GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καραμούζης : Άμεσα έντιμος συμβιβασμός με τους δανειστές

Την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει -αλλά και να προχωρήσει σύντομα και με ρεαλισμό- σε έντιμο συμβιβασμό με τ...

Καραμούζης : Άμεσα έντιμος συμβιβασμός με τους δανειστές

Την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει -αλλά και να προχωρήσει σύντομα και με ρεαλισμό- σε έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους της, βάζοντας ένα τέλος στις σημερινές αδιέξοδες αβεβαιότητες και στις “συνθήκες πολέμου” που ζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης.

“Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έχοντας τη μόνιμη απειλή grexit ή graccident”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει “να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να κάνουμε δύο βήματα μπροστά”, αφού, κατά την άποψή του, καμία πλευρά δεν επιδιώκει τη ρήξη και τη σύγκρουση και – όπως είπε - θα ήταν ιστορικό λάθος να ωθήσουμε τα πράγματα σε ακραίες επιλογές με επικίνδυνες και μη μετρήσιμες σήμερα επιπτώσεις.

Εξέφρασε την προσδοκία ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα ακολουθήσουν ηπιότερη στάση έναντι της χώρας μας, αναγνωρίζοντας της ότι έχει υλοποιήσει σκληρές προσαρμογές με μεγάλο κοινωνικό κόστος. Πρόσθεσε ότι απαιτείται, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η Ελλάδα να διαμορφώσει ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης με στόχους, δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα , “το δικό μας υπεύθυνο σχέδιο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη και την προοπτική”.

Ο δρόμος της ανεξαρτησίας περνάει από τις αγορές

Τόνισε δε ότι ο δρόμος της ανεξαρτησίας για την Ελλάδα περνά από τις αγορές: “Η ανεξαρτησία από τις απαιτήσεις και τις ενίοτε υπερβολικές ή και προσβλητικές παρεμβάσεις των επίσημων πιστωτών, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές. Μόνο αν ζητήσουμε χρήματα από τις απρόσωπες αγορές, που δεν παρεμβαίνουν στη λειτουργία της χώρας, παρά μόνον απαιτούν αξιόπιστες και φερέγγυες πολιτικές, θα βρεθούμε στον δρόμο της ανεξαρτησίας -και όχι αν ακολουθήσουμε άλλους επικίνδυνους δρόμους”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι μια ώρα κρίσιμων αποφάσεων.“Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές και οικονομίες είναι σήμερα ιδανικές και θα ήταν λάθος, μόνοι εμείς από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, να μην τις αξιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατόν”, τόνισε.

Μιλώντας στο συνέδριο της Eurobank και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), περιέγραψε ακόμη πέντε βασικούς άξονες, για την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ριζικό περιορισμό του κοινωνικού κόστους από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι απαιτείται σημαντική προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων, αισθητή αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και των επενδύσεων στις υποδομές, ολόπλευρη και σταθερή τόνωση της εξωτερικής ζήτησης, επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην ομαλότητα, και εφαρμογή με συνέπεια, τού προαναφερθέντος ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου.

“Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος αλλά πώς θα γυρίσουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος εντός και εκτός Ελλάδας στις επικίνδυνες συζητήσεις για grexit, για τη ριζική γεωπολιτική επανατοποθέτηση της Ελλάδας”, κατέληξε.

Φ. Καραβίας: Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά λύσης και η θετική κατάληξη δεν είναι μακριά

Στο μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα “βρίσκεται σε τροχιά λύσης” κι ότι, “αν και η διαδρομή ίσως να επιφυλάσσει μερικές ακόμη αναταράξεις”, ο ίδιος είναι βέβαιος για τη θετική κατάληξη και εκτιμά ότι αυτή δεν είναι μακριά, εξέφρασε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

Διευκρίνισε ότι θετική κατάληξη σημαίνει, για τον ίδιο, ότι η χώρα θα παραμείνει εντός της ευρωπαϊκής της προοπτικής, αίτημα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. “Η χώρα μας έχει ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης”, τόνισε.

Πρόσθεσε, ότι “η δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η ελληνική οικονομία είναι ισχυρότερη από ό, τι γενικά πιστεύεται. Δεν το λέω συμβατικά και δεν το λέω μόνον εγώ. Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος μέτοχός μας, η Fairfax Financial Holdings, και ο Prem Watsa, έκανε μια σημαντική κίνηση τις προηγούμενες ημέρες. Αύξησε σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank. Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης κορυφαίων μακροπρόθεσμων επενδυτών στην Τράπεζα, στη διοίκηση και τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, αλλά και στη θετική προοπτική της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού μέσα στην ευρωζώνη”, κατέληξε.

Κ.Λουφάκης: Η ρευστότητα για τις δανειακές υποχρεώσεις αντλείται από την ιδιωτική οικονομία


Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι “η ρευστότητα είναι στο ελάχιστο. Το γεγονός ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας εξυπηρετούνται με τις ίδιες δυνάμεις σημαίνει ότι η ρευστότητα αντλείται ουσιαστικά από την ιδιωτική οικονομία και συσσωρεύονται περαιτέρω οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Η αξιοπιστία της χώρας μας και των επιχειρήσεών της στο εξωτερικό πλήττεται. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις ελληνικές εξαγωγές. Οι προσπάθειες για μείωση του μη μισθολογικού κόστους και του κόστους ενέργειας καθώς και για διευκόλυνση των διαδικασιών διεθνούς εμπορίου σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ευρώ συνθέτουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό ή, με άλλα λόγια, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της σκληρής διαπραγμάτευσης και, όπως όλοι οι Έλληνες, στηρίζουμε την κυβέρνησή μας σε αυτό. Οι διαδικασίες όμως θα πρέπει να επιταχυνθούν και να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, ώστε να διασφαλισθεί ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά.

Στο συνέδριο έγινε και παρουσίαση πολυπρισματικής έρευνας για τις ελληνικές εξαγωγές και την εξωστρέφεια, που εκπονήθηκε από ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον δρα. Πλάτωνα Μονοκρούσο, επικεφαλής Οικονομολόγο της Eurobank. Ο κ. Μονοκρούσος υπογράμμισε ότι η διαχρονική εξέλιξη των εξαγωγών της Ελλάδας επιβεβαιώνει υστέρηση, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, κάποιες εκ των οποίων εισήλθαν σε πρόγραμμα προσαρμογής μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Νωρίτερα, οι κύριοι Καραμούζης και Καραβίας συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

 

Πηγή : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση