GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν υπάρχει ατύχημα για την Ελλάδα, υπάρχει αυτοεκπληρούμενη προφητεία που φλερτάρει ανάρμοστα με το διπλό νομισματικό!...

Άρθρο του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου.  Η ελληνική κρίση αποτελεί την επιτομή της προσποίησης, της υποκρισίας, της διπλοπροσωπίας, της πο...

Άρθρο του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου. 

Η ελληνική κρίση αποτελεί την επιτομή της προσποίησης, της υποκρισίας, της διπλοπροσωπίας, της πολιτικής και οικονομικής χυδαιότητας! Μια ανάρμοστη για το κύρος της σύγχρονης «ευρω-οικονομίας» υπόθεση κερδοσκοπίας, παραπλάνησης και πολιτικής αθλιότητας! Η διαπραγμάτευση του ελληνικού ζητήματος αφορά στην αποθέωση του Ψυχολογισμού, που υποδύεται τον δήθεν ορθολογικό οικονομισμό (: από το ότι πει η αγορά, στο ότι πει ο Σόϊμπλε)!

Έτσι, αυτή η διαπραγμάτευση, αναγνώστη μου, ήταν, είναι και παραμένει μια πρόστυχα αυτοεκπληρούμενη προφητεία καί από την πλευρά της χρηματαγοράς καί από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, καί από την πλευρά της πλειονότητας των δεξιών, κεντροδεξιών και κεντροαριστερών, καί από την πλευρά μιας μερίδας εκ των αριστερών – για διαφορετικούς συνήθως λόγους.

Χθες, διαβάζοντας αναδράσεις επί του σοβαρότατου ζητήματος πολιτικής ηθικής και σίγουρα όχι ελάσσονος ζητήματος νομιμότητας, που εγείρει η αποκάλυψη της «Real News» ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης «έβγαλε τα ευρώ του στο εξωτερικό», ένοιωσα ελεεινά και προσβλητικά ως προς την ελληνική μου ταυτότητα. Α, να χαθείς, βρωμιάρη έλληνα, που επικροτείς την συμπεριφορά πολιτικών, οι οποίοι επειδή δεν θεωρούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ασφαλές - παρότι ως ασφαλές το εμφανίζουν στον λαό – και επειδή εκτιμούν πως θα χρεοκοπήσει σύντομα, βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, οδηγώντας έτσι το ελληνικό πιστωτικό σύστημα σε κατάρρευση!!! Αυτό αποκαλείται αυτοεκπληρούμενη προφητεία του χυδαιότερου είδους και λάβε υπόψιν σου πως «όταν οι άνθρωποι θεωρούν ορισμένες καταστάσεις σαν πραγματικές, αυτές είναι πραγματικές στις επιπτώσεις τους» (W.I.Thomas)!

Αυτοί που ομνύουν στο ευρώ και απειλούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση «πιστωτικού ατυχήματος», είναι εκείνοι που με την συμπεριφορά τους προκαλούν την κατάρρευση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος! Για να που μετά, όπως αυτός ο φουκαράς-αλητάκος, υπουργός του Σαμαρά, τον οποίον «πωλούν» τα κανάλια στο ελληνικό κοινό: «Δεν τα λέγαμε; Ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ, πτώχευσαν οι τράπεζες!» Και όχι το ορθό και πραγματικό: «Μια και δεν ψηφίσατε εμάς, θα σας εκδικηθούμε! Θα αποσύρουμε και τα ρέστα που έχουμε αφήσει στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έτσι θα πτωχεύσουν, παρά τον πακτωλό δημοσίου χρήματος που δέχθηκαν για να αναδιαρθρωθούν! Και έτσι θα οδηγήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ή σε «ρήξη» με την ΕΕ και διπλό νομισματικό ή σε «συμβιβασμό» και εξευτελισμό!» Το τελευταίο σημαίνει είτε παράταση του καθεστώτος της κρίσης ρευστότητας στην εσωτερική αγορά με αποδοχή της πολιτικής φιλοσοφίας και πρακτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων της κρίσης - με παράλληλη όξυνση του Κοινωνικού Ζητήματος - είτε διπλό νομισματικό, για να συμβιβαστούν τα κοινωνικά αιτήματα που αρθρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις μακροοικονομικές αιτιάσεις που αρθρώνει, ανελαστικά στην ουσία, η τρόικα!

Βρισκόμαστε, αγαπητέ αναγνώστη, στο σημείο όπου όλων των μορφών οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης έχουν ως συνισταμένη το διπλό νομισματικό – για το οποίο ωστόσο δεν μιλά ευθέως κανείς, αν και τόσο οι «οπαδοί του ευρώ», όσο και οι «οπαδοί της δραχμής», γύρω από αυτήν την πραγματικότητα περιστρέφονται! Κι όμως προσποιούνται πως δεν αποσκοπούν σε αυτό, ή είναι πράγματι τόσο ηλίθιοι που δεν καταλαβαίνουν πως οι σημερινές αντικειμενικότητες της εθνικής μας οικονομίας - σε αντίθεση με εκείνες του 2010 – δεν επιτρέπουν κάτι διαφορετικό από το διπλό νομισματικό, εάν δεν υπάρξει άμεση εξωτερική/ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική και επενδυτική ενίσχυση μέχρις ότου η Ελλάδα να μπορέσει να εξέλθει κανονικά στην διεθνή χρηματαγορά. Δίχως επαρκή εξωτερική/ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή θα αναγκαστείς να μεγεθύνεις την εσωτερική σου υποτίμηση ή θα αναγκαστείς να προσθέσεις στην υφιστάμενη (εσωτερική υποτίμηση) καί εξωτερική με ένα προσωρινά αδιαπραγμάτευτο στην διεθνή αγορά νόμισμα για εσωτερική χρήση.

Αυτή την επιλογή πολέμησα και θα συνεχίσω να πολεμώ! Δεν είναι καλή λύση για τους έλληνες εργαζόμενους και τους λίγους είναι αλήθεια καινοτόμους έλληνες επιχειρηματίες που επενδύουν στην υψηλή τεχνογνωσία. Συμφέρει τους πλουτοκράτες, την ελληνική ολιγαρχία, τους «επιχειρηματίες της αρπαχτής και της παραοικονομίας» και τους θιασώτες της αυτοεκπληρούμενης προφητείας της πτώχευσης που είχαν λεφτά, τα οποία φρόντισαν να βγάλουν από την Ελλάδα και να τα τοποθετήσουν αλλού! Συμφέρει, επίσης, πολιτικά τους «αντιδυτικούς» λαϊκιστές κάθε μορφής - από την αντιευρωπαϊκή αριστερά έως την νεοναζιστική ακροδεξιά! Συμφέρει ακόμη και έμενα προσωπικά, αναγνώστη μου, ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια ζω με την οικογένειά μου και εργάζομαι (μονίμως και αποκλειστικώς) στο εξωτερικό… αλλά παραμένω έλληνας με κοινωνική συνείδηση, η οποία δεν επιτρέπει το προσωπικό μου συμφέρον να μετατραπεί σε κανόνα της συμπεριφοράς μου. Να, γιατί δεν είμαι δεξιός ωφελιμιστής ή συγκυριακά αριστερός «επαναστάτης». Είμαι αριστερός από πεποίθηση. Δεν έχω κίνητρο το δικό μου μικροσυμφέρον, αλλά το συμφέρον του καθενός που βιώνει την ανισότητα και τον αποκλεισμό! Και το διπλό νομισματικό θα μεγεθύνει την ανισότητα στην Ελλάδα, την κερδοσκοπία και την παθογένεια στην αγορά, ενώ θα διευρύνει την ψαλίδα που χωρίζει τα δύο τρίτα της ελληνικής κοινωνίας από το υπόλοιπο ένα τρίτο!

Αυτό είναι που δεν σου λένε οι «οπαδοί της δραχμής» και οι «οπαδοί του πάση θυσία στο ευρώ», οι οποίοι μέσω της δικής τους αυτοεκπληρούμενης προφητείας πτώχευσης καταλήγουν επίσης σε κάποιας μορφής διπλό νομισματικό. Αυτό έπραξαν οι «προφήτες» των αγορών μεταξύ 2009 και 2012, όταν με την μορφή των τριών «οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης» (Moody’s, Fitch και Standard&Poor’s) προχώρησαν σε περισσότερες από 30 ανακοινώσεις υποβάθμισης ή προειδοποιήσεις για μελλοντική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, καταστρέφοντας εν τέλει την ελληνική οικονομία!

Το ίδιο κάνει σήμερα η ίδια η ΕΚΤ με πολιτική νομιμοποίηση από το Eurogroup! H EKΤ περιορίζει θανάσιμα την ρευστότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, τροφοδοτώντας στην ουσία την ίδια ανασφάλεια σε επενδυτές και εργαζόμενους, όπως προηγουμένως έκαναν οι «οίκοι», προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο υποβαθμίσεων, ανόδου των επιτοκίων δανεισμού και τελικά έξοδο από την αγορά και δραματική κρίση ρευστότητας. Η συμπεριφορά των «οίκων» οδήγησε τελικά στο ιδιόμορφο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων το 2012, όπως αντίστοιχα η συμπεριφορά της ΕΚΤ και των εταίρων-δανειστών μας θα οδηγήσει αναγκαστικά σε (ιδιο)-μορφή «κουρέματος», ως OSI μετά τα PSI - και μάλιστα ανεξαρτήτως του πολιτικού χαρακτήρα της ελληνικής κυβέρνησης - με αντάλλαγμα μια μορφή διπλού νομισματικού!

Είναι γεγονός ότι οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ για την περίπτωση της Ελλάδας βρίσκονται σε απόλυτη αναλογία, με πολιτικούς όρους, με εκείνες των «οίκων» κατά την περίοδο 2010-2012, βασιζόμενες σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες του τύπου: αν δεν συμμορφωθείς με αυτά που δεν συμμορφώθηκαν ούτε καν οι «μνημονιακές» στο φρόνιμα προηγούμενες κυβερνήσεις, θα πτωχεύσεις ασύντακτα, και επειδή υπάρχει σοβαρό τέτοιο ενδεχόμενο, σού στερώ την ρευστότητα και επιταχύνω την πτώχευσή σου μέσα στην ευρωζώνη, όπως έπραξε και η «αγορά» το 2012! Το 2009-2012 σε πτώχευσε εντός της ευρωζώνης η αγορά, τώρα σε πτωχεύω εγώ (: οι ευρωπαϊκοί θεσμοί)!

Αυτή η νέα μορφή πτώχευσης εντός του ευρώ, σημαίνει αυτομάτως και πλήρη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Όχι ασφαλώς! Σημαίνει ή διπλό νομισματικό, ή απομάκρυνση από τους δυτικούς θεσμούς, πράγμα που βρίσκεται έξω από κάθε σενάριο και φαντασία, διότι δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές πολιτικές προϋποθέσεις και δυνάμεις που να το προκαλέσουν και να το υποστηρίξουν ισχυρά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αυτό, σε στενό πολιτικό επίπεδο σημαίνει δύο πράγματα: Οδηγούμε (: εμείς οι θεσμοί και η χρηματαγορά) τους συμμάχους μας κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς σε εκλογική ήττα, έτσι ώστε η αυτοεκπληρούμενη προφητεία μας περί νέας χρεοκοπίας, που θα περιλαμβάνει μια νέα, λιγότερο συντεταγμένη, πτώχευση των ελληνικών τραπεζών, να συμπέσει με την κυβέρνηση της αριστεράς! Έτσι, να είναι αυτή που θα εκτεθεί καθοριστικά και παραδειγματικά τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Κάπως έτσι οι «θεσμοί», σε συνεργασία με την «διεθνή χρηματαγορά», θα έχουν πετύχει να εξευτελίσουν μια νέα έκφραση μιας παλιάς δημοκρατικής, ευρωπαϊκής ιδέας, που επαγγέλθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ! Θα έχουν κατορθώσει να σκοτώσουν την δημοκρατική αφύπνιση των επιμέρους ευρωπαϊκών λαών, όπως και την μη-επαναστατική αριστερά στην Ελλάδα. «Σκοτώστε την ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην μπαίνουν ιδέες και σε άλλους», θα μπορούσε να είναι σήμερα το σύνθημα των συντηρητικών και νεοσυντηρητικών δυνάμεων που συνθέτουν το Νεοηγεμονικό πρότυπο στην ΕΕ, με κεντρικό άξονα ασφαλώς την ευρωζώνη. Και θα την «σκοτώσουν» τελικά, αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να συμπεριφέρεται τόσο υποκριτικά και σαν κυβερνητική παρεούλα - σαν και αυτές που αποτέλεσαν τον κανόνα των ελληνικών κυβερνήσεων μετά το 1974…

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση