GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ισχυρή ομάδα στην ΕΚΤ σχεδιάζει να μας κόψει τον ELA

Ένα όχι και τόσο ευχάριστο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναφέρει δημ...

Ισχυρή ομάδα στην ΕΚΤ σχεδιάζει να μας κόψει τον ELA

Ένα όχι και τόσο ευχάριστο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με αυτό η EKT προσανατολίζεται στον περιορισμό της παροχής ρευστότητας μέσω ELA, με αφορμή εσωτερικές αντιδράσεις αναφορικά με τη στήριξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πηγές του πρακτορείου αναφέρουν ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προτείνει την αύξηση του "κουρέματος" που δέχονται οι τράπεζες στα ενέχυρα (collateral) που καταθέτουν στην ΤτΕ όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν πρόσβαση σε περίπου 74 δισ. ευρώ επείγουσας χρηματοδότησης (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η πρόταση των αξιωματούχων της ΕΚΤ περιλαμβάνει τρία πλαίσια για την μείωση του ποσού των μετρητών στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έναντι ενεχύρων, δήλωσε μία εκ των πηγών

"Το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά μπορεί να εξεταστεί εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια στήριξης" δήλωσε πηγή της ΕΚΤ στο αμερικανικό πρακτορείο.

Το Bloomberg υπογραμμίζει επίσης πως η Τράπεζα της Ελλάδα διατηρεί ένα απόθεμα περίπου 3 δισ. ευρώ στον ELA, για να δώσει στις τράπεζες χρόνο για να αντιδράσουν σε ενδεχόμενο "bank run".

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση