GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελ Εριάν: Θα τραβήξει η ΕΚΤ την πρίζα από την Ελλάδα;

Τα διλήμματα της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο να τραβήξει την πρίζααπό την Ελλάδα περιγράφει, σε τρεις άξονες, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allia...

Ελ Εριάν: Θα τραβήξει η ΕΚΤ την πρίζα από την Ελλάδα;

Τα διλήμματα της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο να τραβήξει την πρίζααπό την Ελλάδα περιγράφει, σε τρεις άξονες, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz SE, Μοχάμεντ Αλ Εριάν, στο Bloomberg View, καθώς η ΕΚΤ φέρεται στις 6 Μαϊου να εξετάζει περαιτέρω κούρεμα στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

«Στην εβδομαδιαία συνεδρίασή της, στις 29 Απριλίου, η ΕΚΤ θα βρεθεί κάτω από τεράστια πίεση για να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή υπό μηχανική υποστήριξης», σημειώνει. Αλλά χωρίς πρόοδο αλλού, η ΕΚΤ κινδυνεύει να μπει στο κλαμπ όσων έχουν μολυνθεί από την αδυναμία λύσης στο «ελληνικό δράμα» που μπλέκει ολόκληρη την Ευρωζώνη. Κρύβονται κίνδυνοι γενικότερης δυσλειτουργίας στο ευρωσύστημα που υπονομεύουν μια συνολική και βιώσιμη προοπτική για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, αναφέρει.

Η απόφαση της ΕΚΤ θα περιλαμβάνει κάποια παραλλαγή γύρω από τρεις βασικές εναλλακτικές προτάσεις, σημειώνει ο Ελ Εριάν:

1. Προσποιήσου και επέκτεινε. Η ΕΚT μέσω του ELA, του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας θα συνεχίσει να επεκτείνει κατ 'εξαίρεση χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Αυτό θα γίνει με το πρόσχημα ότι βοηθά την Ελλάδα να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ρευστότητας, αντί να αναγνωρίζει την αληθινή κατάσταση, τη βαθιά έλλειψη οικονομικής φερεγγυότητας. Αυτή η προσέγγιση έχει το πλεονέκτημα να διατηρεί τις επιλογές ανοικτές, με την ελπίδα ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα βρουν λύση. Το μειονέκτημα είναι ότι θα αυξήσει την οικονομική έκθεση της ΕΚΤ σε περίπτωση διατήρησης του προβλήματος. Θα οδηγήσει επίσης ανησυχίες σχετικά με την κατανομή των βαρών μεταξύ των πιστωτών.

2. Τράβα την πρίζα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ΕΚΤ θα είναι ειλικρινής. Θα περιορίσει οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξουν συνοδευτικά μέτρα για τη βελτίωση της ανάπτυξης και της χρηματοοικονομική φερεγγυότητας. Εάν η ΕΚΤ σταματήσει τη βοήθεια θα υπάρξει μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα. Και θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και να λάβει ακόμη πιο δρακόντεια μέτρα για να αποκτήσει τον έλεγχο στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Όλες αυτές οι εξελίξεις θα αυξήσουν τον κίνδυνο Grexit.

3. Τράβα την πρίζα, ως μέρος ενός plan B. Βάσει αυτού του σεναρίου, η άρνηση της ΕΚΤ να προσφέρει κι άλλη βοήθεια θα είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου – αν και πρόκειται για ένα επικίνδυνο σχέδιο. Η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της περιφέρειας με το να ανοίξει τα «παράθυρα» χρηματοδότησης προς κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, θα εντείνει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Εν τω μεταξύ, θα προχωρήσει σε ένα είδος ενδιάμεσων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μιας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ ή, ακόμη, παραμένοντας στην ΕΕ, αλλά εκτός της νομισματικής ένωσης, όπως συμβαίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ελ Εριάν, λέει ότι κανένας δεν θέλει να πάρει πάνω του την ευθύνη για την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ. Γι' αυτό και θεωρεί πιθανό η ΕΚΤ να ακολουθήσει το πρώτο σχέδιο.

«Όλοι περιμένουν μια συλλογική δράση που θα λύνει το πρόβλημα, αλλά μια τέτοια λύση είναι δύσκολο να έρθει σύντομα. Μόνο που η αναμονή κοστίζει. Όπως κοστίζει και νέους στην Ελλάδα που βρεθεί σε βάλτο από τις καταστροφικές συνέπειες της ανεργίας και της εξάπλωσης της φτώχειας. Και με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των δανείων προς την Ελλάδα, τα οποία επιφορτίζονται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, οι επίδοξοι λύτες της ελληνικής τραγωδίας, έχουν γίνει ένα ολοένα αυξανόμενο κομμάτι του προβλήματος».

Δείτε επίσης

Reuters: Φοβούνται τα αποτυπώματα στο "φονικό όπλο" της Ελλάδας

BBC: 5+1 απαντήσεις για το ρίσκο του Grexit

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση