GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΙΚΑ: Στην αναμονή μέχρι και δύο χρόνια για σύνταξη

Με τεράστια υπομονή θα πρέπει να εξοπλιστούν χιλιάδες υποψήφιοι που έχουν καταθέσει αιτήσεις προς το ΙΚΑ για να συνταξιοδοτηθούν. Ο μεγ...

ΙΚΑ: Στην αναμονή μέχρι και δύο χρόνια για σύνταξη

Με τεράστια υπομονή θα πρέπει να εξοπλιστούν χιλιάδες υποψήφιοι που έχουν καταθέσει αιτήσεις προς το ΙΚΑ για να συνταξιοδοτηθούν. Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων έχει προκαλέσει "έμφραγμα" στις υπηρεσίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως πρέπει να εξεταστούν 161.000 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη, με τον χρόνο της αναμονής να αγγίζει ακόμα και τα δύο έτη στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 86.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους".

Στο επικουρικό του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας πρέπει να εξεταστούν 75.000 για επικουρική σύνταξη. Σε "αδιέξοδο" οδηγείται η κατάσταση στο υποκατάστημα της Νικηφόρου, όπου συγκεντρώνεται ο βασικός πυρήνας των αιτήσεων.

Σε άλλα πέντε υποκαταστήματα του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας εκτιμάται ότι ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τον ενάμιση χρόνο. Στον αντίποδα πέντε υποκαταστήματα -κυρίως εκτός Αττικής- έχουν χρόνο αναμονής από 2-6 μήνες.

Κατά μέσο όρο χρειάζονται 12-14 μήνες για την έκδοση της τελικής απόφασης συνταξιοδότησης αν όλα τα ένσημα είναι στο ΙΚΑ. Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης ο χρόνος αναμονής εκτοξεύεται στα δύο χρόνια.

Μια λύση προσφέρει η έκδοση της προσωρινής σύνταξης έως ότου βγει η τελική απόφαση από το Ταμείο. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι παίρνουν ένα ποσό και όταν βγει η οριστική απόφαση εισπράττουν αναδρομικά τη διαφορά. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις στο χρόνο αναμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση