GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ευρώπη ξύπνησε: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό

Στην αφύπνιση των ευρωπαϊκών μηχανισμών οδήγησαν τα συνεχόμενα κρούσματα ναυαγίων με μετανάστες και ειδικότερα η τραγωδία της Λαμπεντού...

Η Ευρώπη ξύπνησε: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό

Στην αφύπνιση των ευρωπαϊκών μηχανισμών οδήγησαν τα συνεχόμενα κρούσματα ναυαγίων με μετανάστες και ειδικότερα η τραγωδία της Λαμπεντούζα όπου πάνω από 800 ψυχές παρασύρθηκαν στον υγρό τάφο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για αύριο ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα παράνομη μετανάστευση στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν ένα σχέδιο για τη μεταναστευτική κρίση, το οποίο παρουσίασε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, ενώ  ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης  ανακοίνωσε Εθνικό σχέδιο το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες .

Σε κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος προσανατολίζονται η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα υπό την εποπτεία της ΕΕ.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και τα οποία αποφασίστηκαν στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον "Ενικό".

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Αβραμόπουλος αποφασίστηκε η αύξηση των οικονομικών πόρων. Αναλυτικά θα ενισχυθούν το Τρίτων και το Ποσειδών, το ιταλικό και το ελληνικό πρόγραμμα αντίστοιχα,τα κοινά επιχειρησιακά προγράμματα στη Μεσόγειο,  με αύξηση των οικονομικών και των άλλων πόρων καθώς και η επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους που θα επιτρέψει μεγαλύτερο μέρος επέμβασης.

Επίσης αποφασίστηκε πως θα κατάσχονται και θα καταστρέφονται τα σκάφη που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Όπως διευκρίνισε ο κύριος Αβραμόπουλος, οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση ώστε κοινά προχωρούν στον εντοπισμό λαθρεμπόρων και στην εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων.

"Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι αξίζει να σημειωθεί πως τα ποσά που διακινούνται παράνομα μέσω των λαθρεμπόρων μπορούν να χαρακτηριστούν υπέρογκα, ο κάθε μετανάστης πληρώνει μέχρι και 6.000 δολάρια ενώ όπως υπολογίστηκε σε κάθε δρομολόγιο οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις κερδίζουν περίπου 10. εκατ. δολάρια".

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας μεταξύ άλλων αποφασίστηκε πως τα κράτη - μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες. Σε περίπτωση που κάποιος αρνηθεί θα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει πίσω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση