GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΠΕΙΓΟΝ! Ποιο "κόλπο" επιστρατεύει η κυβέρνηση για να βρει λεφτά για την «ομαλή καταβολή των συντάξεων»...

«Χέρι» στις παρακρατούμενες για λογαριασμό των επόμενων γενεών εισφορές των συνταξιούχων «βάζει» η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει μειώ...

«Χέρι» στις παρακρατούμενες για λογαριασμό των επόμενων γενεών εισφορές των συνταξιούχων «βάζει» η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει μειώσεις παροχών και να «καλύψει» τα ελλείμματα που έχουν τα Ταμεία για την ομαλή καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Τροπολογία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον «εκδημοκρατισμό της διοίκησης - καταπολέμηση γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις», παρατείνει για τρία χρόνια (από την 1η/1/2015 έως τις 31/12/2018) τη χρησιμοποίηση των εισφορών των συνταξιούχων «για να καλυφθεί μέρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης και να διασφαλιστεί η έγκαιρη και τακτική καταβολή των συντάξεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση. Η απώλεια εσόδων για το ΑΚΑΓΕ (δηλαδή για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2019), με βάση ειδική έκθεση την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και Εργασίας Π. Σκουρλέτης, θα φτάσει στα 2,660 δισ. ευρώ (2,2 δισ. ευρώ από τις εισφορές που παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και 460 εκατ. ευρώ από τις εισφορές στις επικουρικές). «Η απώλεια θα αναπληρωθεί από... άλλες πηγές εσόδων του ΑΚΑΓΕ», που, όμως, δεν κατονομάζονται.

Με βάση την τροπολογία παρατείνεται από 1/1/2015 μέχρι 31/12/2018:

1. Η δυνατότητα του Λογαριασμού Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ/ΑΚΑΓΕ) να καλύπτει ελλείμματα των φορέων και κλάδων κύριας σύνταξης πέρα από τη χρηματοδότηση του προγράμματος «κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων».

2. Η δυνατότητα του Λογαριασμού Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΑ/ΑΚΑΓΕ) να καλύπτει ελλείμματα των φορέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης καθώς και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (το οποίο έχει προειδοποιήσει ότι χωρίς περικοπές σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή πρόσθετη κρατική επιχορήγηση θα αδυνατεί να καταβάλει πλήρη μερίσματα στους συνταξιούχους από τον Ιούνιο και μετά).

Οι δύο παραπάνω λογαριασμοί «τροφοδοτούνται» κάθε μήνα από παρακρατούμενες εισφορές οι οποίες θεσμοθετήθηκαν το 2010 και το 2011, μειώνοντας, κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος του ποσού, τις συντάξεις.

Σκοπός του ΑΚΑΓΕ, που ιδρύθηκε το 2008 (άρθρο 149 του ν. 3655/2008) και έχει έσοδα από κοινωνικούς πόρους, ΦΠΑ κ.α.), είναι η δημιουργία αποθεματικών για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών από την 1η/1/2019 και μετά. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η παράταση της χρησιμοποίησης των εισφορών των συνταξιούχων για τις πληρωμές συντάξεων «έγινε για λόγους ανάγκης». Και ότι ο κουμπαράς για τις συντάξεις των επόμενων γενεών θα ενισχυθεί από νέους και περισσότερους πόρους...

Με την ίδια τροπολογία, που υπογράφει και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπονται, επιπλέον, η είσπραξη οφειλών στα επικουρικά ταμεία με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων και μέσω του ΚΕΑΟ, η παραγραφή τους μετά την 20ετία, η αποπληρωμή έως το τέλος του 2016 οφειλής 50,4 εκατ. ευρώ του ΕΤΕΑ στο Ταμείο Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, η κάλυψη των συνταξιοδοτικών παροχών των πρώην εργαζομένων στην ΕΒΖ από το ΕΤΕΑ (στο οποίο περιέρχεται το 60% της κινητής και ακίνητης περιουσίας του πρώην Ταμείου τους) και η συνταξιοδότηση με είκοσι έτη υπηρεσίας στα 55 και στα 50 των φωτοειδησεογράφων και εικονοληπτών μητέρων με ανήλικα ή ανίκανα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση