GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις...

Eftychis Vardoulakis Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - τάσεις και ανασφάλειες του εκλογικού σώματος. Οι δημοσκοπήσεις του περασμένου Σαββ...

Eftychis Vardoulakis

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - τάσεις και ανασφάλειες του εκλογικού σώματος.
Οι δημοσκοπήσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου (Kάπα Research για «Το Βήμα» και ALCO για το «Πρώτο Θέμα») συγκλίνουν σε κάποιες κεντρικές διαπιστώσεις:

- Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στους θεσμούς που η χώρα είναι ενταγμένη εδώ και δεκαετίες. Πάνω από το 70% των Ελλήνων θεωρεί ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ευρωζώνη ως το φυσικό χώρο παρουσίας της χώρας μας.

- Η πλειοψηφία δεν θέλει ρήξη με τους εταίρους. Μπορεί να ικανοποιείται από τους διαπραγματευτικούς «τσαμπουκάδες», ωστόσο προσδιορίζει το μέχρι πού πρέπει να φτάσει η σύγκρουση. Θέλουμε «να τους τα χώσουμε» για να ξεθυμάνουμε και να αισθανθούμε «περήφανοι», αλλά δεν θέλουμε να τα σπάσουμε τελείως, καθώς το ζητούμενο για συμβιβασμό είναι πλειοψηφικό.

- Σε επίπεδο κομματικού ανταγωνισμού, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ – παρά τη φθορά του – κυριαρχεί πλήρως. Η ΝΔ αντιθέτως, βρίσκεται σε φάση αποσυσπείρωσης και απονεύρωσης, με αδυναμία ακόμα και να ακουστεί, πόσο δε μάλλον να αποτελέσει άμεσα μια εναλλακτική λύση. Η σημερινή ΝΔ έχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, έχει χαρακτηριστικά φθαρμένου κόμματος, έχει μειωμένη απήχηση σε κρίσιμα και δυναμικά ακροατήρια. Το να θεωρεί καποιος οτι αυτό είναι φυσιολογική συνέπεια της ήττας και όλα θα φτιάξουν με την πάροδο του χρόνου ή θα παραβλεφθούν υπό το βάρος σοβαρότερων διακυβευμάτων, αποτελεί πολιτικό στρουθοκαμηλισμό.

- Η κυβέρνηση διατηρεί αρκετά υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, ωστόσο η εικόνα της εμφανίζει στοιχεία φθοράς. Τα ποσοστά αποδοχής της έχουν πέσει γύρω στις 20 μονάδες σε 1,5 μήνα. Η ανησυχία για την πορεία της χώρας μεγαλώνει, ο θυμός επανέρχεται, η αξιολόγηση των κυβερνητικών δράσεων σε θεματικό επίπεδο είναι αρνητική. Οι πολίτες μοιάζουν να λένε στην Κυβέρνηση «μου αρέσεις εσύ, όχι αυτά που κάνεις».

Η φθορά αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν καθησυχάζει το ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα που θέλει διατήρηση και όχι ανατροπή του εθνικού μας προσανατολισμού. Αντιθέτως, προκαλεί ανησυχία ακόμα και σε δικούς της υποστηρικτές, που θέλουν αλλαγή διαχείρισης, επιμέρους βελτιώσεις, αλλαγές ύφους και προσώπων, αλλά όχι πειράματα και άλματα στο κενό.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί εντός αυτού του πλαισίου έχει όλες τις προϋποθέσεις μιας μακράς πολιτικής κυριαρχίας.
Αν οχι, θα κινδυνεύσει να φθαρεί υπό την διαχείριση της πραγματικότητας, αλλά και να προσκρούσει σε ένα πλειοψηφικό κοινωνικό μέτωπο που δεν θέλει να αμφισβητηθεί ο συνολικός προσανατολισμός της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση