GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λ' Άκουιλα: Λαμπαδηφορία μνήμης 6 χρόνια μετά το φονικό σεισμό

Ξεκινά στην Λ' 'Ακουιλα της κεντρικής Ιταλίας λαμπαδηφορία μνήμης, έξι χρόνια μετά το φονικό σεισμό, ο οποίος στέρησε τη ζωή απ...

Λ' Άκουιλα: Λαμπαδηφορία μνήμης 6 χρόνια μετά το φονικό σεισμό

Ξεκινά στην Λ' 'Ακουιλα της κεντρικής Ιταλίας λαμπαδηφορία μνήμης, έξι χρόνια μετά το φονικό σεισμό, ο οποίος στέρησε τη ζωή από τριακόσια εννέα κατοίκους της. Ανάμεσά τους ο Έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς.

Οι τραυματίες από το χτύπημα του εγκέλαδου ξεπέρασαν τους 1.500, ενώ σε 70.000 ανήλθε ο αριθμός των αστέγων.

Στην πλατεία του καθεδρικού ναού της πόλης, στις τρεις και τριάντα δύο λεπτά, πρόκειται να αρχίσει η ανάγνωση των ονομάτων όλων των θυμάτων, ενώ οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα τριακόσιες εννέα φορές. Η "λαμπαδηφορία μνήμης" οργανώνεται και φέτος --για πέμπτη συνεχή χρονιά-- παρά τις αδιάκοπες βροχοπτώσεις στην περιοχή της κεντρικής Ιταλίας.

"Επιτέλους, έχουμε τα αναγκαία χρήματα που ζητούσαμε. Αν ανοίξουν γρήγορα όλα τα εργοτάξια, μπορώ να προβλέψω ότι το πολύ μέχρι το 2019 ή το 2020 η ανοικοδόμηση θα έχει ολοκληρωθεί", δήλωσε ο δήμαρχος της Λ' 'Ακουιλα, Μάσιμο Τσιαλέντε.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όμως, υπογραμμίζουν παράλληλα ότι και η λαϊκή αγορά της πόλης, έπειτα από 750 χρόνια υποχρεώθηκε πρόσφατα να μεταφερθεί από την πλατεία του καθεδρικού ναού σε απόκεντρη περιοχή, με ουσιαστική αποδυνάμωση της εμπορικής δραστηριότητας.

Το εφετείο της Λ' Άκουιλα, τον περασμένο Δεκέμβριο, αποφάνθηκε ότι η επιτροπή "Μεγάλων Κινδύνων" της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας δεν φέρει ποινικές ευθύνες σχετικά με δηλώσεις "καθησυχαστικού χαρακτήρα", τις ημέρες που προηγήθηκαν του μεγάλου σεισμού της 6ης Απριλίου 2009. Πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αντιθέτως, είχε θεωρήσει ότι με την στάση και τις δηλώσεις τους, τα μέλη της επιτροπής, είχαν καθησυχάσει υπερβολικά τους πολίτες, αποθαρρύνοντάς τους, ουσιαστικά, να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Μετά την απόφαση του εφετείου, η Πολιτική Προστασία της χώρας ζήτησε, μάλιστα, από μερικούς συγγενείς θυμάτων να επιστρέψουν τις χρηματικές αποζημιώσεις που είχαν καταβληθεί το 2013, μια κίνηση η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σειρά αντιδράσεων και καυστικών σχολίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση