GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντέιβιντ Πετρέους: Δύο χρόνια φυλακή για το ροζ σκάνδαλο

Ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο άλλοτε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πρώην επικεφαλής τη...

Ντέιβιντ Πετρέους: Δύο χρόνια φυλακή για το ροζ σκάνδαλο

Ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο άλλοτε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πρώην επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών, της CIA, καταδικάστηκε χθες Πέμπτη σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή υπό περιοριστικούς όρους και να καταβάλει πρόστιμο 100.000 δολαρίων, αφού ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία ότι παρέδωσε σε ένα πρόσωπο χωρίς εξουσιοδότηση απόρρητα έγγραφα.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία στην απολογία του παραδέχθηκε ότι παρέδωσε απόρρητα έγγραφα στην ερωμένη του, η οποία έγραφε τη βιογραφία του. Συμφώνησε κατά τη διάρκεια της δίκη του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, να δηλώσει ένοχος στην κατηγορία ότι αντέγραψε και διατήρησε στην κατοχή του απόρρητο υλικό.

Ο δικαστής αύξησε το πρόστιμο το οποίο του είχε επιβληθεί από τα 40.000 δολάρια όπως είχε προταθεί, σημειώνοντας ότι έπρεπε να είναι υψηλότερο για να θεωρηθεί ότι είναι η αρμόζουσα τιμωρία.

"Η αύξηση του ποσού του προστίμου είναι αναγκαία ώστε η ποινή συνολικά να αντανακλά τη σοβαρότητα του αδικήματος", δήλωσε ο δικαστής Ντέιβιντ Κίσλερ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο 62χρονος Πετρέους διακρίθηκε στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν πριν αναλάβει επικεφαλής της CIA, από την ηγεσία της οποίας παραιτήθηκε το 2012, αφού αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τη βιογράφο του, την έφεδρη αξιωματικό Πόλα Μπρόντγουελ.

Ο στρατηγός ε.α., με σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα, παρέμεινε ανέκφραστος, χωρίς να δείχνει οποιοδήποτε συναίσθημα, καθώς διάβαζε ένα προετοιμασμένο κείμενο.

"Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος ενός μαρτυρίου δυόμισι ετών που αποτέλεσε συνέπεια σφαλμάτων που διέπραξα", είπε ο Πετρέους σε δημοσιογράφους μετά την καταδίκη του. "Όπως έκανα και στο παρελθόν, ζητώ συγγνώμη από όσους είναι κοντά μου και από πολλούς άλλους".

Ο Ντέιβιντ Πετρέους συνοδευόταν από τρεις δικηγόρους, αλλά κανένα μέλος της οικογένειάς του δεν ήταν στο ακροατήριο, ούτε η Μπρόντγουελ, η οποία ζει στη Σάρλοτ.

Ο Κίσλερ, σημειώνοντας τις πολυάριθμες επιστολές στρατιωτικών που χαρακτηρίζουν τον Πετρέους έναν από τους αξιότερους αξιωματικούς της γενιάς του, επισήμανε ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε ένα "βαρύ και πολύ ασυνήθιστο για τον ίδιο σφάλμα κρίσεως".

Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και υπέρμαχοι της κρατικής διαφάνειας αμφισβήτησαν τη συμφωνία και την απόφαση, τονίζοντας ότι η υπερβολικά επιεικής αντιμετώπιση του στρατηγού ε.α. από τις αρχές δείχνει ότι οι διωκτικές αρχές εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κατηγορούμενοι σε άλλες υποθέσεις διαρροής απορρήτων εγγράφων καταδικάστηκαν σε πολύ βαρύτερες ποινές, περιλαμβανομένων και ποινών κάθειρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση