GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Aντιδράσεις για την πώληση ρωσικών πυραύλων στο Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε χθες την απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει στην παράδοση τεχνολογικ...

Aντιδράσεις για την πώληση ρωσικών πυραύλων στο Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε χθες την απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει στην παράδοση τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στο Ιράν, ενώ ο ομόλογός του της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι είναι πολύ πρόωρο ακόμη να αποκατασταθούν οι οικονομικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι δύο ΥΠΕΞ έκαναν τα σχόλια αυτά στην πόλη Λούμπεκ της βόρειας Γερμανίας.

Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων περίπου 3.500 αστυνομικοί, αρκετοί με εξάρτυση μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και με την υποστήριξη οχημάτων εφοδιασμένων με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση, βρίσκονταν στους δρόμους της πόλης όπου γινόταν η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ομάδας των Επτά (G7), υπό το φόβο επεισοδίων παρόμοιων με εκείνα που είχαν ξεσπάσει στη Φραγκφούρτη τον περασμένο μήνα, μπροστά στα νέα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Βρισκόμαστε στο μέσον μιας διαδικασίας", είπε ο Σταϊνμάιερ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με το Ιράν. "Είχα πει σε ορισμένους γερουσιαστές των ΗΠΑ ότι δεν θα έπρεπε τώρα να προσπαθήσουν ανώφελα να εμποδίσουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αλλά θα πω επίσης ότι είναι επίσης πολύ νωρίς για να μιλάμε για ανταμοιβές σε αυτό το στάδιο".

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε χθες ότι τίθεται σε εφαρμογή μια συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με αγαθά ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, με αξιωματούχους να λένε ότι έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος προκειμένου η Ρωσία να προμηθεύσει την Τεχεράνη με το εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300.

Οι δηλώσεις αυτές από τη Μόσχα συμπίπτουν με τις συνεχιζόμενες, ιδιαίτερα λεπτές πολιτικά διαπραγματεύσεις για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα συν τη Γερμανία) για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι είπε ότι θεωρεί φυσιολογικό πολλές χώρες να σπεύσουν να αποκαταστήσουν εκ νέου τις σχέσεις τους με την Τεχεράνη μόλις οι κυρώσεις σε βάρος της αρχίσουν να αίρονται, αλλά προειδοποίησε: "πρώτα, όμως, πρέπει να επιτευχθεί ένας στόχος. Πιθανόν δεν βοηθάει το να προτρέχουμε". Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα είναι από τις πρώτες που θα αποκαταστήσουν τις οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, αφού επιτευχθεί όμως οριστική συμφωνία και οι κυρώσεις αρχίσουν να αίρονται.

Ο Σταϊνμάιερ επέμεινε ότι η προκαταρκτική συμφωνία του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων αποτελεί μια "καλή βάση" ώστε να καταρτιστεί η οριστική συμφωνία ως την 30ή Ιουνίου. "Κατόπιν θα είμαστε σε θέση να πούμε πώς οι σχέσεις όχι μόνο ανάμεσα σε όσους εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, αλλά και οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ευρώπη θα μπορέσουν να αναπτυχθούν περαιτέρω".

Η Ρωσία κινήθηκε ταχύτατα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ιράν μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωση την άρση του εμπάργκο που είχε επιβάλει μονομερώς η Μόσχα στις παραδόσεις των S-300 στην Τεχεράνη.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δεν προσεκλήθη στη σύνοδο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με Γερμανούς φοιτητές, ο Σταϊνμάιερ επισήμανε ότι πολλές διεθνείς συγκρούσεις δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς την εμπλοκή της Ρωσίας και ότι δεν ήθελε η Μόσχα να αποκλειστεί από τις εργασίες της G7. Αλλά πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να συμβάλει να διευθετηθεί η κρίση στην Ουκρανία πριν προσκληθεί να συμμετάσχει ξανά.

"Δεν έχω κανένα συμφέρον στην μόνιμη απομόνωση της Ρωσίας—γνωρίζουμε από την ιστορία ότι κάποιος που απομονώνεται μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνος από κάποιον που δεν είναι", ανέφερε ο Σταϊνμάιερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση