GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκδηλώσεις στη Σκύρο για τον Ρούπερτ Μπρουκ

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού Άγγλου ρομαντικού ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο, στις 23 Απριλίου 2015, η βρετα...

Εκδηλώσεις στη Σκύρο για τον Ρούπερτ Μπρουκ

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού Άγγλου ρομαντικού ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο, στις 23 Απριλίου 2015, η βρετανική πρεσβεία, σε συνεργασία με τον δήμο Σκύρου και την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τίμησαν τη μνήμη του με μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων στο νησί.

Ο Μπρουκ επέβαινε σε πλοίο του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού το οποίο ήταν εν πλω προς τα Δαρδανέλια, όταν η υγεία του επιδεινώθηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε σε γαλλικό νοσοκομειακό πλοίο που βρισκόταν αγκυροβολημένο στον όρμο Τρεις Μπούκες, στο νότιο τμήμα της Σκύρου. Πέθανε από σηψαιμία στις 23 Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Οι συστρατιώτες του, τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, σε έναν ελαιώνα του νησιού με "μια παράξενη γαλήνη και ομορφιά" όπως τον είχε ο ίδιος περιγράψει.

Την 23η Απριλίου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Ρούπερτ Μπρούκ από τον Εφημέριο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Αθήνα Μάλκομ Μπράντσο. Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου φίλων του Ρούπερτ Μπρουκ Neil Maybin διάβασε ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα του, το "The Fragment".

Στεφάνια κατέθεσαν ο κ. Κίτμερ, ο βρετανός Στρατιωτικός Ακόλουθος κ. Μπλάκγουελ, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Σπανός, ο δήμαρχος Σκύρου κ. Χατζηγιαννάκης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Ρούπερτ Μπρούκ (Rupert Brooke Society) κ. Maybin καθώς και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα.

Στην τελετή παραβρέθηκε άγημα και τιμητική φρουρά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ σαλπιγκτής της απέδωσε δύο βρετανικά εμβατήρια, το The Last Post και το Reveille.

Το απόγευμα της 23ης Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια οπτικοακουστικής έκθεσης με τίτλο "Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο: ένας Άγγλος ποιητής σε μια γωνιά του Αιγαίου", που θα φιλοξενηθεί στο χώρο του θεάτρου στο Δημοτικό Σχολείο της Σκύρου έως 1 Σεπτεμβρίου 2015, με ελεύθερη είσοδο.

Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται σπάνιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από το ιστορικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου του Λονδίνου (Imperial War Museum), του Συλλόγου Φίλων Ρούπερτ Μπρουκ (Rupert Brooke Society) και της Επιτροπής Στρατιωτικών Κοιμητηρίων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (Commonwealth War Graves Commission).

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη ζωή και το έργο του Ρούπερτ Μπρουκ και ταυτόχρονα να περιηγηθούν στις ιστορικές πτυχές του Μεγάλου Πολέμου, από τη Μάχη της Καλλίπολης μέχρι το Μακεδονικό Μέτωπο, εστιάζοντας στα γεγονότα που οδήγησαν σε ριζικές αλλαγές στον Ευρωπαϊκό χάρτη.

Στη σύντομη ομιλία του, ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ υπογράμμισε ότι «η έκθεση που εγκαινιάσαμε εδώ σήμερα αποτελεί έκφραση του καθήκοντος που έχουμε να διδάξουμε τις νεότερες γενιές ώστε να γνωρίζουν τις θυσίες που έκαναν οι προηγούμενες.Έλπίζω ότι όλοι οι επισκέπτες της έκθεσης θα φύγουν πεπεισμένοι για την ανάγκη να μη λησμονήσουμε - να μη λησμονήσουμε ποτέ εκείνους που θυσίασαν το μέλλον τους για το παρόν μας».

Ο δήμαρχος Σκύρου κ. Χατζηγιαννάκης προσέθεσε πως «ο σπουδαίος αυτός ποιητής γεννήθηκε και έζησε στη Βρετανία άλλα πέθανε και τάφηκε στη Σκύρο μας, αποτελώντας έτσι τον συνδετικό κρίκο που ενώνει μέχρι σήμερα τη Σκύρο και τη Βρετανία. Ήταν φαίνεται το πεπρωμένο του να αφήσει την τελευταία του πνοή στο νησί μας σε τόσο νέα ηλικία υπηρετώντας την πατρίδα του στον "Μεγάλο Πόλεμο", κατά τον οποίο Βρετανοί και Έλληνες πολέμησαν μαζί ως σύμμαχοι κατά των κοινών εχθρών μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. πρέσβη που χωρίς τη δική του στήριξη και συνδρομή δε θα ήταν δυνατή η διοργάνωση των σημερινών εκδηλώσεων και κυρίως της ενδιαφέρουσας έκθεσης που θα παραμείνει για τους επόμενους μήνες στο νησί μας και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες».

Χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σπανός και η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαναστασίου. Η εκδήλωση έκλεισε με την κεντρική ομιλία της αντιπροέδρου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, Άννας Φαλτάιτς, με τίτλο «Ρούπερτ Μπρουκ: Ένα ορόσημο στην ιστορία της Σκύρου».

Η έκθεση "Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο: ένας Άγγλος ποιητής σε μια γωνιά του Αιγαίου", είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ρούπερτ Μπρουκ και αποτελεί μέρος μίας σειράς εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που προγραμματίζει η βρετανική πρεσβεία για την περίοδο 2015-2018 και για τις οποίες θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Παράλληλα, η βρετανική πρεσβεία συμμετέχει στις σχετικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν άλλες διπλωματικές αποστολές στην Ελλάδα. Ήδη στις 18-19 Απριλίου ο Βρετανός πρέσβης βρέθηκε στη Λήμνο όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης ενώ το Σάββατο 25 Απριλίου εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελετή μνήμης στο Συμμαχικό Κοιμητήριο Αλίμου για τους πεσόντες των στρατιωτικών δυνάμεων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (ΑΝΖΑC) στην εκστρατεία της Καλλίπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση