GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κρίσιμη επταμερής συνάντηση στις Βρύξελλες για εύρεση λύσης

Ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης καταβάλλεται στις Βρυξέλλες, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Έλληνες αλλά και ξένοι αξιωματού...

Η κρίσιμη επταμερής  συνάντηση στις Βρύξελλες για εύρεση λύσης

Ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης καταβάλλεται στις Βρυξέλλες, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Έλληνες αλλά και ξένοι αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποτελέσματα της επταμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Η απόσταση μεταξύ συμφωνίας και ρήξης φαίνεται είναι μικρή με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν όλο και περισσότερο για την Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής για μία αμιγώς πολιτική λύση με βασικό αίτημα την τήρηση και εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, την ώρα που οι δανειστές με προεξέχοντα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένουν στην τήρηση των δεσμεύσεων που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, που συμπεριλαμβάνουν μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα και επιτείνουν το δόγμα της λιτότητας.

Το μήνυμα αυτό φρόντισε να στείλει την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, στην οποία φρόντισε να υπερθεματίσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση.

"Δεν, υποχωρούμε από τις δεσμεύσεις μας, υψώνουμε τείχος προστασίας" τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην δημοσιονομική ασφυξία που επιχειρείται σε βάρος της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των τεχνικών κλιμακίων, του αποκαλούμενου Brussels Group, ουσιαστικά εκμηδενίζοντάς το.

Στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι "πρέπει οι εταίροι να τηρήσουν τη νομιμότητα", καθώς όπως τονίζεται η ελληνική πλευρά έχει πολλάκις δεσμευθεί για την πρόθεσή της να εφαρμόσει τη συμφωνία του Eurogroup με ένα πλήρες μεταρρυθμιστικό πακέτο με αναπτυξιακό πρόσημο και χωρίς να επιστρέψει σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Στη φαρέτρα του πρωθυπουργού βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης και η νέα παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ "να βρεθεί μία ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη".

Στην αντίπερα όχθη, η Άνγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έχει κλιμακώσει τη ρητορική του τις τελευταίες ημέρες σχεδόν σε... πολεμική, εμφανίζει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο ενόψει της σημερινής επταμερούς που θα αποτελέσει το πρώτο "πιάτο" μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, σε ένα γεύμα που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με την επίσκεψη Τσίπρα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Το βράδυ της Πέμπτη η επταμερής

Η επταμερής συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης. Σε αυτή θα συμμετέχουν εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Φρανσουά Ολάντ, και ο Μάριο Ντράγκι, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, "θα είναι επίσης παρών" στη συνάντηση.

Από την πλευρά τους αναμένεται να ζητηθεί η τήρηση των δεσμεύσεων με τη λήψη συγκεκριμένων και κοστολογημένων μέτρων και την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης από το Brussels Group. Το τελευταίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης των δύο πλευρών, καθώς σαφής πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει καθαρά ενημερωτικός και ήσσονος σημασίας ο ρόλος του και σε καμία περίπτωση να μην έχει τις αρμοδιότητες που είχε η παλιά τρόικα.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει πενταμερή συνάντηση με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση