GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη Λευκωσία την Τετάρτη κρίνεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας

Την Τετάρτη στη Λευκωσία θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα σε οικονομικό - και όχι...

Στη Λευκωσία την Τετάρτη κρίνεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας

Την Τετάρτη στη Λευκωσία θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα σε οικονομικό - και όχι μόνο- επίπεδο.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μεταβούν μεθαύριο στη Λευκωσία, όπου θα αποφασίσουν την ίδια ημέρα και την Πέμπτη για τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, αντιμετωπίζοντας το άβολο γεγονός ότι μπορεί να κρατούν τα κλειδιά για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη συνέχιση της παραμονής της στο ευρώ, όπως γράφει το πρακτορείο Reuters.

Καθώς είναι αποκλεισμένη από τις κεφαλαιαγορές και αντιμετωπίζει μία απότομη μείωση των φορολογικών εσόδων, η Ελλάδα εκτιμάται ότι δεν θα έχει χρήματα στα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου για να αποπληρώσει τα χρέη της, εάν δεν λάβει μέρος από τα τελευταία χρήματα του προγράμματος βοήθειας, κάτι που προϋποθέτει την ολοκλήρωση -ή τουλάχιστον την έναρξη- μεταρρυθμίσεων, στις οποίες λεκτικά είναι αντίθετη η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το πρακτορείο.

«Με τις άλλες επιλογές να είναι, όπως φαίνεται, κλειστές επί του παρόντος, η ΕΚΤ έχει κρίσιμο ρόλο για τη μοναδική άλλη δυνατότητα χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου, που είναι η αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ στην έκδοση εντόκων γραμματίων του» προσθέτει το Reuters.

Πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της ΕΚΤ δήλωσε στο πρακτορείο ότι είναι «πολύ απίθανη» η αύξηση του πλαφόν για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. «Αν και θέλουν να αποφύγουν να έχουν αποφασιστικό ρόλο στη μοίρα της Ελλάδας, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φοβούνται ότι η χώρα μπορεί να σκοντάψει σε μία έξοδο από την Ευρωζώνη από ατύχημα, αν χρεοκοπήσει ελλείψει εναλλακτικού σχεδίου» σημειώνει το δημοσίευμα.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, που υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή, εκνευρίζονται με την Ελλάδα και την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, με κάποια από αυτά να επιθυμούν τον περιορισμό της χρηματοδότησης προς τη χώρα, ανεξάρτητα των συνεπειών, συνεχίζει το δημοσίευμα. «Θα συμφωνούσα με τη θεωρία, ότι αν απαλλαγείς από το χαλασμένο μήλο, τότε οι άλλοι θα είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένοι» δήλωσε αξιωματούχος κεντρικής τράπεζας στο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση