GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαχαίρια στη ΝΔ! Σαμαράς: "Δεν φεύγω". Ντόρα: "Οι προηγούμενοι παραιτήθηκαν..."

Το "γάντι" στους υποψήφιους δελφίνους πέταξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τοποθέτησή του στην ΚΟ της ΝΔ και σε μία...

Το "γάντι" στους υποψήφιους δελφίνους πέταξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τοποθέτησή του στην ΚΟ της ΝΔ και σε μία πρώτη αναμέτρηση με όσους τον αμφισβήτησαν μετεκλογικά. "Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος, ας το πει τώρα και ας αναλάβει την ευθύνη", υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε το σενάριο ενός έκτακτου Συνεδρίου, ενώ είπε "ναι" στο ενδεχόμενο Εθνικής Συνδιάσκεψης και αυτό διότι όπως τόνισε ο ίδιος "το συνέδριο θα το μετέτρεπαν κάποιοι σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας".
"Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ενώ ανακοίνωσε μία σειρά από οργανωτικές αλλαγές, όπως τη δημιουργία άτυπου 15μελούς συμβουλευτικού οργάνου του προέδρου (με τη συμμετοχή τριών εκλεγμένων βουλευτών της ΚΟ της ΝΔ), αλλά και την ανασυγκρότηση των γραμματειών.Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, αποχώρησαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ αυτή τη στιγμή, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των υπολοίπων στελεχών.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ ξεκίνησε την ομιλία του με μία σφοδρή και εκτενή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον από αυτοκριτική στη λογική ότι “δεν προωθήσαμε όσο έπρεπε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα”, υπενθύμισε με νόημα προς τους διαφωνούντες “δε θυμάμαι κανένα να άσκησε κριτική σε μεγάλες στρατηγικές επιλογές μας τα τελευταία χρόνια” και “υπήρξε κάποιος υπουργός που να μη διαπίστωσε από τη θέση του την ανηφοριά που είχαμε σε κάθε βήμα;” και προκάλεσε τους επίδοξους διαδόχους.
“Όποιος βλέπει αλλιώς τα πράγματα τον καλώ να το πει τώρα. Να το συζητήσουμε τώρα. Και αν το λήξουμε σήμερα! Και αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλο για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη για τις καταστατικές διαδικασίες που τις γνωρίζετε όλοι. Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή”, δήλωσε.
Ο κ. Σαμαράς έσπευσε να ακυρώσει το αίτημα για έκτακτο συνέδριο υποστηρίζοντας ότι “αυτό θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας για την παράταξη μας και θα εκμεταλλεύονταν την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους μας για να δείξουν την παράταξη σπαρασσόμενη σε κρίσιμες ώρες”. Ανακοίνωσε αντίθετα εθνική συνδιάσκεψη.
Ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση ενός άτυπου 15μελούς συμβουλευτικού οργάνου του προέδρου στο οποίο θα συμμετέχουν όσοι έχουν θεσμικό ρόλο στο κόμμα και την ΚΟ (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι γραμματέας ΚΟ, αντιπρόεδρος Βουλής, γραμματέας του κόμματος, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και εκπρόσωπος του κόμματος) και τρεις βουλευτές που θα εκλέξει απευθείας η ΚΟ.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών
Η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε με νόημα ότι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί της Ν.Δ που έχασαν εκλογές παραιτήθηκαν και ζήτησε έκτακτο συνέδριο, ανοίγοντας το χορό των πιέσεων για πιο εντατικές εσωκομματικές διαδικασίες.
“Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ούτε κακοί αρχηγοί ήταν. Αλλά υπέβαλαν την παραίτηση τους διότι ήξεραν μία απλή αλήθεια: Οτι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης μέρας”, είπε με νόημα η κ. Μπακογιάννη.
Ζήτησε έκτακτο συνέδριο “όπου θα συζητηθούν τα πάντα: η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία, τα οργανωτικά η στρατηγική, τα πρόσωπα” Απάντησε δε στο επιχείρημα ότι η στιγμή ίσως να μην είναι κατάλληλη λέγοντας “δυστυχώς τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που κατάλληλη στιγμή -με την έννοια που ξέραμε παλιά- δε θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον”
Η κ.Μπακογιάννη ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι: “H ΝΔ δεν μπορεί να παρακολουθεί τη χώρα να πηγαίνει στα βράχια για να δικαιωθεί, αλλά πρέπει να πράξει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει”
Υποστήριξε ότι: “Η σημερινή Ν.Δ δεν είναι πια συνομιλητής μεγάλων ομάδων της κοινωνίας, τις οποιες παραδοσιακά εξέφραζε” και ότι: “Η σημερινή Ν.Δ δεν έχει στίγμα. Δεν είναι το κόμμα που εκφράζει τη μεγάλη παράταξη της κεντροδεξιάς. Επιπλέον η ΝΔ του σήμερα δεν είναι ούτε θεσμικός συνομιλητής -κι αυτό με φοβίζει περισσότερο από κάθε τι. Δεν είναι θεσμικός συνομιλητής της κυβέρνησης ούτε και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως πρόσφατα απεδείχθη.”
Η κ.Μπακογιάννη ζήτησε να αποκατασταθεί η εσωκομματική δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι “εάν υιπήρχε εσωκομματική δημοκρατία όλο αυτό το διάστημα πολλά από τα λάθη θα είχαν αποφευχθεί” και ότι “η Ν.Δ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα λειτούργησε με τις πόρτες κλειστές, λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας”.
Ζήτησε επίσης επαναπροσδιορισμό του ιδεολογικού στίγματος της Ν.Δ, σημειώνοντας “η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνον όταν ήμασταν στραμμένοι και στο μεσαίο χώρο δημιουργούσαμε πλειοψηφικό ρεύμα” .

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης ζήτησε έκτακτο συνέδριο.
Το λόγο έχουν πάρει εν τω μεταξύ ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποιος ζήτησε μεν έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης, δήλωσε όμως ότι όποιος ενδιαφέρεται για την ηγεσία πρέπει αν το πει τώρα, καθώς και ο Μάκης Βορίδης που απέρριψε το αίτημα για συνέδριο και πρότεινε “να απευθυνθούμε στη βάση μέσω των νομαρχιακών”.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση