GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην Κούβα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, η Φεντερίκα...

Στην Κούβα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, η Φεντερίκα Μογκερίνι, θα μεταβεί την 23η και 24η Μαρτίου στην Κούβα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Αβάνα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της στις Βρυξέλλες.

Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μιας τόσο υψηλόβαθμης αξιωματούχου της ΕΕ στην Κούβα.

Η επίσκεψη θα «σημειωθεί σε μια κρίσιμη στιγμή» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να δει πώς οι σχέσεις μας μπορούν να αποκατασταθούν, με μια ισχυρή δυναμική», προσέθεσαν οι υπηρεσίες της Μογκερίνι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση. Η συνάντησή τους θα σημάνει τη συνέχιση, στο ανώτατο επίπεδο, των διπλωματικών επαφών ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση της νήσου που είχαν ξεκινήσει πριν από ένδεκα μήνες.

Η ΕΕ και η Κούβα διεξάγουν από τις αρχές του Μαρτίου έναν τρίτο κύκλο επαφών, στο πλαίσιο των προσπαθειών να υπάρξει διμερής προσέγγιση σε ευαίσθητα θέματα, όπως είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία για «τον πολιτικό διάλογο και τη συνεργασία» σε διμερές επίπεδο.

Οι συζητήσεις αυτές ήταν οι πρώτες μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση της Αβάνας και της Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο με την οποία γνωστοποίησαν την έναρξη μιας διαδικασίας για την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων, έπειτα από μισό και πλέον διακοπής τους.

«Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κούβα και στις σχέσεις της με διεθνείς παράγοντες, οι οποίες δημιουργούν μια δυναμική στην περιοχή και στην ίδια την Κούβα και προσφέρουν νέες ευκαιρίες σε όλους», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου της Μογκερίνι.

Πέραν του ΥΠΕΞ Ροδρίγκες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα συναντηθεί επίσης με άλλους Κουβανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον αρχιεπίσκοπο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Αβάνας, τον καρδινάλιο Ορτέγα, καθώς και με εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση