GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας προς Μέρκελ: Σπρώχνετε... σε στάση πληρωμών

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε την Άγκελα Μέρκελ ότι θα είναι «αδύνατο» για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις επικείμενες...

Τσίπρας προς Μέρκελ: Σπρώχνετε... σε στάση πληρωμών

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε την Άγκελα Μέρκελ ότι θα είναι «αδύνατο» για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις επικείμενες δανειακές της υποχρεώσεις», αναφέρει η εφημερίδα Financial Times στο σημερινό πρωτοσέλιδο, «εάν η Ε.Ε. δεν καταφέρει να δώσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη στη χώρα».

Την επιστολή που έστειλε ο α. Τσίπρας έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times και η εφημερίδα αναφέρει πως πήγε "ενώ εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Αθήνα θα δυσκολευθεί να καταβάλει συντάξεις και μισθούς στο τέλος αυτού του μήνα και πως μπορεί να ξεμείνει από ρευστότητα στα τέλη Απριλίου".

Η επιστολή με ημερομηνία 15 Μαρτίου, λένε οι FT ήρθε λίγο πριν συμφωνήσει η Α. Μέρκελ να συναντηθεί με τον Α. Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη Πέμπτη στην περιβόητη οκταμερή συνάντηση και πριν τον προσκαλέσει η ίδια σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βερολίνο, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγεμα.

Η δραματική επιστολή Τσίπρα πήγε στη Μέρκελ όταν οι εκβιασμοί της πιστωτικής ασφυξίας και η θηλιά της ΕΚΤ έσφιγγε όλο και περισσότερο, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο γύρο περικοπών που απαιτούν οι δανειστές.

Στην επιστολή, ο Α. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη και θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των δανείων –κυρίως προς το ΔΝΤ – ή της συνέχισης των κοινωνικών δαπανών, λένε οι FT. Ο Α. Τσίπρας, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα από τη Βρετανία, επιρρίπτει ευθύνες στα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δυνατότητα της Ελλάδας να εκδώσει έντοκα γραμμάτια του δημοσίου όπως και στην άρνηση από άλλες αρχές της ευρωζώνης να εκταμιεύσουν οποιαδήποτε βοήθεια πριν η Αθήνα προχωρήσει σε συμφωνία για «ένα νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της», γράφει ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε επίσης ότι η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγούσε σε «απότομη επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνικής οικονομίας – προοπτική που δεν θα ανεχθώ».

«Με την παρούσα επιστολή, σας καλώ να μην επιτρέψετε σε ένα μικρό θέμα ρευστότητας, καθώς και σε κάποια «θεσμική αδράνεια», να μετατραπεί σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έγραψε στην επιστολή σημειώνουν οι FT.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους «όρους της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών» που υπήρχαν αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης – όταν οι κανόνες της ΕΚΤ ήταν πιο επιεικείς – καθώς τον προηγούμενο μήνα συμφωνήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης των 172 δισ. ευρώ», λένε οι FT.

«Αντί όμως, η ΕΚΤ να διευκολύνει τα πράγματα για την Αθήνα, εξετάζει εάν θα δεσμεύσει νομικά τις ελληνικές τράπεζες ώστε να μην αυξήσουν τη συμμετοχή τους στα έντοκα. Απόφαση αναμένεται αυτή την εβδομάδα», Επίσης στην επιστολή προς την Α. Μέρκελ ο Α. Τσίπρας επέκρινε την ΕΚΤ επειδή προχώρησε στον έκτακτο δανεισμό από τον ELA με το σταγονόμετρο.

Αν και ο Α. Τσίπρας έγραψε ότι η Αθήνα «δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις με καλή πίστη και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της» προειδοποίησε επίσης την Α. Μέρκελ ότι αποτυχία εύρεσης βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, καταλήγουν οι FT.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση