του ΦΠΑ, τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα. «Το πιθανότερο είναι ότι θα είχαμε ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από τους ξένους πράκτορες και θα χάναμε μεγάλο ποσοστό των αφίξεων. Είμαστε συνεργάσιμοι στην κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής. Και αν θέλουν να εισπράξουν έσοδα να εισπράξουν από αυτό το κομμάτι της πίτας. Όχι όμως μέσω της αύξησης του ΦΠΑ. Αυτό όμως που ήθελα να σας πω πριν κλείσουμε είναι ότι η ψαλίδα μεταξύ των πολύ πλούσιων με τους μικρούς και τους μεσαίους, είναι πάρα πολύ μεγάλη και διαρκώς διευρύνεται. Το κόστος ζωής εδώ είναι πολύ μεγάλο. Οι ζώνες οικιστικού ελέγχου, έδειξαν μεγάλη ακίνητη περιουσία εκτός περιοχών εμπορικής εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε φόρους μεγάλης ακίνητης περιουσίας για ένα κομμάτι γης χωρίς ισάξια εμπορική αξία», καταλήγει η Άννα Καμμή.

Οι ισχύοντες συντελεστές

Για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%) και από 1.1.2011 είναι 5%, 9% και 16%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση