GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επτά παρεμβάσεις στο εργασιακό καθεστώς

Της Αργυρώς Μαυρούλη Επτά παρεμβάσεις περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο και αφορούν στην μεταρρύθμιση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγμ...

Επτά παρεμβάσεις στο εργασιακό καθεστώς

Της Αργυρώς Μαυρούλη


Επτά παρεμβάσεις περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο και αφορούν στην μεταρρύθμιση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα προτείνεται η καθιέρωση των κατώτερων όρων εργασίας μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η αναβάθμιση του ΟΜΕΔ, έως τον Δεκέμβριο του 2015 και με τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Μάλιστα στο κείμενο επισημαίνεται πως οι μέχρι σήμερα κινήσεις οδήγησαν στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τον κατακερματισμό της αγοράς και την αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι απώλεσαν το 50% της αγοραστικής τους δύναμης λόγω μείωσης μισθών, αλλαγές στις τιμές, υψηλή φορολογία και μείωση των επιδομάτων.

Οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τον κατώτατο μισθό θα γίνουν σταδιακά: Ενοποίηση του κατώτατου μισθού σε όλες τις κλίμακες εργαζομένων, κατάργηση των μισθολογικών διαφορών λόγω ηλικίας και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους. Η εφαρμογή των αλλαγών θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο φέτος και θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ακόμη προωθούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, κυρίως όσον αφορά την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την διασύνδεσή του με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ προκειμένου να διασταυρώνονται όλα τα στοιχεία, καθώς όπως επισημαίνεται, η αδήλωτη εργασία έχει αυξηθεί επικίνδυνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 ετών, εξαιτίας και των δομικών ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας, που στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται επίσης, μέτρα για την θεσμοθέτηση συμβουλευτικής διαδικασίας προς τους εργαζόμενους, καθώς και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση