GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε τι μοιάζουν και που διαφέρουν τα email Χαρδούβελη – Βαρουφάκη

Έντονες είναι οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις ομοιότητες αλλά...

Σε τι μοιάζουν και που διαφέρουν τα email Χαρδούβελη – Βαρουφάκη

Έντονες είναι οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές στο περιεχόμενο των email του Γκίκα Χαρδούβελη με αυτό του Γιάννη Βαρουφάκη.

Αρκετοί είναι αυτοί που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά το mail Βαρουφάκη περιέχει τα ίδια ακριβώς μέτρα με το email του κ. Χαρδούβελη. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι τα δύο mail περιέχουν σημαντικές διαφορές.

Το news.gr, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις γύρω από το κατά πόσο τα δυο email μοιάζουν μεταξύ τους. Κατά πόσο δηλαδή τα μέτρα και οι προτάσεις που απέστειλλε ο κ. Βαρουφάκης προς τους εταίρους μοιάζουν με αυτές που είχε στείλει ο κ. Χαρδούβελης.

Η αλήθεια είναι ότι στον 7σελιδο κατάλογο που έστειλε ο κ. Βαρουφάκης περιέχονται αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένα σημεία χρησιμοποιούνται ακριβώς οι ίδιες λέξεις προκειμένου να διατυπωθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Μία πιο προσεκτική ματιά αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι οι ομοιότητες αφορούν σχεδόν το σύνολο των ελληνικών μέτρων. Φορολογικά, δημοσιονομικά, εργασιακές αλλαγές, ασφαλιστικό ακόμη και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είτε προβλέπονταν στο Μνημόνιο είτε είχαν διατυπωθεί στο email Χαρδούβελη.

Τα σημεία

Ειδικότερα, στο κομμάτι της φοροδιαφυγής και τα δύο κείμενα προβλέπουν τη "διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής". Η συγκεκριμένη δράση χαρακτηρίζεται δε στο Μνημόνιο και ως "προαπαιτούμενο".

Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ τόσο η λίστα Βαρουφάκη όσο και αυτή του κ. Χαρδούβελη προβλέπουν ότι θα προχωρήσει ο εξορθολογισμός του σε σχέση με τους συντελεστές. Η μόνη διαφορά είναι ότι η λίστα Βαρουφάκη προβλέπει ότι οι όποιες αλλαγές δεν έχουν αρνητική επίπτωση στην κοινωνική Δικαιοσύνη, καθώς επίσης και ότι δεν θα υπάρξουν παράλογες εκπτώσεις.

Αναφορικά με τις δαπάνες και τα δύο email μοιάζουν, καθώς προβλέπουν επανεξέταση και έλεγχο των δαπανών. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη λίστα Χαρδούβελη υπάρχει μια πιο γενική αναφορά, ενώ στη λίστα Βαρουφάκη είναι πιο συγκεκριμένη.

Ως στόχος και των δύο κειμένων προβλέπεται η πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα, ενώ συμφωνούν απολύτως ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων.

Τέλος σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η λίστα Βαρουφάκη περιλαμβάνει μία δέσμευση η οποία αναφέρει ότι θα αξιολογήσει το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Μία δέσμευση που υπάρχει και στο μνημόνιο και έχει εφαρμοστεί ήδη πιλοτικά σε δύο δήμους της χώρας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση