GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντισυνταγματική η ρύθμιση μιας περιφέρειας για συμβολαιογράφους

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την νομοθετική ρύθμιση που περιορίζει τις επιλογές των συμβολαιογράφ...

Αντισυνταγματική η ρύθμιση μιας περιφέρειας για συμβολαιογράφους

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την νομοθετική ρύθμιση που περιορίζει τις επιλογές των συμβολαιογράφων δικαιώνοντας πέντε υποψήφιους οι οποίοι λόγω της επίμαχης πρόβλεψης δεν διορίστηκαν το 2010.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάσισαν ότι «ο περιορισμός των υποψηφίων συμβολαιογράφων να εκφράσουν την προτίμησή τους για μια μόνον ειρηνοδικειακή περιφέρεια Εφετείου της χώρας, αντίκεινται στην αρχή της αξιοκρατίας και στην κατά το άρθρο 5 του Συντάγματος ελευθερία προσβάσεως στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου προσώπων που συγκεντρώνουν τα νόμιμα προσόντα».

Όπως επισημαίνουν «ο περιορισμός αυτός επιτρέπει τον διορισμό υποψηφίων με χαμηλότερη βαθμολογία από εκείνη που λαμβάνουν άλλοι συνυποψήφιοί τους...» και δεν προκύπτουν από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους «οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι κατ' εξαίρεση θα δικαιολογούσαν τον επίμαχο περιορισμό κατά την πρόσβαση στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου, τόσο κατά το μέρος που αποτελεί δημόσιο λειτούργημα όσο και κατά το μέρος που έχει χαρακτήρα ελευθέρου επαγγέλματος, με περαιτέρω συνέπεια να μην μπορεί να διαπιστωθεί ούτε το κατ΄ αρχήν συμβατό του σκοπού αυτού με τις συνταγματικές διατάξεις, ούτε, ακολούθως, και το αν με την επιβολή του περιορισμού αυτού τηρήθηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».

Η Ολομέλεια επισημαίνει πως ο περιορισμός «ωθεί πολλούς υποψήφιους να υποβάλλουν αιτήσεις στις περιφέρειες εκείνες στις οποίες προκηρύσσονται περισσότερες θέσεις, διότι σ' αυτές έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας» δηλαδή στα μεγάλα αστικά κέντρα «με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνει ενδιαφέρον αριθμός υποψηφίων για τις άλλες ειρηνοδικειακές περιφέρειες Εφετείων της χώρας, στις οποίες οι προς πλήρωση θέσεις είναι λιγότερες με επακόλουθο το ενδεχόμενο να παραμένουν στην περιφέρεια κενές προκηρυχθείσες θέσεις λόγω του συστήματος αυτού, γεγονός αντίθετο προς το δημόσιο συμφέρον».

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, πάντως, με την συγκεκριμένη απόφαση ακύρωσε την «παράλειψη διορισμού» των πέντε υποψηφίων συμβολαιογράφων με αποτέλεσμα τον διορισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση