GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες: Ποια χρήματα; Δεν σας δίνουμε ούτε ένα ευρώ

Σκηνικό πολέμου επικράτησε κατά τις χθεσινές συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα α...

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες: Ποια χρήματα; Δεν σας δίνουμε ούτε ένα ευρώ

Σκηνικό πολέμου επικράτησε κατά τις χθεσινές συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα αποθεματικά σχεδόν 1.500 φορέων του Δημοσίου μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι εξηγήσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα έριξαν "λάδι στη φωτιά" της έντασης που έχει ξεσπάσει και όπως όλα δείχνουν οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Δήμοι και Περιφέρειες αρνούνται να μεταφέρουν στον επίμαχο ειδικό λογαριασμό έστω και ένα ευρώ και εμφανίζονται απρόθυμοι να συμβιβαστούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτη "τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ" και κρίνει επίσης μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, γι' αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους δήμους να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ "γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους". Από την πλευρά τους οι Περιφέρειες αρνούνται να συμμορφωθούν με την ΠΝΠ και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Το πολεμικό κλίμα που διαμορφώνεται οδηγεί, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕ - ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ σε συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταφορά των αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με έναρξη από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Εξηγήσεις Μάρδα

Μιλώντας επί μακρόν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην οποία είχε προσκληθεί ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πολλές φορές ότι τα χρήματα θα είναι απολύτως διασφαλισμένα και με μεγαλύτερο επιτόκιο από ότι παρέχουν οι τράπεζες που δεν δίνουν πάνω από 1% (η ΤτΕ θα δίνει 2,5%), αρνούμενος ότι μπορεί να γίνει σύγκριση με το PSI. Παράλληλα σημείωσε ότι κυβέρνηση βρέθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου μπροστά σε μια "τρύπα" 552 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα αναλήψεων από τον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ όταν το ποσό αφορά το 10% των αποθεματικών τους, ενώ για μεγαλύτερο ποσό θα πρέπει να έχει υπάρξει σχετικό αίτημα δύο μήνες πριν την ημέρα ανάληψης.

Εκκρεμεί ακόμα η απόφαση των Πρυτάνεων

Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο προβλημάτων βιωσιμότητας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς ήδη μετά βίας καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσουν αναμένεται να ληφθεί το ερχόμενο Σάββατο, που θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πρυτάνεων.

"Αυτή τη στιγμή τα Πανεπιστήμια παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών".

Παράλληλα, τονίζουν ότι "οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), οι Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας και τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) των Πανεπιστημίων δεν επιχορηγούνται από το Δημόσιο και διαχειρίζονται πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς".

"Οι πόροι αυτοί τους έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες - μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι" προσθέτουν.

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει την ΠΝΠ ο ΔΣΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή τη δεύτερη χρονικά προσφυγή της κυβέρνησης στη νομοθέτηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "η χρήση της νομοθετικής καταφυγής στις ΠΝΠ πρέπει να επιλέγεται όλως εξαιρετικώς και όταν τούτο επιβάλλεται από επείγοντες λόγους και απρόβλεπτα περιστατικά σύμφωνα με τη ρητή συνταγματική επιταγή του άρθρου 44 παρ. 1 Συντάγματος".

Η εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη, αναφέρει ο ΔΣΑ, "πρέπει να μνημονεύεται με συγκεκριμένο τρόπο, έστω και περιληπτικά, στο σώμα της ΠΝΠ".

Ακόμη, ο ΔΣΑ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του:

"Ο νομικός κόσμος της χώρας με αποφασιστικότητα στηλίτευσε την σωρεία και την ευκολία με την οποία εκδόθηκαν ΠΝΠ από το 2010 έως τώρα, τούτο δε και για λόγους δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης, αλλά και για λόγους συνταγματικότητας, αφού συχνά ούτε οι συνταγματικές προϋποθέσεις για την έκδοσή τους συνέτρεχαν".

Απαίτηση των "θεσμών" η κεντρική διαχείριση των αποθεματικών;

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος τόνισε ότι η κίνηση της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα αποθεματικά των περιφερειών και των δήμων της χώρας ήταν κάτι που είχαν ζητήσει επανειλημμένως οι εκπρόσωποι των "Θεσμών".

"Οι Θεσμοί ζητούσαν για πολλές εβδομάδες την κεντρική διαχείριση των αποθεματικών" σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση