GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας

Μαύρα είναι τα μαντάτα για χιλιάδες συνταξιούχους, καθώς επανέρχονται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις με παράλληλη αύξηση των ο...

Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας

Μαύρα είναι τα μαντάτα για χιλιάδες συνταξιούχους, καθώς επανέρχονται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις με παράλληλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη και μετά τα 67 χρόνια.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο "Ελεύθερος Τύπος" με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει για την αναστολή της ρήτρας νέων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν αγγίζει δύο διατάξεις φωτιά.

Η πρώτη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 47 του νόμου 4052/12 και προβλέπει την κατάρτιση νέου κανονισμού ασφάλισης και παροχών που θα διέπει όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Με το νέο κανονισμό ασφάλισης και παροχών, το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν το ίδιο με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, και μάλιστα θα μπορούν να μειώνονται οι παροχές του ΕΤΕΑ χωρίς υπουργικές αποφάσεις, αλλά μόνο με τις αποφάσεις της ίδιας του της Διοίκησης.

Ήδη ο κανονισμός παροχών που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη Διοίκηση του Ταμείου προέβλεπε την καθήλωση των νέων επικουρικών συντάξεων στο 20% των συντάξιμων αποδοχών τόσο για τους μετά το 1993 (όπως άλλωστε ισχύει με το ν. 2084/92), αλλά και για τους πριν από το 1993 ασφαλισμένους, που παίρνουν μεγαλύτερο ποσοστό και ποσό σύνταξης. Η προσαρμογή αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ώστε όσες εξακολουθούν να είναι πάνω από το 20% να περιοριστούν αυστηρά στο 20% και στο ποσοστό αυτό να υπολογιστούν οι περικοπές του Μνημονίου.

Την ίδια στιγμή η εφημερίδα αναφέρει ότι όλες οι νέες συντάξεις που θα βγαίνουν από το ΕΤΕΑ θα έχουν τη μείωση του 5,2% που επιβλήθηκε με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση!

Στην πράξη, όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από το 2015 θα έχουν, πέραν των μνημονιακών περικοπών, τη μείωση λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που προβλέπει το άρθρο 42 του νόμου 4052/12.

Η δεύτερη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 11 του νόμου 3863/10 και προβλέπει την αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πέραν του 67ου έτους, από το 2021. Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας θα γίνει με βάση το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού της χώρας για τη δεκαετία 2010 έως και 2020.

Στην πράξη, ακόμη και μετά την κατάργηση των χαμηλών ορίων ηλικίας και των πρόωρων συντάξεων, που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές στις 20 Φεβρουαρίου, τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν εκ νέου το 2021, καθώς το επίμαχο άρθρο του ν. 3863/10 παραμένει εν ισχύ και ούτε αναστέλλεται ούτε καταργείται από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ότι θα παγώσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση