GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η αποφυλάκιση Ξηρού βάζει "φωτιά" στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας

Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό επιτελείο μετά και τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην αμερικανική πλευρά η αποφυλ...

Η αποφυλάκιση Ξηρού βάζει

Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό επιτελείο μετά και τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην αμερικανική πλευρά η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Η ενόχληση των ΗΠΑ έγινε γνωστή αρχικά με το τελεσίγραφο που έστειλε προς την ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας  "μη φιλική πράξη" την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και εν συνεχεία με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, η οποία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην κυβέρνηση εκφράζονται φόβοι για πιθανή αλλαγή στάσης που τηρούν οι ΗΠΑ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει συνέδεσε τα δύο θέματα. "Ευχόμαστε στην Ελλάδα τα πράγματα να πάνε καλά. Θέλουμε η Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματα και να εξέλθει από την κρίση δυνατότερη και σταθερή. Δεν μπορούμε απλώς να αγνοήσουμε θέματα σαν αυτό και δεν μπορεί κάποιος να περιμένει ότι θα τα αγνοήσουμε".

"Επαναλαμβάνω, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους όπως έχει αποφασιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Αν ο Σάββας Ξηρός -ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του- φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη" σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρέσβης των ΗΠΑ.

"Δεν απελευθερώνεται κανείς τρομοκράτης"

Έτσι, στη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και το τελεσίγραφο του πρέσβη στην Ελλάδα, η κυβέρνηση απάντησε μέσω ανεπίσημων διαρροών, στις οποίες τονίζεται ότι "η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς. Ωστόσο, ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου".

Επιπλέον οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι "πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις. Με βάση, λοιπόν, το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων - και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80% - η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ' οίκον με "βραχιολάκι"".

Τονίζουν, δε, ότι ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό. Ωστόσο και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ' οίκον κράτηση με "βραχιολάκι" καθώς ο εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%.

Εξάλλου, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού και τονίζουν ότι "η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος".

Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι πράγματι τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σάββα Ξηρό. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σάββα Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών, και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.

Στην ίδια γραμμή και ο Κοτζιάς

Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες θίχτηκε και κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, με τον πρώτο να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του.

"Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη, Θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί" εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση