GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Χιλή ενατίον της διαφθοράς

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές—40.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 150.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης—διαδήλωσαν χθες Πέμπτη...

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Χιλή ενατίον της διαφθοράς

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές—40.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 150.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης—διαδήλωσαν χθες Πέμπτη στο Σαντιάγο της Χιλής εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, αλλά και εναντίον της διαφθοράς.

Οι διαδηλώσεις για τα προβλήματα της παιδείας είναι συχνές τα τελευταία χρόνια στη Χιλή. Αλλά η θεματική της διαφθοράς είναι μια διάσταση που μόλις χθες έκανε την εμφάνισή της στις κινητοποιήσεις, μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στη χώρα και στα οποία εμπλέκονται τόσο η δεξιά της Χιλής, όσο και μέλη της οικογένειας της σοσιαλίστριας προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ.

"Πρέπει να πούμε φτάνει πια με τη διαφθορά", τόνισε η Βαλεντίνα Σααβέντρα, η πρόεδρος της ομοσπονδίας φοιτητικών συλλόγων της Χιλής (FECH).

Όπως είναι πλέον συνηθισμένο, μετά το τέλος της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Παρότι οι φοιτητές απαιτούν τα τελευταία χρόνια να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση στον τομέα της παιδείας, οι προτάσεις της προέδρου Μπατσελέτ προκάλεσαν δυσαρέσκεια σχεδόν σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Χιλής, η Βαλεντίνα Σααβέντρα κατήγγειλε μια μεταρρύθμιση "πολιτική", η οποία θα αποδειχθεί "πιθανόν παράνομη", και κάλεσε την κυβέρνηση να "οικοδομήσει τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, όπως και σε άλλους τομείς, σε μια ευρεία κοινωνική συναίνεση".

Προεκλογική υπόσχεση της προέδρου, η μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης στη Χιλή, που κατορθώθηκε να εγκριθεί εν μέρει τον Ιανουάριο από το Κογκρέσο, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, πάει πολύ μακριά για τους υποστηρικτές του σημερινού συστήματος—ακριβού, όσο και άνισου—που αποτελεί κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), αλλά όχι αρκετά μακριά για το φοιτητικό κίνημα.

Η Μισέλ Μπατσελέτ βλέπει τη δημοτικότητά της να καταρρέει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο γιος της και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν κατηγορίες για μια υπόθεση ύποπτων δοσοληψιών με ακίνητα.

Η πρόεδρος Μπατσελέτ υποσχόταν προεκλογικά ότι οι ανώτατες σπουδές θα είναι δωρεάν για το 80% των φοιτητών στη Χιλή ως το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση