GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έντεκα προτάσεις για το μεταναστευτικό καταθέτει το Ποτάμι

Έντεκα προτάσεις για τη φύλαξη των συνόρων, την πάταξη του δουλεμπορίου, την αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων, που υπογράφουν οι υ...

Έντεκα προτάσεις για το μεταναστευτικό καταθέτει το Ποτάμι

Έντεκα προτάσεις για τη φύλαξη των συνόρων, την πάταξη του δουλεμπορίου, την αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων, που υπογράφουν οι υπεύθυνοι του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ζωή Αποστολοπούλου και Γιώργος Τσαούσης, καταθέτει το Ποτάμι.

Φύλαξη των συνόρων με την οικονομική συνεισφορά της ΕΕ και πίεση προς την Τουρκία για από κοινού χτύπημα των διακινητών, αλλά και άμεση δρομολόγηση από την ΕΕ ενημερωτικής καμπάνιας στις χώρες προέλευσης οικονομικών μεταναστών, κατά τα πρότυπα της Αυστραλίας, είναι σύμφωνα με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη οι βασικοί πυλώνες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος της Ελλάδας.

Το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής σε όλα τα σημεία εισόδου, αλλά και της δημιουργίας νέων κέντρων με ευρωπαϊκά κονδύλια που εκτός από την παροχή πρώτων βοηθειών θα καταγράφουν τους μετανάστες και τις περαιτέρω ανάγκες τους.

Σχετικά με την παροχή ασύλου, το Ποτάμι προτείνει τη δημιουργία κλιμακίων της Υπηρεσίας Ασύλου, ώστε οι αιτούντες να έχουν θετική ή αρνητική απάντηση εντός 60 ημερών, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ για θέσπιση Ευρωπαϊκού Ασύλου και Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, ώστε οι αλλοδαποί να ζητούν άσυλο από την ΕΕ συνολικά και να κατανέμονται αναλογικά στα κράτη-μέλη.

Στο θέμα του επαναπατρισμού μεταναστών, σύμφωνα με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, πρέπει να ενισχυθεί ο εθελοντικός επαναπατρισμός με κίνητρα επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα τους, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ, ενώ θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης τους πριν την απέλασή τους σε συνδυασμό φιλοξενίας και παιδείας.

Το Ποτάμι προτείνει, επίσης, τη δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας με ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια για όσους αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης ασύλου, καθώς και για τις ευάλωτες ομάδες μεταναστών, ενώ για αναγνωρισμένους πρόσφυγες και νόμιμους μετανάστες προτείνει το “σχολείο του μετανάστη” για την εκμάθηση γλώσσας και κατάρτισης.

Ακόμη προτείνεται και η παροχή ελληνικής ιθαγένειας, εφόσον οι γονείς διαμένουν νόμιμα στη χώρα, στα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα μετά από εξαετή εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο, αλλά και ιθαγένεια στα παιδιά που γεννήθηκαν αλλού, αλλά μεγαλώνουν στην Ελλάδα, με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας με 9ετή εκπαίδευση ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή απολυτήριο Λυκείου και απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού και νομικού πλαισίου που αφορά στην καθημερινότητα της παραμονής στη χώρα των μεταναστών και των προσφύγων, το Ποτάμι επισημαίνει, τέλος, την ανάγκη άμεσης σύστασης Διαχειριστικής Αρχής, που έπρεπε ήδη να είχε γίνει από το 2014, και γρήγορης ολοκλήρωσης των διαδικασιών για εκταμίευση κονδυλίων από τα προγράμματα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) της ΕΕ. Τα προγράμματα αυτά διαθέτουν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για τα έτη 2014-2020, και η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμη προγράμματα προς ένταξη. Εάν δε το πράξει μέχρι τον Ιούνιο, θα παγώσει κάθε χρηματοδότηση από τη ΕΕ για τη μετανάστευση, σημειώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση