GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΗΕ: Σήμερα το ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων στην Υεμένη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ψηφίσει σήμερα επί ενός σχεδίου απόφασης το οποίο προβλέπει την επιβο...

ΟΗΕ: Σήμερα το ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων στην Υεμένη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ψηφίσει σήμερα επί ενός σχεδίου απόφασης το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στον ηγέτη των σιιτών παραστρατιωτικούς Χούτι και στον γιο του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Το σχέδιο απόφασης προβλέπει επίσης την επιβολή εμπάργκο όπλων στους Χούτι και τους συμμάχους τους, ενώ τους καλεί να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να εγκαταλείψουν την εξουσία "αμέσως και άνευ όρων".

Πάντα σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης αυτό, το ΣΑ του ΟΗΕ θα εκφράσει την υποστήριξή του στον Υεμενίτη πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι—ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία—και θα καλέσει τους αντιμαχόμενους να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Αναφέρεται ακόμη ότι πρωτεύει να επιτευχθεί "η άμεση διακοπή" των εχθροπραξιών στην Υεμένη.

Το σχέδιο απόφασης αυτό καταρτίστηκε από χώρες του Κόλπου και το υπέβαλε στο 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ η Ιορδανία, η χώρα η οποία προεδρεύει σε αυτό τον Απρίλιο. Για το περιεχόμενό του υπήρξαν συζητήσεις ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα με τη Ρωσία, η οποία ενδέχεται να αποτρέψει την έγκριση της απόφασης, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.

Η Μόσχα τόνισε ότι οι πρότερες εκδοχές του κειμένου ήταν υπερβολικά ευνοϊκές για τον πρόεδρο Χάντι, καθώς και ότι η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, θα έπρεπε επίσης να κληθεί να αναστείλει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις ώστε να καταστεί δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ρωσικές αντιρρήσεις, το κείμενο το οποίο θα υποβληθεί ενώπιον του ΣΑ καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν να "διπλασιάσει τις προσπάθειές του για (...) την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση των (ξένων) πολιτών", διαμέσου και της κήρυξης καταπαύσεων του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο, δεν δεσμεύει την συμμαχία αραβικών κρατών υπό το Ριάντ να διακόψει τα αεροπορικά πλήγματα, έστω προσωρινά.

Εάν το σχέδιο απόφασης εγκριθεί, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα προσθέσει στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλει κυρώσεις εξαιτίας της κρίσης στην Υεμένη τα ονόματα του Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, του ηγέτη των σιιτών παραστρατιωτικών, και του Άχμεντ Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, του μεγαλύτερου γιου του πρώην προέδρου της χώρας.

Στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνονται το πάγωμα των περιουσιακών τους πόρων και η επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε στελέχη των Χούτι και στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, χωρίς πάντως αυτό να φέρει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα ψηφίσει η Ρωσία, η οποία είχε ζητήσει το εμπάργκο όπλων να επιβληθεί και στις δυνάμεις του προέδρου Χάντι.

Χθες Δευτέρα το Ιράν κάλεσε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στην Υεμένη και προσφέρθηκε να συμβάλει στην διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση