GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναδίπλωση από την Τουρκία για τη ΝΟΤΑΜ-πρόκληση‏

Πολύ αποτελεσματική αποδείχθηκε η άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών στην προχθεσινή NOTAM-πρόκληση της Τουρκίας που προκάλεσε ανα...

Πολύ αποτελεσματική αποδείχθηκε η άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών στην προχθεσινή NOTAM-πρόκληση της Τουρκίας που προκάλεσε αναστάτωση αρχικά, αλλά ήδη ανακλήθηκε -νωρίτερα είχε, κατ' αρχήν, εξαιρεθεί το χερσαίο κομμάτι της Λήμνου που περιλαμβανόταν στην αρχική NOTAM, πρακτικώς, ως. πεδίο βολής!
Η απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών, αντί να ξεκινήσουν διμερείς συνεννοήσεις, να προβούν από χθες ήδη σε διάβημα προς το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ο.Η.Ε. και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (IACO) απέφερε άμεσα καρπούς. Νωρίτερα σήμερα, σε μια πρώτη κίνηση υπαναχώρησης και έμμεσης αναγνώρισης του λάθους της, η Τουρκία είχε εκδώσει νέα NOTAM που «μάζευε» όπως είπαμε και πιο πάνω την περιοχή των ασκήσεων. Μερικές ώρες αργότερα η ΝΟΤΑΜ ανακλήθηκε οριστικά -παραμένει η προς Ναυτιλλομένους Αγγελία (NAVTEX) που όμως αφορά διεθνή ύδατα.

Η αρχική NOTAM (Notification to Airmen, Αγγελία προς Αεροναυτιλλομένους) της Τουρκίας, στις 27 Φεβρουαρίου, «δέσμευε» για διάστημα έως το τέλος του έτους και για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μια πολύ μεγάλη έκταση του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ Σκύρου, Αγίου Ευστρατίου και Λήμνου, που υπάγεται όλη στο FIR Αθηνών.

Μάλιστα, στη ΝΟΤΑΜ περιλαμβανόταν μέχρι και χερσαίο μέρος της Λήμνου -συγκεκριμένα το Ακρωτήριο της Αγίας Ειρήνης. Το Υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε άμεσα ότι η μονομερής αυτή ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας όχι μόνο παραβιάζει την ελληνική εθνική κυριαρχία και τους διεθνείς κανόνες, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την ασφάλεια της αεροπλοΐας στην περιοχή. Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στάλθηκαν από το ΥΠΕΞ τα σχετικά διαβήματα σε Ε.Ε., Ο.Η.Ε., ΝΑΤΟ και IACO.

Η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει τη ΝΟΤΑΜ που εν τέλει ανακάλεσε, προκάλεσε επιπλέον έκπληξη αφού ήρθε λίγες μέρες μετά από την πρόταση της ελληνικής πλευράς για αναθέρμανση των επαφών των δύο πλευρών προκειμένου μετά από δύο χρόνια αναστολής των συζητήσεων, να επεξεργαστούν νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η τουρκική πλευρά φέρεται να έχει απαντήσει ήδη θετικά στην πρωτοβουλία αυτή και γι' αυτό το λόγο η έκδοση της ΝΟΤΑΜ ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως και πάντως, όχι θετικά.

Δεν έλειψαν, ασφαλώς και οι υπερβολές -κάποιες στα όρια της κινδυνολογίας- που συνηθίζονται σε τέτοια περιστατικά. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε μάλιστα να ζητήσει εν και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, χαρακτηρίζοντας τη ΝΟΤΑΜ «ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη». Και υπήρξε τέτοια, εδώ που τα λέμε. Μόνο που ήταν. απολύτως θετική: δεν αφορούσε τόσο τη ΝΟΤΑΜ αυτή καθαυτή, βλέπετε, όσο την ασυνήθιστη αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών. Με την άμεση προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς το θέμα, πρακτικώς, έκλεισε πριν καν ανοίξει και μάλιστα χωρίς να υπονομευθεί και ο επερχόμενος διάλογος με τη γείτονα για τα νέα ΜΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση