GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυβέρνηση: Κιτρινισμός άνευ όρων απο την Corriere dela Serra

Για «κιτρινισμό ολκής», τον οποίο η Corriere dela Serra πρέπει να επανορθώσει άμεσα, καταγγέλλει την ιταλική εφημερίδα το υπουργείο Οικ...

Κυβέρνηση: Κιτρινισμός άνευ όρων απο την Corriere dela Serra

Για «κιτρινισμό ολκής», τον οποίο η Corriere dela Serra πρέπει να επανορθώσει άμεσα, καταγγέλλει την ιταλική εφημερίδα το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, στη συγκεκριμένη εφημερίδα, στην οποία ο υπουργός τόνισε ποικιλοτρόπως πως η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι δεδομένη και δεν αποτελεί επ' ουδενί μέρος της διαπραγμάτευσης, η οποία αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους εταίρους και τους θεσμούς.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα συμβεί εάν η Ευρώπη δεν «ακούσει» τις ελληνικές θέσεις, ο υπουργός απάντησε πως η Ευρώπη ακούει και γνωρίζει πώς να βρίσκει λύσεις και να επιτυχαίνει αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες. Και όταν, επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, ο εν λόγω δημοσιογράφος επέμεινε στην υποθετική ερώτηση «ναι, αλλά τι θα κάνετε εάν απορριφθούν όλες σας οι προτάσεις;» ο υπουργός απάντησε πως, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, «εμείς δεν έχουμε αγαπήσει τις καρέκλες- αν χρειαστεί, αν βρεθούμε μπροστά σε αδιαλλαξία, θα καταφύγουμε στον ελληνικό λαό είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα» - προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό όμως το σημείο της συνέντευξης, η σύνταξη της εφημερίδας προσέθεσε «για το ευρώ»- κάτι που ο υπουργός ούτε είπε ούτε εννόησε.

Από το υπουργείο επισημαίνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου Aspen-Chattam House, το οποίο διεξήχθη στη Βενετία την 7η Μαρτίου, και στο οποίο συμμετείχε μετά του Ιταλού ομόλογού του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των διοργανωτών, επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη και οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή σχεδιασμός εναντιώνεται στα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Την άποψή του αυτή, τη στοιχειοθέτησε τόσο στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα την δημιουργία μιας συνεκτικότερης αρχιτεκτονικής για την ευρωζώνη όσο και στο μέρος του συνεδρίου, όπου κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων από εκλεκτούς συμμετέχοντες.

Ακολούθησε η συνέντευξη στην «Corriere dela Serra», όπου ο υπουργός επανέλαβε την ίδια θέση, τονίζοντας ποικιλοτρόπως πως η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι δεδομένη και δεν αποτελεί επ' ουδενί μέρος της διαπραγμάτευσης η οποία αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους εταίρους και τους θεσμούς. Ως προς αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το ζήτημα της χρηματοδότησης, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης του τελικού καταλόγου μεταρρυθμίσεων πριν από τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, καθώς και την μετέπειτα συμφωνία της χώρας με τους εταίρους και τους θεσμούς για την μετά τον Ιούνιο εποχή.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, γενικότερα, τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται κρούσματα συστηματικής διαστρέβλωσης των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών από μερίδα των ΜΜΕ. Αυτές οι διαστρεβλώσεις, καθώς και η συνεχής κινδυνολογία για μη πληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου στους δανειστές του, αποτελούν εκούσιες ή ακούσιες προσπάθειες υπονόμευσης της καλής πορείας στην οποία βρίσκεται η διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τους εταίρους της.

«Σε πείσμα όμως των διαστρεβλωτών, η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προχωρά κανονικά και η χώρα είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις αποπληρωμής έγκαιρα και εξ ολοκλήρου», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση- καταγγελία του υπουργείου Οικονομικών.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση