GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εξελίξεις! Πάνε για "προκαταρκτική" συμφωνία μέχρι την Κυριακή...

Στόχος Αθήνας και εταίρων είναι η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας έως την Κυριακή 3 Μαΐου, ώστε αυτή να υπογραφεί στην επόμενη προγραμμ...

Στόχος Αθήνας και εταίρων είναι η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας έως την Κυριακή 3 Μαΐου, ώστε αυτή να υπογραφεί στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου, σχολιάζει σήμερα Πέμπτη το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη εντείνουν τις προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο στο πρόγραμμα βοήθειας έως την επόμενη εβδομάδα, παρότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε αντικρουόμενα μηνύματα για τη βούλησή της να συμφωνήσει στις από καιρό εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις» σχολιάζει την Πέμπτη το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, υπό την πίεση της ρευστότητας που αναμένεται να γίνει ασφυκτική από την επομένη εβδομάδα και σε μια προσπάθεια να επιδειχθεί πρόοδος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού απομείωσης (haircut) των ελληνικών ενεχύρων, ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί έχουν θέσει την προσεχή Κυριακή (3 Μαΐου) ως ορόσημο για την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, που επικαλείται δηλώσεις δυο κοινοτικών αξιωματούχων που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, στόχος είναι η υπογραφή συμφωνίας στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Σε ένα έμμεσο σχόλιο για τον «παραμερισμό» του Γιάνη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις, το Bloomberg τονίζει ότι «παράγοντας κλειδί για μια δυνητική συμφωνία πιθανόν να είναι η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει για την ενίσχυση της διαδικασίας (διαπραγματεύσεων).»

«Αυτή έδωσε το σήμα ότι η κυβέρνηση μπορεί επιτέλους να είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ξεκλειδώσει την καθυστερημένη βοήθεια» τονίζεται.

Τα πρώτα μηνύματα από τη διαπραγμάτευση, μετά και το Euro Working Group μοιάζουν θετικά, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα αναφέρουν και κυβερνητικές πηγές. Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και εκτιμούν πως θα υπάρξει κινητικότητα μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές στο θέμα του ΦΠΑ, τη 13η σύνταξη και τις επικουρικές. Όπως μάλιστα σημειώνουν η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να μετατοπιστεί από τις θέσεις της, όχι μόνο για πολιτικούς, αλλά κυρίως για κοινωνικούς λόγους.


Κανονικά θα καταβληθεί η 13η σύνταξη όπως έχει εξαγγελθεί, αφού όπως αναφέρουν κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου η απόφαση είναι νόμος του κράτους που έχει ψηφιστεί. Επιπλέον δεν γίνεται συζήτηση από την ελληνική πλευρά για περικοπή επικουρικών, αφού όπως σημειώνουν δεν υπάρχουν υψηλές επικουρικές.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως μπαίνει τέλος στις πρόωρες συντάξεις για δικαιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, αλλαγές που αφορούν κατά κύριο λόγο εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Η κυβέρνηση εκτιμά πως το τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι ένα μέτρο που προάγει την ισονομία, εξηγώντας παράλληλα πως θα παραμείνουν οι εξαιρέσεις για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αναπηρικές συντάξεις. Τέλος, φαίνεται πως το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης θα προσδιοριστεί στα 62 έτη για το σύνολο των εργαζομένων.

Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ. Πιέσεις για ενιαίο συντελεστή

Στο μέτωπο του φόρου προστιθέμενης αξίας, από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και παραπέμπουν στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος έχει πολλάκις διαβεβαιώσει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει πίεση για καθιέρωση ενιαίου φόρου, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να αποδέχεται. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση τονίζει πως θα εξαιρεθούν φάρμακα, βιβλία, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που παραμένουν στο 6,5%.

Θετική ανταπόκριση σε άλλα μέτρα

Προχωρά με θετικές αποκρίσεις το θέμα της ανεξάρτητης αρχής της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, αλλά και της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Προχωρούν επίσης το θέμα της πληρωμής μόνο με "πλαστικό χρήμα" και η καθιέρωση κάρτας για όλες τις συναλλαγές άνω των 70€.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση