GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ιαπωνία δεν έχει επανορθώσει για το μιλιταριστικό παρελθόν της

Η Ιαπωνία δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες σε αντίθεση με τη Γερμανία μετά τον Β΄Παγκόσμιο...

Η Ιαπωνία δεν έχει επανορθώσει για το μιλιταριστικό παρελθόν της

Η Ιαπωνία δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες σε αντίθεση με τη Γερμανία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, κρίνουν οι κάτοικοι των δύο χωρών που ρωτήθηκαν από ιαπωνική εφημερίδα με την ευκαιρία των 70 χρόνων από το τέλος του πολέμου.

Η Ιαπωνία "έχει καταφέρει να διαχειριστεί αυτό το παρελθόν απέναντι στα κράτη θύματα", για μόνο το 1% των πολιτών, με το 45% να κρίνει ότι η χώρα το πέτυχε "σε κάποιο βαθμό", δηλαδή 46% θετικές απαντήσεις, μακράν των ποσοστών που καταγράφηκαν στη Γερμανία (αντίστοιχα 39% και 55%, δηλαδή 94% συνολικά), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Asahi Shimbun.

Ενώ η Γερμανία αναφέρεται συχνά ως υπόδειγμα για τη μεταπολεμική συμπεριφορά της στην αμήχανη για την ιστορία της Ιαπωνία, οι απόψεις αυτές φαίνονται αντικειμενικές. Αντανακλούν μια κατάσταση επί του πεδίου εντελώς διαφορετική μεταξύ των δύο χωρών: ενώ η Γερμανία διατηρεί πλέον εγκάρδιους δεσμούς με τη Γαλλία και τους άλλους πρώην εχθρούς της, η Ιαπωνία δεν επιτυγχάνει να επιλύσει εδαφικές και ιστορικές διαφορές με τους περισσότερους από τους γείτονές της (Κίνα, Νότια Κορέα, Ρωσία) που υπέστησαν τις ωμότητες του στρατού της μεταξύ των αρχών του 20ου αιώνα και 1945.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι οι περίπου 2.000 ερωτηθέντες στην Ιαπωνία και οι 1.000 στη Γερμανία κρίνουν διαφορετικά την εκπαίδευση που έλαβαν για το παρελθόν της χώρας τους.

Μόνο το 13% των Ιαπώνων πιστεύει ότι έχει "μάθει καλά την ιστορία αυτής της περιόδου", έναντι του 48% των Γερμανών που πιστεύει ότι η ναζιστική περίοδος έχει εξηγηθεί καλά σε αυτούς.

Τα βιβλία της ιστορίας της Ιαπωνίας παρουσιάζουν μια εκδοχή των γεγονότων η οποία αμφισβητείται συχνά από τις γειτονικές χώρες, έριδες που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κατά τρόπο επιδεινούμενο που δεν συμβάλλει διόλου στην άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ του Τόκιο από την μια πλευρά, και της Σεούλ και του Πεκίνου από την άλλη, όσο οι πολιτικοί ηγέτες προβαίνουν σε δηλώσεις που δεν είναι πάντα κατευναστικές.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Ιαπωνία, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους Ιάπωνες να μην αποστρέφουν το βλέμμα από το παρελθόν της χώρας τους, και οι γείτονες να επιδεικνύουν σύνεση για τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

"Η Γερμανία επανεντάχθηκε στην κοινότητα των εθνών μετά την οδυνηρή εμπειρία που υπέστη ο κόσμος κατά την περίοδο του ναζισμού και του Ολοκαυτώματος, και νομίζω ότι αυτό κατέστη δυνατόν γιατί κοίταξε το παρελθόν της κατά πρόσωπο, αλλά και γιατί οι σύμμαχοι που ήλεγχαν τη Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός ότι η Γερμανία καταβάλλει αυτές τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το παρελθόν της", είχε δηλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση