GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολύτεκνοι για ΣτΕ: Καθένας θα σπουδάζει ανάλογα με την τσέπη του;

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολύτεκνων από την απόφαση του ΣτΕ όπως προκύπτει και από σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπ...

Πολύτεκνοι για ΣτΕ: Καθένας θα σπουδάζει ανάλογα με την τσέπη του;
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολύτεκνων από την απόφαση του ΣτΕ όπως προκύπτει και από σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων για την εν λόγω απόφαση και τα δημοσιεύματα.
«Το ΣτΕ μετά τη συνταγματικότητα των Μνημονίων, Χαρατσιών, Μειώσεων μισθών – Συντάξεων Δ.Υ από τη (συγ)Κυβέρνηση(συγνώμη πλην δικών των..), μας λένε τώρα ότι οι Μετεγγραφές των φοιτητών μας, είναι Αντισυνταγματικές!.. Τι άλλο θα ακούσομε; 
Καλά κύριοι: 
Α. Το άρθρο 21 του Συντάγματος που αναφέρει: « 1. Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους. 2. Πολύτεκνες οικογένειες.. έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδος από το κράτος.. 5. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»,  καταργήθηκε ή μήπως είναι και αυτό αντισυνταγματικό;;; 
Β. Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, που με σωρεία αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί, όπως: «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας». (Δ.Ε. Αθηνών: 2762/1998, 2764/1998, 2160/1989, 2161/1989 κ.ά) έκαναν λάθος;;; 
Μήπως έχει δίκιο ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Β. Κόκκινος, που πέρυσι τέτοια εποχή σχολίαζε, για την περυσινή παρόμοια απόφαση του ΣτΕ: 
«… Φαίνεται πως οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας που εξέδωσαν την ως άνω απόφαση ζουν σε άλλο πλανήτη. Γιατί διαφορετικά θα εγνώριζαν ότι τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ επηρεάζονται κυρίως από την προετοιμασία των υποψηφίων δι’ αρίστων φροντιστών, που διδάσκουν αυτούς αντί υψηλοτάτου ωρομισθίου. Τέτοια προετοιμασία δεν είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά των πολυτέκνων, στερούμενα κατά κανόνα του ατομικού φροντιστηρίου και παρακολουθούντα ομαδικά φροντιστήρια. 
Ποια ισότητα επομένως προστατεύει το ΣτΕ όταν τα παιδιά των πλουσίων έχουν την προσήκουσα προετοιμασία και καταλαμβάνουν τις θέσεις και των αρίστων αποφοίτων των δημόσιων σχολείων, που δεν έχουν τύχει εξαιρετικής φροντιστηριακής προπαιδείας;». 
Αν κάποιο κύριοι, από τα παιδιά μας πέρασε σ’ ένα Επαρχιακό ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αυτό δεν πάει να πει ότι είναι λιγότερο έξυπνο ή ικανό από κάποιο άλλο παιδί που πέρασε στην Αθήνα. Αν τα παιδιά αυτά και μάλιστα των υπερπολύτεκνων οικογενειών, διέθεταν δικό τους δωμάτιο-μελετητήριο, βοηθητικά βιβλία και Φροντιστήρια όπως τα μοναχοπαίδια κάποιων, ακόμη και καλύτερη διατροφή, προφανώς θα είχαν πολύ μεγαλύτερη απόδοση στις σπουδές τους.  
Βεβαίως για κάποιες άλλες ειδικές κατηγορίες εισαγωγής που διατηρούνται όπως π.χ των Μουσουλμάνων… τσιμουδιά από το ΣτΕ , όλα Συνταγματικά εδώ!..  
Επομένως το ΣτΕ μας λέει ότι ο καθένας θα σπουδάζει πλέον ανάλογα με την τσέπη του!...» 
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων πριν ακόμα εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ είχε προχωρήσει σε αποστολή επιστολής προς τον υπουργό Παιδείας με αφορμή τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας και με την οποία ζητούσαν να έλθει διάταξη στη Βουλή που θα ορίζει ότι «Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ που είναι πλησιέστερη στον τόπο της κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος». 
Στην επιστολή αναφέρονταν και σε συγκεκριμένα χωρία του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία της πολύτεκνης οικογένειας αλλά και σε αποφάσεις του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηρίων που είχαν αποφανθεί ότι: «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας». (Δ.Ε. Αθηνών: 2762/1998, 2764/1998, 2160/1989, 2161/1989 κ.ά). 
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων κατέγραφε και τις  αδικίες που συντελέστηκαν εις βάρος των οικογενειών και των παιδιών:
1)      Οι Αρχιτεκτονικές Σχολές  ΕΜΠ και ΑΠΘ αυθαίρετα, δεν εφαρμόζουν το νόμο των Μετεγγραφών και ταλαιπωρούν τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών, που να σημειωθεί αυτά είναι μόλις 15 και 5 αντίστοιχα σε αυτές!…   
2)      Τα ηλικιακά όρια που έθεσαν αυθαίρετα και πάλι,  κάποιες Σχολές (Μηχανολόγοι - ΕΜΠ, Μηχανολόγοι – ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος, Γεωπονικό Παν. Αθηνών) στα παιδιά των πολυτέκνων, όπου απαίτησαν τα αδέλφια των παιδιών των πολυτέκνων οικογενειών να είναι όλα κάτω των 23 ή 25 ετών,  -  τη στιγμή που αυτές οι Σχολές κανένα ηλικιακό όριο δεν έθεταν στα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών ή λόγω άλλου φοιτούντος αδελφού!!!  Να σημειωθεί ότι ενώ  παραδέχθηκε το υπουργείο, ότι οι Σχολές παρανομούν και δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια στους πολύτεκνους, δεν έκανε αυτό απολύτως τίποτα και καμία παρέμβαση στις Σχολές!..
3)      Η νομοθετική ρύθμιση του υπ. Παιδείας αρχές Οκτωβρίου (μετά δηλαδή τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού  Δελτίου  των παιδιών(!)) που εισήγαγε  τη μετεγγραφή εντός των Δ. Περιφερειών, εφόσον υπάρχει αντίστοιχη Σχολή…  που  εξανάγκασε και τον σημερινό Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αν Κουράκη να κάνει παρέμβαση  στη Βουλή.  Καθώς παιδιά που κατάγονται από νησιά όπως Κέα, Άνδρο,  Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο...… και θέλουν Παιδαγωγικό τμήμα, δεν μετεγγράφονται  στην Αθήνα (1,5 ώρα), αλλά τους στέλνουν στη Ρόδο (να έλθουν Πειραιά για να πάνε σε 12 ώρες στη Ρόδο) και αγνοούν την έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης αυτών και τα περί νησιωτικότητας!..
4)      Η μη αναδρομική ισχύς του νόμου των Μετεγγραφών, με αποτέλεσμα οι 723 περιπτώσεις παιδιών  πολυτέκνων οικογενειών,  που πέτυχαν τα έτη 2010 – 2014 και οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση για μετεγγραφή, όμως οι αιτήσεις των παρότι ικανοποιούσαν το εισοδηματικό όριο δεν έγιναν δεκτές λόγω της γνωστής μικρής ποσόστωσης που είχαν θέσει οι Σχολές – με αποτέλεσμα ακόμη και παιδιά υπερπολυτέκνων οικογενειών με 7, 9 και 13 αδέλφια να ταλαιπωρούνται και μην μπορούν να μετεγγραφούν (ο αριθμός αυτών είναι σήμερα σημαντικά μικρότερος καθώς πολλοί βρίσκονται πλέον  κοντά στο Πτυχίο  και δεν θα επιθυμούν τη μετακίνηση των).
5)      Η μη αναδρομική ισχύς του νόμου των Μετεγγραφών, σε ένα ελάχιστο αριθμό παιδιών  πολυτέκνων οικογενειών που ευρίσκοντο στο ποσοστό με το 10% των επιτυχόντων πέρυσι
Μεταξύ των άλλων ανέφερε η ΑΣΠΕ ότι είναι  πρόθυμη να παράσχει ανά πάσα χρονική στιγμή, στοιχεία με αριθμό  των Μετεγγραφόμενων φοιτητών τα έτη: 2000-2010 και του 2014 από απαντητικές  επιστολές των Σχολών προς την Ομοσπονδία που τους ζήτησε τα στοιχεία αυτά. 
Καλόγηρος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση