GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από το λαϊκισμό και τον οπορτουνισμό στο exordium ex abrupto!...

Άρθρο του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου. Χθες έγραψα «ψυχρά» για την οικονομική και μακρο-πολιτική σημειολογία της μετεξέλιξης του Grexit από...

Άρθρο του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου.
Χθες έγραψα «ψυχρά» για την οικονομική και μακρο-πολιτική σημειολογία της μετεξέλιξης του Grexit από υστερικό σε ακαδημαϊκό αφήγημα. Σήμερα θα αναφερθώ στη μικρο-πολιτική αυτής της κατάστασης.

Τι σημαίνει, λοιπόν, Grexit ως ηγεμονικό σημείο αναφοράς ενός ακαδημαϊκού αφηγήματος που έρχεται να προδηλώσει μια νέα αντίληψη - ένα διαφορετικό πολιτισμό στις σχέσεις - μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ και ταυτόχρονα μια νέα κουλτούρα στον εσωτερικό πολιτικό ανταγωνισμό;

Σημαίνει, αναγνώστη μου, την μετάβαση από τον λαϊκισμό και τον οπορτουνισμό σε μια απότομη, σοκαριστική αν προτιμάς, χωρίς προπαρασκευή, είσοδο στο κύριο πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας: ένα «exordium ex abrupto», δηλαδή, στο εσωτερικό της δομής του πολιτικού προβλήματος «Ελλάς», που ασφαλώς αποκρυσταλλώνει και αντανακλά σήμερα την πρώτη μετανεωτερική και μεταμοντέρνα ευρωπαϊκή κρίση.

Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Η έλλειψη πολιτικού ορθολογισμού σού λένε όσοι κινούνται στον «αφρό» του στοχασμού και της ανάλυσης, εχθρευόμενοι στην ουσία την διανόηση, αν και σε αυτήν ανατρέχουν διαρκώς, αλλά δυστυχώς «κιτρινιάρικα» και διαστρεβλωτικά! Και πώς επιλύεται σύμφωνα με αυτούς το πρόβλημα; Με την άνευ όρων συμμόρφωση/προσαρμογή των ελληνικών κυβερνήσεων στη νεοηγεμονική δομή της ΕΕ, υπό την ηγεσία της γερμανικής ελίτ. Αυτοί ορίζουν τί είναι και τί δεν είναι ορθολογικό! Αυτοί γνωρίζουν το «σωστό και πρέπον» για την ελληνική κοινωνία! Αυτοί γνωρίζουν το συμφέρον τους, το οποίο με έναν μεταφυσικό τρόπο εμφανίζεται να συμπίπτει με το ελληνικό εθνικό συμφέρον… καθώς ένα είναι το συμφέρον: αυτό του «…κράτη», αυτό του ισχυρού, αυτό του πιστωτή, αυτό που ο ορθολογισμός της ελεύθερης αγοράς ορίζει με ένα δήθεν ουδέτερο και αντικειμενικό τρόπο! Όλα τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμός, σού λένε οι οπορτουνιστές, θεωρώντας πως το συμφέρον της γερμανικής ελίτ είναι και δικό τους συμφέρον, μια και αυτοί πράκτορες κυριάρχων συμφερόντων είναι και τίποτα άλλο! Και μια και είναι καί δικό τους συμφέρον, δεν μπορεί παρά να είναι και το καθολικό συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας! Αν δεν είναι, τότε οι συγκεκριμένοι πράκτορες θα βρίσκονταν εκτός αγοράς ή σύντομα θα βρεθούν εκτός αγοράς!

Στον βαθμό που ορίζεις τον Εαυτό σου ως «agent», με την έννοια του μεσάζοντα και όχι του αυθεντικού παράγοντα της πολιτικής - ο οποίος παράγεται ασφαλώς από ένα κίνημα - έτσι, ως «agency» ορίζεις και το εθνικό συμφέρον. Πώς αλλιώς; Η ισχύς (σου) προκύπτει από το/την «agency» και έτσι εσύ ο οπορτουνιστής πρακτορεύεις το συγκυριακό συμφέρον του ηγεμόνα ως δομή, μονόδρομο, ρεαλισμό, ορθολογισμό, «κοινή λογική», κοινό συμφέρον και αναπόδραστη πολιτική συνθήκη! Αν αυτός αλλάξει, θα αλλάξεις και εσύ, τί ορθολογιστής θα ήσουν αλλιώς; Εσύ υπάρχεις και κερδίζεις από την μεσολάβηση μεταξύ ενός ηγεμονικού κέντρου και του λαού, άρα το συμφέρον σου ταυτίζεται μια με εκείνο του τραπεζίτη, μια με εκείνο της μεταβιομηχανικής γερμανικής ελίτ, μια με την συναίνεση αυτών των δύο στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης, και πάει λέγοντας… Και αυτό δοξάζεται ασφαλώς ως ορθολογισμός και ρεαλισμός!

Από την άλλη έρχεται ο λαϊκιστής και σού μιλά ως αντιπρόσωπος της φτώχειας, της κοινωνικής αδικίας και του κατατρεγμένου λαού, που αγωνίζεται ή οφείλει να αγωνίζεται εναντίον του οπορτουνιστή. Αυτός, ο λαϊκιστής μας, υπόσχεται να σαρώσει το σάπιο σύστημα είτε με όρους εθνικοσοσιαλισμού, είτε με όρους σοσιαλιστικού μονοκομματισμού. Ο λαϊκιστής δεν ισχυρίζεται απλώς πως γνωρίζει και εκφράζει την αλήθεια της υποδούλωσης, ταπείνωσης και απαθλίωσης των λαϊκών μαζών, αλλά πως ο ίδιος - και μόνον αυτός - είναι η αλήθεια (τους). Ο λαός δεν έχει παρά να ανακαλύψει την αλήθεια αυτή, καθοδηγούμενος από τους μοναδικούς εκπροσώπους/ιερείς της μιας και μοναδικής αλήθειας, που έρχονται να πρακτορεύσουν σαν μια δομή δήθεν υπεράνω αυτών και του ίδιου του λαού ως φυσική υπόσταση: ως ιδεολογία ή εθνικιστική υστερία και αντίστοιχη πρακτική.

Ο Κικέρων είδε σε αυτούς τον εφιάλτη της δημοκρατίας, χωρίς να καταφέρει να δει την διαλεκτική σχέση οπορτουνιστή-λαϊκιστή, η οποία δεν επιτρέπει την ουσιαστική ανάπτυξη της δημοκρατίας σε ένα αγωνιστικό πλουραλιστικό πρότυπο, το οποίο ουσιαστικά θα ενδυνάμωνε και διεύρυνε την πολιτική συνείδηση, άρα και το αίσθημα ευθύνης των πολιτών. Πράγμα που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κοινωνική συνείδηση στο πλαίσιο μιας πολιτικής κοινότητας που εννοείται ως εθνικό-κράτος.

Το «agency» είναι αναγνώστη μου το πρόβλημα. Το συγκεκριμένο «agency» που διατρέχει διαχρονικά την ελληνική πολιτεία και αγορά. Ως πράκτορες και πρακτορεία δομήθηκαν τα κόμματα στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας τα νεωτερικά και εμπορικοβιομηχανικά συμφέροντα της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας (αγγλικό, γαλλικό και ρωσικό κόμμα), ως πράκτορα αντιλαμβάνονται τον Εαυτό τους και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «Άνθρωποι της Αγοράς» - την μελέτησα την ελληνική αγορά από μέσα και στη βάση της, από τον Έβρο έως την Ηγουμενίτσα μέχρι την άλλη άκρη, τα χωριά της νότιας Κρήτης και ξέρω εμπειρικά τι σου λέω! Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και η αγορά της, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα και την αντίστοιχη στην Γερμανία, στην Σουηδία και στην Ιρλανδία ή την Ολλανδία - για τα οποία έχω επίσης άμεση εμπειρική γνώση - δομούνται σε μια πρακτορική ή/και πρακτορίστικη κοσμοαντιληπτική βάση.

Τα χρόνια από την δημιουργία του ελληνικού κράτους και της νέας αγοράς εντός αυτού πέρασαν, ο κόσμος από τότε άλλαξε και μεταμορφώθηκε κάμποσες φορές, αλλά η δορυφορική, πρακτορική και σε περιόδους κρίσης πρακτορίστικη κουλτούρα και κοσμοαντίληψη συνεχίζει να διαπερνά και να ορίζει τις πολιτικές και εμπορικές σχέσεις στην χώρα μας. Σαν να μην άλλαξε τίποτε από τον διπολισμό στην Ευρώπη καί σήμερα στην Ελλάδα οι πολιτικές παρατάξεις χωρίζονται σε δύο πρακτορεία: το ένα πρακτορεύει τα συμφέροντα της λεγομένης Δύσης - ως δομή ασφαλώς για πολιτική νομιμοποίηση - δηλαδή τον κοινό πολιτικό, εμπορικό και στρατηγικό παρανομαστή Ουάσιγκτον-Βερολίνου, ενώ το άλλο τα συμφέροντα της Μόσχας!

Το «Δυτικό Πρακτορείο» έχει ασφαλώς τις αντιθέσεις του στο εσωτερικό του, στον βαθμό που Ουάσιγκτον και Βερολίνο διατηρούν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το μοντέλο ανάπτυξης και ευημερίας, όπως και ιμπεριαλισμού, ενώ το «Ρωσικό Πρακτορείο» διακρίνεται από ιδεολογικού μάλλον χαρακτήρα διαφορές στο εσωτερικό του: άλλοι από τους πράκτορες είναι αντιδυτικοί δεξιοί και ακροδεξιοί και άλλοι πρώην σύντροφοι του πρώην κομμουνιστή Πούτιν!

Ασφαλώς, τα μέλη του «Δυτικού Πρακτορείου» κατηγορούν τα μέλη του «Ρωσικού Πρακτορείου» και αντιστρόφως ως πράκτορες ξένων συμφερόντων και ως «δούρειους ίππους» ή πεμπτοφαλαγγίτες με τους τύπους του «Ρωσικού Πρακτορείου» πιο «παραδοσιακούς» στο λεξιλόγιο. Οι τύποι του «Δυτικού Πρακτορείου» εμφανίζονται περισσότερο «πολιτικώς ορθοί», «τρυφεροί» και «φευγάτοι» στον λόγο τους. Τους αρέσει να μιλούν για σοσιαλιστικές και εθνικιστικές ψευδαισθήσεις των αριστερών και δεξιών λαϊκιστών, ενώ καλούν τον λαό να αποδεχτεί πως η μόνη μη-ψευδαίσθηση είναι η προέκταση των αισθήσεων δια του μύθου της αγοράς και της μυθοποίησης του ευρώ. Όποιος βγαίνει από την αγορά είναι νεκρή ύλη και για τα μπάζα, σού λένε … αλλά ένας συνειδητός agent δεν βγαίνει ποτέ από την αγορά! Θα είναι πάντα εκεί για να προσφέρει τις υπηρεσίες του μια στον ένα, μια στον άλλο, όπως μια στον Κώστα, μια στον άλλο Κώστα, μια στον Γιώργο, μια στον Ευάγγελο, μια στον Σαμαρά και τώρα γιατί όχι στον Αλέξη, μια και ο τελευταίος φαίνεται στα μάτια του agent (: πράκτορα, παραγοντίσκου και όχι παράγοντα) να απαλλάσσεται επιτέλους από τις ψευδαισθήσεις του, που τον έφεραν στα πράγματα!

Δεν θα σε κουράσω άλλο! Το Grexit ως ηγεμονικό σημείο αναφοράς ενός ακαδημαϊκού αφηγήματος έρχεται σήμερα με την μορφή ενός απομυθοποιητικού exordium ex abrupto να θίξει το κύριο μικρο-πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας, το «agency». Χωρίς την αφήγηση του Grexit, που περνά από την υστερία στον ακαδημαϊσμό, θα ήταν δύσκολο στο ευρύ κοινό να προσεγγίσει το δομικό μας πολιτικό πρόβλημα, το διαστροφικό πολιτικώς «agency»!

Το ακαδημαϊκό αφήγημα Grexit δεν δείχνει πώς ένας ανεξάρτητος παράγοντας δρα σύμφωνα με το συμφέρον του ή το συμφέρον αυτών που αντιπροσωπεύει (: «agency» στον αγγλοσαξονικό και γερμανικό κόσμο), αλλά πώς διαμορφώνει βούληση, στάση και συμπεριφορά ανάλογα με τη δομή που συνειδητά ή ασυνείδητα πρακτορεύει για να κερδίσει χρήμα, κοινωνική θέση και προνόμια (: «agency» ελληνικού τύπου).

Ποια είναι η δομή (structure) που περιορίζει τον έλληνα agent; Είναι η κοινωνική τάξη, η θρησκεία, το γένος, η εθνότητα, ή μήπως η παράδοση υπό το τρίπτυχο: πατρίς-θρησκεία-οικογένεια; Μήπως είναι η κοινωνική διάσταση της πραγματικής αγοράς στην Ελλάδα, η δημοκρατία ή η νομιμότητα;

Όχι, τίποτε από όλα αυτά, και με την έννοια αυτή διαφέρουμε από πολλούς άλλους ευρωπαίους. Σήμερα ο έλληνας agent περιορίζεται από την δομή της ευρωζώνης. «Δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στην βούληση των εταίρων-πιστωτών μας, να τους παραδοθεί αμέσως ο Τσίπρας», λένε οι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί, ηττημένοι στις πρόσφατες εκλογές, πράκτορες και πρακτορίσκοι μιας δομής (ευρωζώνη) που τους εξοβέλισε και τους εξευτέλισε! «Μια και δεν είναι δυνατόν ο Τσίπρας να πάει κόντρα στη βούληση των εταίρων-πιστωτών να φύγουμε από την ευρωζώνη», λένε οι πράκτορες της δραχμής, για να συμπληρώσουν οι πράκτορες, δίχως πλέον πρακτορείο μετά την κατάρρευση του ΚΚΣΕ: «αυτό δεν αρκεί, να φύγουμε από όλους τους Δυτικούς θεσμούς, Grexit από παντού, για να θεμελιώσουμε τον σοσιαλισμό σε μια χώρα» - πράγμα που ούτε ο Στάλιν δεν διανοήθηκε να ισχυριστεί!

Έτσι μην περιμένεις να σε πάρει ο κόσμος στα σοβαρά! Κατάλαβε πως το μεγάλο σου πρόβλημα είναι το πρακτοριλίκι σου! Κατάλαβε πως δεν είσαι πράκτορας μιας δομής, αλλά οργανικό τμήμα μιας δομής, αυθεντικός κοινωνικοπολιτικός παράγων μιας δομής, που είναι ολόκληρη η ΕΕ και όχι περιοριστικά η ευρωζώνη. Η ισχύς της ευρωπαϊκής δομής δεν βρίσκεται στην δομή αυτή καθ΄ εαυτή, αλλά στους παράγοντες που την συνταγματοποιούν ως τέτοια. Με την έννοια αυτή η Ελλάδα έχει ισχύ, και μάλιστα αυξημένη ισχύ στην ΕΕ, αρκεί να την ασκήσει. Και δεν θα μπορούσε να την ασκήσει, μόνον στο βαθμό που δεν ξεπερνούσε το πολιτικώς διαστροφικό της «agency και εγκλωβιζόταν στο κρίσιμο ελληνικό πρόβλημα της πρακτορικής και πρακτορίστικης αντίληψης περί «agency»!

Ένας σοβαρός agent στην ευρωπαϊκή υπο-δομή της ευρωζώνης δεν θα έλεγε ποτέ «πάση θυσία στο ευρώ» ή «πάση θυσία στη δραχμή»! Θα έλεγε, έχω πολιτικά νομιμοποιημένη, ανεξάρτητη βούληση, την οποία και θα ασκήσω, με μοναδικό κριτήριο τον σεβασμό στις αρχές της δομής. ‘Όταν η δομή υπαγορεύει την στάση και συμπροφορά κάθε παράγοντα που δρα εντός αυτής έχουμε ολοκληρωτισμό. Όπως προς τον ολοκληρωτισμό τείνεις στο βαθμό που πρακτορεύεις δομές ή προϊόντα δομών ως μονόδρομους φυσικά. Το ακαδημαϊκό αφήγημα Grexit, δείχνει πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβληθεί από παρίας και περίγελος-πρακτορίσκος σε σοβαρό agent της ΕΕ, πολεμώντας τον σύγχρονο μετανεωτερικό ολοκληρωτισμό!

2 σχόλια

  1. Tι ψυχή θα παραδώσουν;

    Δεν βαρεθήκανε ακόμα να μας κυνηγάνε και να μας σκοτώνουν;

    ΓΥΡΩ στις 200 χώρες υπάρχουν στον πλανήτη μας, πολλές από τις οποίες οι κάτοικοί τους είναι τόσο φτωχοί, ώστε πεθαίνουν από την πείνα και τη δίψα.

    Υπάρχουν χώρες στις οποίες καλλιεργούνται ελεύθερα τα ναρκωτικά που δηλητηριάζουν την ανθρωπότητα.

    Υπάρχουν χώρες όπου οι συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς, με απαγωγές και αρπαγές μέσα από τα σχολεία τους εκατοντάδων κοριτσιών είναι συνηθισμένο καθημερινό φαινόμενο…

    Υπάρχουν ακόμα χώρες όπου παιδιά 7 ή 8 χρόνων κυκλοφορούν με αυτόματα στην πλάτη και υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες και παίρνουν μέρος σε μάχες!

    Υπάρχουν χώρες όπου στην ουσία τις κυβερνάνε οι διάφορες ΜΑΦΙΕΣ…

    Υπάρχουν χώρες οι οποίες παράγουν και πουλάνε όπλα και χημικά με τα οποία μπορεί να δηλητηριαστεί ο μισός πληθυσμός της γης.

    Υπάρχουν χώρες, όπου κατασκευάζονται και… πωλούνται, ακόμα και πυρηνικές βόμβες ή παράγονται υλικά για να φτιαχτούν ατομικές βόμβες!

    Υπάρχουν χώρες που μέσα στο 20ο αιώνα έστησαν 2 παγκόσμιους πολέμους με 100 εκατομμύρια νεκρούς και κατέστρεψαν τη μισή υφήλιο… Και μέσα σε αυτό το ΧΑΛΑΣΜΟ, με τη μόνη χώρα που ασχολούνται καθημερινά τα τελευταία 2-3 χρόνια όλες οι εφημερίδες, όλα τα κανάλια και όλοι οι πολιτικοί είναι η χώρα μας, η Ελλάδα, λες και αποτελεί το μεγαλύτερο ΚΙΝΔΥΝΟ για την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία…

    Ολόκληρος ο πλανήτης κατοικείται από ΕΦΤΑ δισεκατομμύρια ψυχές, όλων των χρωμάτων, λευκοί, μαύροι και κίτρινοι και οι πολιτικοί μαζί με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όλων αυτών των δισεκατομμυρίων, ασχολούνται μόνο με ένα μικρό λαό, δέκα εκατομμυρίων ψυχών, που έτσι και μας δώσουν μια μικρή… φυσιξιά τα εφτά δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη, θα βρεθούμε μαζί με τα βουνά και τις θάλασσες μας στον ουρανό ..

    Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να μας εξηγήσει ΓΙΑΤΙ μας φοβούνται;

    ΓΙΑΤΙ μας πολεμούν και ΓΙΑΤΙ πάνε να μας πνίξουν; Μήπως για τα λεφτά που τους χρωστάμε;

    Μα αυτά μπροστά στο κυνηγητό που μας κάνουν, στις θυσίες που έχουμε υποστεί και μπροστά στο παγκόσμιο ΑΕΠ δεν είναι ούτε μια σταγόνα από τα λεφτά που κυκλοφορούν κάθε μέρα οι διεθνείς εγκληματίες…

    Είναι δυνατόν ο κύριος Σόιμπλε κάθε μέρα, όπου σταθεί και όπου βρεθεί να μας βρίζει και να μας απειλεί;

    Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε τίποτε…
    Ακόμη και όλοι οι Έλληνες να είμαστε όλοι εγκληματίες με αυτά που έχουμε περάσει τα τελευταία 5 χρόνια, οποιαδήποτε ποινή και να μας είχαν επιβάλει, θα είχε λήξει!

    Δεν ξέρουμε πόσο μακριά θα το πάνε. Ένα μόνο πράγμα θέλουμε να τους πούμε ότι, ό,τι και να κάνουν, ΕΜΕΙΣ θα βγούμε νικητές... Μακάρι να τρόμε χόρτα κάθε μέρα ΜΑΖΙ θα φάμε όμως και όλους τους γκεσταπίτες τους..

    Γ. Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Giusi Nicolini, δήμαρχος της Λαμπεντούζα δήλωσε χαρακτηριστικά:(Στην Ευρώπη - φρούριο πόσους ακόμη νεκρούς πρέπει να θρηνήσουμε μέχρι να διαπιστώσουμε πως μαζί με αυτούς πεθαίνει και ο πολιτισμός μας;)


    Ο έτερος υποκριτής Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως μια ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα!!!

    Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, 900 NEKROI (θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο) δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+, όταν η Γαλλία είναι από τους πρωτομάστορες του εμφυλίου και των επεμβάσεων στη Λιβύη και από τους πρωταγωνιστές της τρομολαγνίας και των αντιμεταναστευτικών πολιτικών.

    Οι αλλεπάλληλες τραγωδίες με εκατοντάδες θύματα μετανάστες, είναι προφανές πως οφείλονται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, όπως η Λιβύη, η Συρία κ.ά., στις οποίες μετέχουν ενεργά και χώρες της ΕΕ.

    Τις εκατόμβες των νεκρών προσφύγων, που προσπαθούν να σωθούν με κάθε τρόπο από αυτές τις επεμβάσεις αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα, προκαλεί ασφαλώς και η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που έχει επιβληθεί από τις κυρίαρχες δυνάμεις της και τους αντιμετωπίζει ως εγκληματίες..ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕΡΙΚΏΝ ΕΛΊΤ ...


    Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
    καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει.

    Τι κρύβει μέσ’ στα δόντια του το ξέρω,καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

    Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
    και χάνονται βαθιά στα περασμένα.

    Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν,
    μα όχι και το μίσος του για μένα.

    Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον.
    Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

    Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
    που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι,
    το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
    και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

    Μα πάλι θέ ν’ απλώσει σαν χολέρα
    πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου,
    και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
    αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση