GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποια θα είναι τα πρώτα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης

Μια σειρά μέτρων με σκοπό την άμεση είσπραξη χρημάτων περιλαμβάνει το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σ...

Ποια θα είναι τα πρώτα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης

Μια σειρά μέτρων με σκοπό την άμεση είσπραξη χρημάτων περιλαμβάνει το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στα μέτρα περιλαμβάνεται η αλλαγή στη φορολογία του εισοδήματος, με καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου που θα αφορά το εισόδημα των φορολογουμένων από όλες τις πηγές. Αυξάνονται ακόμη οι συντελεστές φορολόγησης για μεσαία και υψηλά εισοδήματα (όπως θα καθοριστούν από τα νέα όρια).

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη αύξηση του φόρου πολυτελείας, την είσπραξη "ξεχασμένων" τελών αλλά και σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται:

  • Η αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα από την καθιέρωση αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ και για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής άνω των 1.500 ευρώ.
  • Θα επιτρέπεται στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να δημιουργούν εικονικά προφίλ στο διαδίκτυο, με τα οποία θα λαμβάνουν μέρος σε συναλλαγές με ψηφιακές επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.
  • Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα (πάνω από κάποιο κυβισμό) αλλά και τις πισίνες. Οι συντελεστές αυτοί ανέρχονται σήμερα σε 5% επί των ισχυόντων τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα από 1.929 ως 2.500 κ. εκ. και σε 10% επί των ισχυόντων τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κ. εκ. και για τις πισίνες. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Από τη διάταξη αυτή προβλέπονται επιπλέον έσοδα ύψους 20 εκατ. ευρώ εντός του 2015.
  • Ταχεία περαίωση των περίπου 64.000 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Πρόκειται για υποθέσεις βεβαιωμένων φόρων ως και τις 31.12.2013 για τις οποίες οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Για την περαίωση των υποθέσεων αυτών προβλέπονται ευνοϊκές διατάξεις για τους φορολογουμένους, με μειώσεις προσαυξήσεων και προστίμων.
  • Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστεί με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ.
  • Επανεξετάζεται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, με αλλαγή κανόνων για τη διαγραφή χρεών που θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν.
  • Ταυτόχρονα θα δοθεί έμφαση και σε μέτρα για τα εισπράξιμα χρέη, όπως η σταδιακή επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και σε μισθούς πέραν του ακατάσχετου ορίου, αλλά και στο περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων.
  • Σημαντική αλλαγή στις ποινές για τη φοροδιαφυγή όπου προβλέπονται ποινικές πλέον και όχι διοικητικές κυρώσεις.
  • Είσπραξη "ξεχασμένων" τελών, όπως το τέλος επιτηδεύματος του έτους 2013, το οποίο έχουν αφήσει απλήρωτο χιλιάδες εταιρείες. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί η είσπραξη των μη καταβληθέντων τελών ΚΤΕΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση