GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέθανε ο εκπρόσωπος των "γιεγιέδων", Ρισάρ Αντονί

Ο Γάλλος τραγουδιστής Ρισάρ Αντονί, ερμηνευτής της μεγάλης επιτυχίας “J’entends siffler la train” της δεκαετίας του 1960, απεβίωσε τη ν...

Πέθανε ο εκπρόσωπος των

Ο Γάλλος τραγουδιστής Ρισάρ Αντονί, ερμηνευτής της μεγάλης επιτυχίας “J’entends siffler la train” της δεκαετίας του 1960, απεβίωσε τη νύχτα, από καρκίνο, σε ηλικία 77 ετών, σύμφωνα με έναν από τους οικείους του.

«Μόλις μίλησα με τη σύντροφό του, μου επιβεβαίωσε τον θάνατό του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φαμπιέ Λεκέβρ, υπεύθυνος Τύπου της περιοδείας παλιών δημοφιλών μουσικών “Age tendre” στην οποία ο τραγουδιστής είχε συμμετάσχει πολλές φορές.

Μαζί με τον Τζόνι Χαλιντέι και τη Σιλβί Βαρτάν, ο Ρισάρ Αντονί ενσάρκωνε τη γενιά των γιεγιέδων, η οποία επανήλθε στη δημοσιότητα εδώ και μερικά χρόνια.

Το 2011, ο τραγουδιστής έγινε αξιωματικός των Γραμμάτων και των Τεχνών μία τιμητική διάκριση στη Γαλλία και έκτοτε χαρακτηρίζεται ως «πρωτοπόρος του αμερικανικού ροκ στη γαλλική εκδοχή του, μεγάλος αντίπαλος του Τζόνι Χαλιντέι».

Μεθυστική και μελαγχολική μπαλάντα, το “J’entends siffler la train” είναι το σλόου του καλοκαιριού του 1962, του καλοκαιριού που τελειώνει ο πόλεμος στην Αλγερία. Για χιλιάδες νεαρούς κληρωτούς και τις οικογένειές τους, το τραγούδι αυτό θυμίζει το τρένο που τους μετέφερε μακριά από τους δικούς τους προς τη Μασσαλία για να επιβιβαστούν στα πλοία για τον «βρόμικο πόλεμο».

Ο Ρισάρ Αντονί γνώριζε από την παιδική του ηλικία αυτόν τον αέρα του αμερικανικού φολκλόρ, ”Five Ηundred Μiles”: «η αγγλίδα μητέρα μου μού τραγουδούσε αυτή την μπαλάντα», έλεγε.

Στη Γαλλία, το τραγούδι αυτό έγινε τεράστια επιτυχία, κάτι αναπάντεχο για ένα σλόου κομμάτι ερμηνευμένο από έναν τραγουδιστή που ήταν διάσημος περισσότερο για τραγούδια όπως τα “Nouvelle Vague” και “Let’s Twist Again”. Ο Ρισάρ πούλησε πάνω από 1,5 εκατομμύριο δίσκους και αγόρασε ένα σπίτι κοντά στον Σαν Τροπέ στην Κυανή Ακτή.

Η καριέρα του άρχισε να φθίνει με το τέλος της δεκαετίας του 1960. Το 1978, ο τραγουδιστής επιχείρησε μία έξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επέστρεψε στη Γαλλία έπειτα από τέσσερα χρόνια, όπου προβλήματα με την εφορία τον οδήγησαν για τρεις μέρες στη φυλακή το 1983.

Στη συνέχεια γνώρισε δύσκολα χρόνια, σημαδεμένα από προσωπικές στενοχώριες και δικαστικά προβλήματα με τις πρώην συντρόφους του –είχε εννέα παιδιά από διαφορετικές συντρόφους– προτού ανακτήσει τη δημοφιλία του στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μία νέα επιστροφή το 2006.

Ο Ρισάρ Αντονί γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1938 στο Κάιρο από πατέρα βιομήχανο στην κλωστοϋφαντουργία. Μεγάλωσε στην Αργεντινή και στη συνέχεια έζησε στη Βρετανία προτού εγκατασταθεί στη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση