GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν θα ασκήσει πιέσεις για απομάκρυνση του Άσαντ

Η απαίτηση δυτικών και αραβικών κρατών να αποπεμφθεί ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία πυροδότησε την πολυετή, ανώφ...

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν θα ασκήσει πιέσεις για απομάκρυνση του Άσαντ

Η απαίτηση δυτικών και αραβικών κρατών να αποπεμφθεί ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία πυροδότησε την πολυετή, ανώφελη αιματοχυσία στη χώρα, διότι εμπόδισε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για να υπάρξει πολιτική διευθέτηση της κρίσης, υποστήριξε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας απέρριψε επίσης την αφήγηση σύμφωνα με την οποία η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προσέλκυσε μέλη εξαιτίας κυρίως των ωμοτήτων του στρατού του Άσαντ στον τετραετή εμφύλιο πόλεμο.

"Οι άνθρωποι οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση της Συρίας, οι οποίοι λένε ότι η κυβέρνηση της Συρίας έχει το αίμα τόσο πολλών ανθρώπων στα χέρια της, πρέπει να πάνε λίγο πίσω, να κάνουν λίγη ενδοσκόπηση, να διερωτηθούν τι ήταν αυτό που είχε αποτρέψει την κατάπαυση του πυρός στη Συρία πριν από λίγα χρόνια", είπε ο Ζαρίφ σε μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για την πενταετή διάσκεψη αναθεώρησης της Συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (ΣΜΔ).

"Το μόνο πράγμα που εμπόδισε την κατάπαυση του πυρός... ήταν ο όρος ότι ο Άσαντ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία", πρόσθεσε ο Ζαρίφ μιλώντας σε εκδήλωση στο NYU.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε προχθές Τρίτη ότι εάν υπάρξει οριστική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε η Τεχεράνη να διαδραματίσει πιο ενεργό, εποικοδομητικό ρόλο στη διευθέτηση κρίσεων στην περιοχή.

Ο Ζαρίφ τόνισε πως το Ιράν, χώρα-σύμμαχος του Άσαντ, πρέπει να συμμετέχει στις όποιες μελλοντικές διεθνείς συνομιλίες γίνουν για τη Συρία. "Ορισμένοι προσπάθησαν να αποκλείσουν το Ιράν, προς δική τους ζημία", ανέφερε.
Σε μια ειρηνευτική σύνοδο το 2012 με τη συμμετοχή της συριακής κυβέρνησης και οργανώσεων της αντιπολίτευσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καταρτίσει την "Διακήρυξη της Γενεύης", η οποία καλούσε να αρχίσει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία, χωρίς ουδεμία ρητή αναφορά στην τύχη του Άσαντ.

Το Ιράν δεν είχε συναινέσει στην ανακοίνωση αυτή κι αποκλείστηκε από τη λεγόμενη σύνοδο Γενεύη 2 τον Ιανουάριο του 2014.

Ο Ζαρίφ επισήμανε ότι το να αποφασίσουν ξένοι αν ο Άσαντ μπορεί ή όχι να λάβει μέρος στην όποια πολιτική διαδικασία είναι λάθος.

"Δεν μπορείς να λες (στους Σύρους) ότι το τάδε πρόσωπο ή το δείνα πρόσωπο πρέπει να είναι, ή δεν πρέπει να είναι, μέρος του μέλλοντός σας", εξήγησε ο Ζαρίφ. "Αυτό εμποδίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων", υπογράμμισε.
Δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις επιμένουν στη θέση πως ο Άσαντ δεν πρέπει να συμπεριληφθεί σε μια μεταβατική κυβέρνηση.

Ο Ζαρίφ ανέφερε ακόμη πως το Ιράν είναι ανοικτό σε "όλες τις επιλογές", αλλά η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία πρέπει να προχωρήσει με ευθύνη των ίδιων των Σύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση