GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι είπε στην απολογία του ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Γιατί κατηγόρησε Βενιζέλο, Διώτη, ΣΔΟΕ και επιχειρηματίες...

Σε επίθεση κατά γνωστών και "αγνώστων" προχώρησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τις ερωτήσεις του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου...

Σε επίθεση κατά γνωστών και "αγνώστων" προχώρησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τις ερωτήσεις του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικ. Πάσσου, για το ποιος -κατά την άποψή του- προχώρησε στη διαγραφή των τριών συγγενικών του προσώπων.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός άφησε αιχμές για την εμπλοκή του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη, για το σύνολο της εν λόγω υπηρεσίας, αλλά και για πιθανή στήριξη "επιχειρηματικών κύκλων", γιατί κατά την υπουργία του "τους χάλασα τη σούπα".

Μάλιστα, σε ερώτηση της εισαγγελέως Ξένιας Δημητρίου, για το "γιατί ζητήσατε τη λίστα τότε, αφού λετε ότι ήταν παράνoμα; Τί θα τα κάνατε;", ο κατηγορούμενος απάντησε: "δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διοικητική συνδρομή ή καταλογισμό φόρο. Θα ήταν άτυπη πληροφορία, μια ανώνυμη καταγγελία για να βγει κάποιο αποτέλεσμα".

Πρόεδρος: Τί νομίζετε ότι έχει γίνει με τη διαγραφή των ονομάτων;
Κατηγορούμενος: Αναρωτιέμαι αν μπορούσε να γίνει διαγραφή απο κάποιον άλλο... Από τη στιγμή που δεν είναι στα χέρια μου μέχρι και τη στιγμή που αναλαμβάνει η αστυνομία, θα μπορούσε να είχε πειραχτεί. Και φαίνεται από τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης πως έχουν γίνει διάφορα ανοίγματα και επί Διώτη και στη συνέχεια.
Πρόεδρος: Από ποιόν και γιατί να είχε γίνει παρέμβαση;
Κατηγορούμενος: Δεν ισχυρίζομαι ότι την αλλοίωση την έχει κάνει ο Ιω. Διώτης. Στις πραγματογνωμοσύνες φαίνεται μια χρήση που αποκλείεται να περιορίζεται από τον κ. Διώτη. Ένα εύλογο συμπέρασμα ότι το πήραν και άλλοι στα χέρια τους.
Πρόεδρος: Ακόμα και στελέχη του ΣΔΟΕ δηλαδή; Με ποια λογική και γιατί να το κάνει αυτό; Ποιος θα είχε λόγο;

Πολιτικό θρίλερ..
Κατηγορούμενος: Έχω πάρει αποφάσεις που έχουν ενοχλήσει, μέχρι δημιουργήσει προβλήματα σε πάρα πολύ κόσμο. Χάλασα μια σούπα στο ΣΔΟΕ γιατί γινόντουσαν και γίνονται πράγματα παράνομα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έγινε διαγραφή χωρίς τη συνεργασία ανθρώπων από μέσα αλλά και στήριξη κάποιων με επιχειρηματικό συμφέρον. Σας λέω ότι υπήρχε και κάποιος εκδότης που με είχε στα κάγκελα εκείνη την περίοδο για μια υπόθεσή του. Κανένας δεν τα έψαξε και εγώ δεν μπορώ να πω ποιος το έκανε..
Πρ: Μήπως μπορούμε να οδηγηθούμε κάπου; κατηγορείτεε μια ολόκληρη υπηρεσία που ήταν υπό την ηγεσία σας. Θυμίζει ένα πολιτικό θρίλερ...
Κατ: Γνωρίζω ότι εγώ δεν το έχω κάνει αυτό. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Ολοι γνωρίζουμε ότι εκείνη την εποχή έστειλα επιορκους υπαλλήλους στην εισαγγελέα, και υπήρχαν συγκεκριμένοι άνθρωποι που με πολέμησαν και την κυβέρνηση.
Πρ: Μιλάτε για έναν πολύ ευρύ κύκλο ανθρώπων... Υπάρχει μια εύλογη απορία. Ας πούμε ότι το κάνατε, λογικά θα απαλείφατε 23 όχι τρία...
Κατ: Εγώ ξέρω ότι δεν το έχω κάνει. Πρέπει να αποφασίσει κανείς αν με θεωρεί πολύ έξυπνο ή πολύ ηλίθιο για να κάνω κάτι τέτοιο. Ουδείς εκείνη την εποχή θα αμφισβητούσε ό,τι του έδινα. Υπάρχουν κενά λογικής. Όσο και αν είναι η πρώτη αντίδραση κάποιου, αυτό το έκανε, υπάρχουν συμπτώσεις και στοιχεία στην πραγματογνωμοσύνης πιο ενδιαφέροντα και πειστικά.

Αυταπόδεικτη η συνέχιση της έρευνας
Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε:
- για τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρης, στον οποίο ο πρώην υπουργός έδωσε ονόματα, προκειμένου να ελεγχθούν: "Έπρεπε να συνεχίσει τον έλεγχο των ονομάτων. Είχα επιφύλαξη για το αν το ΣΔΟΕ θα προχωρούσε στην έρευνα του συνόλου της λίστας. Θεώρησα προφανές και αυταπόδεικτο ότι ο Καπελέρης θα συνέχιζε τον έλεγχο. Ακομη και αν του έλεγα, που δεν το έκανα, μην τους αγγίξεις αυτούς, είχε υποχρέωση να προχωρήσει.
- για τον διάδοχο του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη: "Υπάρχει μία συνεχής ανασκευή των δηλώσεων του ανάλογα με την πραγματογνωμοσύνη, που έβγαινε. Θέλει επίσης να μειώσει μία περίοδο 1,5 μήνα σε δύο ημέρες, γιατί αντιλαμβάνεται ότι τα ευρήματα των εκθέσεων δυσκολεύουν, αφού αποκαλύπτονται διάφορα πράγματα".

Η απολογία
"Η ιστορία είναι στημένη" υποστήριξε νωρίτερα ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός κατά την απολογία του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, επιρρίπτοντας ευθύνες και στον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγγ. Βενιζέλο.
"Δεν έχω κάνει καμία απολύτως νόθευση. Ειναι μια ιστορία που είναι στημένη. Δεν ξέρω από ποιόν. Μου κάνει εντύπωση γιατί στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής δεν ασχολήθηκε κανείς. Δεν θα διανόομουν ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο. Λειτούργησα με τον τρόπο που μπορούσα σε σχέση με τη Γαλλία και το ΣΔΕ. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η ιστορία έφυγε από τη Βουλή και έφτασε στα δικά Σας τα χέρια" ισχυρίστηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ολοκληρώντας την απολογία του.

"Εχω καταδικαστεί από την πρώτη μέρα. Δικάζομαι κάθε μέρα. Από την πρώτη μερα της προανακριτικής επιτροπής έχω απέναντί μου το κόμμα μου, που με έχει πετάξει στα σκυλιά από τη μέρα εκείνη" υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι άκουσε πρώτη φορά από δημοσιεύματα ερωτήματα για το αν η λίστα Λαγκάρντ ήταν "πειραγμένη" ή όχι. "Στο στόχαστρο βρεθήκαμε δύο πρόσωπα, ο κ.Βενιζέλος και εγώ. Η διαφορά ήταν ότι ο κ. Βενιζέλος στήριζε μία τρικομματική κυβέρνηση ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώ εγώ ήμουν στο σπίτι μου. Εγώ πρότεινα να έρθει ξανά η λίστα και ο Στουρνάρας τη ζήτησε" είπε.

Για τη στιγμή που ενημερώθηκε για την αφαίρεση των ονομάτων των συγγενικών του προςώπων, δήλωσε: "Ειναι εξαιρετιικά δυσκολο να σας περιγράψω την ψυχολογική μου κατάσταση όταν το έμαθα. Δεν είχα μέχρι εκεινη τη στιγμή καμία συζήτηση με τους συγγενείς μου για την οικονομική τους κατάσταση, γιατί δεν είχαμε ποτέ αυτή τη σχέση".
Ξεκινώντας την απολογία του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε: "Επαναλαμβανω την αρχική δήλωσή μου ότι είμαι απολύτως αθώος και αρνούμαι τις κατηγορίες".
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε αναλυτικά πώς έφτασε η λίστα Λαγκάρντ στα χέρια του από τη Γαλλία, αλλά και τί συνέβη το διάστημα των 9 περίπου μηνών, κατά τους οποίους η λίστα φέρεται να παρέμενε στο συρτάρι. Όπως μάλιστα, υπογράμμισε, "είχα ένα υλικό που ήθελα να το χρησιμοποιήσω γιατί εγώ το ζήτησα. Ηθελα να το χρησιμοποιήσω, αλλά είχα ενδοιασμούς, αφού δεν ήξερα τη νομιμότητά του".
Αναφορά έκανε και στο ΣΔΟΕ, λέγοντας πωως υπήρχε "εξαιρετική δυσκολία για τόσο στοχευμένη και δύσκολη έρευνα. Ενα Σώμα με παθογένιες και κρούσματα διαφθοράς.Είχα δοπλό φόβο. Οτι το υλικό αν δινόταν εκεί, θα υπήρχαν πηχιαίοι τίτλοι μετά από δυο μέρες και ότι θα πήγαινε περίπατο κάθε προσπάθεια με την Ελεβατία για τη σύνοψη διαρκατικής συμφωνίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση