GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καταδίκη αστυνομικών για άγριο ξυλοδαρμό μετά από οκτώ χρόνια

Οκτώ χρόνια μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του Χρήστου Χρονόπουλου, κατά τη διάρκεια της σύλληψης του, δυο αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι και κα...

Καταδίκη αστυνομικών για άγριο ξυλοδαρμό μετά από οκτώ χρόνια

Οκτώ χρόνια μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του Χρήστου Χρονόπουλου, κατά τη διάρκεια της σύλληψης του, δυο αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 8 ετών, με αναστολή.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, καταδίκασε κατά πλειοψηφία τους δυο αστυνομικούς για βασανιστήρια κρατουμένου (ειδική περίπτωση του 137Α), χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, ενώ απάλλαξε λόγω παραγραφής δυο συναδέλφους τους οι οποίοι ήταν επίσης κατηγορούμενοι, καθώς μετέτρεψε το κακούργημα το οποίο αντιμετώπιζαν σε πλημμέλημα.

Ο Χρήστος Χρονόπουλος, ο οποίος έχει ιστορικό ψυχικής διαταραχής, στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης ξέσπασε σε λυγμούς. Η κατάσταση της υγείας του, σήμερα, είναι κακή καθώς δεν μπορεί να μιλήσει, ενώ έχει και κινητικά προβλήματα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από οκτώ χρόνια και πολλές αναβολές. Η δίωξη σε βάρος των αστυνομικών ασκήθηκε δυο χρόνια μετά το επεισόδιο, ενώ ακολούθησαν δύο δικαστικά συμβούλια, τα οποία εξέδωσαν απαλλακτικά βουλεύματα για τους τέσσερις ενστόλους, κάνοντας λόγο για αυτοτραυματισμό του κρατουμένου.

Ήταν Μάιος του 2007 όταν η αστυνομία ειδοποιήθηκε ότι ο Χρήστος Χρονόπουλος παρενοχλεί θαμώνες καφετέριας. Ο Χρήστος Χρονόπουλος συνελήφθη και δυο ώρες αργότερα μεταφέρθηκε στην εντατική σε ημικωματώδη κατάσταση με βαρύτατα τραύματα. Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια με την υγεία του αλλά και τη δικαιοσύνη.

Σε δηλώσεις τους οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Θ. Μαντάς, έκαναν λόγο για πρώτη καταδίκη από το Πρωτοβάθμιο κακουργιοδικείο για βασανιστήρια κρατουμένου (ειδική περίπτωση του 137Α). Όπως υπογράμμισαν. "μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, υποδειγματική ως προς τη διεξαγωγή της, που φώτισε όλες τις πλευρές της συγκεκριμένης υπόθεσης, το δικαστήριο κατέληξε στην επιβολή αυστηρών ποινών κάθειρξης με την οποία σηματοδοτεί κατά τη γνώμη μας την πρόθεση της δικαιοσύνης να μην επιτρέπει σήμερα την αστυνομική αυθαιρεσία πολλώ μάλλον και στην συγκεκριμένη υπόθεση που είχαν σαν αποτέλεσμα να επιφέρουν βαρύτατη σωματική βλάβη στον παθόντα καθιστώντας τον έτσι καθολικά ανάπηρο σε όλη του τη ζωή”.

Οι συνήγοροι κατέληξαν: “Επιτέλους η δικαιοσύνη πρέπει να εγκαταλείψει τη διστακτικότητα της να τιμωρεί με την ειδική διάταξη περί βασανισμού. Δυστυχώς για τέτοιους είδους υποθέσεις η χώρα μας έχει κατ' επανάληψη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ένας πολίτης μετατράπηκε σε φυτό στο αστυνομικό τμήμα και περιφέρεται σαν ζωντανός νεκρός. Το δικαστήριο έκρινε ότι κάποιοι έχουν ευθύνη για αυτό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση