GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

FT- Μπλόκο στην "άκρα αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν οι δανειστές

Ένα νέο συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ «με το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα της Ελλάδας, το δοκιμαζόμενο ΠΑΣΟΚ, και με Το Ποτάμι» ονειρεύονται στι...

FT- Μπλόκο στην άκρα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν οι δανειστές

Ένα νέο συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ «με το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα της Ελλάδας, το δοκιμαζόμενο ΠΑΣΟΚ, και με Το Ποτάμι» ονειρεύονται στις κορυφές της ευρωζώνης, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα «να ξεφορτωθεί το ακροαριστερό κομμάτι» στο κόμμα του, ώστε «να επιτραπεί η επίτευξη μιας συμφωνίας».

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ των Peter Spiegel στις Βρυξέλλες και Kerin Hope στην Αθήνα που δημοσιεύει η ηλεκτρονική σελίδα των Financial Times (FT).

«O εκνευρισμός των ευρωπαϊκών αρχών με την Ελλάδα έχει διογκωθεί τόσο που μια αλλαγή στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης, όσο δύσκολη κι αν είναι, συζητείται ανοιχτά πλέον στα περιθώρια των διαπραγματεύσεων. Πολλοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων και υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, υποστηρίζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις πως μόνο μια απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ξεφορτωθεί το ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη μιας συμφωνίας», αναφέρει το ρεπορτάζ των FT.

Η ιδέα των συζητήσεων είναι «να δημιουργήσει ο Α. Τσίπρας ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό με το παραδοσιακό κόμμα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, το χειμαζόμενο ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και με Το Ποτάμι, το νέο κεντροαριστερό κόμμα που συμμετείχε για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο».

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε; «O Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ». Ένα άλλος, ανώτατος αξιωματούχος σε υπουργείο Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πρόσθεσε στους FT: «H κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει επίσης πως «μέλη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα με την «Αριστερή Πλατφόρμα», την επίσημη εσωτερική αριστερή αντιπολίτευση που αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 του κόμματος και ελέγχει αρκετούς βουλευτές για να ρίξει την κυβέρνηση εάν αποστατούσαν σε ψηφοφορία στην βουλή».

«Είμασταν περισσότερο ένας όμιλος συζητήσεων παρά ένα πολιτικό κόμμα, οπότε είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας» ανέφερε αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως βρισκόμαστε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες».

Το ρεπορτάζ των FT σημειώνει πως «υπό την ηγεσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενός προσώπου τόσο δημοφιλούς στο κόμμα, όσο και ο πρωθυπουργός, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας λένε πως θα βάλουν βέτο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πιέζουν οι πιστωτές της Ελλάδας στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, αν και ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση στις επαφές με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, είναι πολύ νωρίς να αναμένει κανείς από αυτόν να διακινδυνεύσει μια ανοιχτή σύγκρουση με την αριστερή πτέρυγα, σύμφωνα με παρατηρητές στην Αθήνα».

 «Θα ήταν επιθυμητό να κατευθυνθούμε σε ένα πιο συνεκτικό φιλο-ευρωπαϊκό συνασπισμό της κεντροαριστεράς σε σύγκριση την αδόκιμη ένωση ριζοσπαστικής αριστεράς και λαϊκιστικής δεξιάς» σημείωσε χαρακτηριστικά στους FT, ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στην ΑΣΟΕΕ. «Αλλά είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο».

Ωστόσο από την πλευρά τους, όπως λένε οι FT: «Αξιωματούχοι της ευρωζώνη επιμένουν πως δεν προσπαθούν να επιβάλλουν μια αλλαγή στην ελληνική κυβέρνηση, είναι προσεκτικοί σε τέτοια ζητήματα μετά τις κατηγορίες ότι η ΕΕ συνέβαλε στην λήξη της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχή της κρίσης και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο τέλος του 2011. Παραδέχονται όμως ότι την οργή τους για την αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα να διαλέξει μεταξύ των απαιτήσεων της Αριστερής Πλατφόρμας για πλήρη απόρριψη του προγράμματος διάσωσης και μιας πιο πραγματιστικής θέσης που θα περιλαμβάνει μια προσέγγιση σε πιο κεντρώους πιθανούς πολιτικούς συμμάχους στο κοινοβούλιο.

«Τα μηνύματα που στέλνει μπερδεύουν, αλλά κάποιες κινήσεις δείχνουν προς μια σημαντική μεταστροφή στην πολιτική», δηλώνει στους FT ο Άρης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Υπάρχει ένα αφήγημα στην Ελλάδα και ένα άλλο περισσότερο συνεργασίας όταν βγαίνει στο εξωτερικό».

Το ρεπορτάζ των FT περιγράφει επίσης τα εμπόδια που υψώνονται σε μια ενδεχόμενη προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι. «Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται από την πλειοψηφία των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος του παλαιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που γονάτισε την ελληνική οικονομία και μετά απέτυχε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ… Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ηγέτης του Ποταμιού, δήλωσε πως είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο αν ο Τσίπρας συμφωνήσει να κάτσει και να διαπραγματευτεί ένα κοινό πρόγραμμα».

Οι FT γράφουν επίσης ξανά για τον εκνευρισμό που απλώνεται στην Ευρωζώνη για τις σχέσεις των δανειστών με τον Γιανη Βαρουφάκη… που θεωρείται ότι είναι «χαλαρός» για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι συχνά κάνει διαλέξεις προς τους εταίρους του στις συναντήσεις, μια τάση που τον έχει αποξενώσει ακόμα και πιθανούς συμμάχους».

Πάντως οι FT, δεν είναι η πρώτη φορά που μεταδίδουν ότι στη μεριά των δανειστών ανοίγει μέτωπο πίεσης προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απαιτώντας με τον τρόπο τους να καθαρίσει το «αγκάθι» όπως λένε της αριστερής αντιπολίτευσης στο κόμμα. Για τη λεγόμενη "άκρα αριστερά" στο ΣΥΡΙΖΑ και τις πιέσεις που ασκούνται στην ηγεσία του κόμματος να την ξεφορτωθεί, είχε γράψει σχόλιο ο Tony Barber στους FT, στις 20 Ιανουαρίου, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση