ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Παυλόπουλος: Το Kυπριακό είναι η ψυχή του ελληνικού λαού - ΦΩΤΟ

Share it:
Παυλόπουλος: Το Kυπριακό είναι η ψυχή του ελληνικού λαού - ΦΩΤΟ

«Είμαστε δίπλα σας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προς τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο και προσέθεσε ότι «το Κυπριακό είναι η ψυχή του ελληνικού λαού».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι -όπως είπε και στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία από τον Έβρο- «η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα και από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών στην Κύπρο μπορούν να συνεχιστούν εφόσον δεν υπάρχουν προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Επανέλαβε δε, την πάγια ελληνική θέση υπέρ της εξεύρεσης δίκαιης λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Ακόμη ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, του οποίου η επίλυση θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και άρα θα πρέπει να αφορά και την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναγνώρισε το ειλικρινές και άδολο ενδιαφέρον από την Ελλάδα να ξεπεραστεί η απαράδεκτη κατάσταση που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσέθεσε ότι φαίνεται πως τώρα εξομαλύνεται η κατάσταση, έπαψαν οι προκλήσεις του ”Μπαρμπαρός” και μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα η Τουρκία να είναι ενεργά παρούσα και ζήτησε από την πλευρά του λύση βιώσιμη και λειτουργική.

Διαβάστε αναλυτικά τον διάλογο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Κύπριου Προέδρου.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι ειλικρινά που σας δέχομαι στην Αθήνα.  Πρώτα απ’ όλα πρόκειται για μικρή, πολύ μικρή, ανταπόδοση της τόσο θερμής σας φιλοξενίας στην Κύπρο, από την οποία κρατάω τόσα πολλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νησί, αλλά κυρίως για την ψυχή αυτού του Κυπριακού Λαού, από την οποία διδάχθηκα πολλά και πήρα πολλή δύναμη. 

Επιθυμώ να ακούσω τις απόψεις σας για την πορεία των δικοινοτικών συνομιλιών.  Θέλω να σας τονίσω ότι είναι βασικό να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και στην Κύπρο, αυτό που τόνισα και στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική μας επικοινωνία στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο: Η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία δεν περνάει μόνο από τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και από την πρόοδο του Κυπριακού για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.  Αυτή δεν μπορεί παρά να προέλθει μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες, στις οποίες εσείς έχετε τον πρώτο λόγο και εμείς στηρίζουμε τις θέσεις σας. 

Υπενθυμίζουμε και προς την τουρκική πλευρά ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορεί να συνεχισθούν μόνον εφόσον δεν υπάρχουν προκλήσεις σαν και αυτές που είδαμε πρόσφατα, προκλήσεις οι οποίες θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Και επίσης, ότι οι συνομιλίες αυτές δεν μπορούν παρά να έχουν ως περιεχόμενο την εξεύρεση μιας λύσης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.  Δεν μπορεί παρά να προκύψει ένα Κράτος, το οποίο είναι συμβατό όχι μόνο με το διεθνές δίκαιο, αλλά και με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. 

Και θα ήθελα να τελειώσω λέγοντας ότι αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ενδιαφέρουν πρωτίστως την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.  Η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιδιώκει πρώτη η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Γιατί είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα.  Δίχως την επίλυση της εκκρεμότητας αυτής δεν μπορεί να υπάρξει εμβάθυνση, ακόμα και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.  Και κάτι άλλο, ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι γνωστό ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, όταν ξέρουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.  Άρα, θα πρέπει να υπάρχει και ενδιαφέρον και εγρήγορση και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επαναλαμβάνω: Είμαστε δίπλα σας, θέλω να το αισθάνεσθε αυτό και είναι απόλυτα ειλικρινές.  Κάτι το οποίο, άλλωστε, αποδεικνύεται και θα αποδεικνύεται στην πράξη.

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ:  Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί παρά να εκφράσω τις βαθύτερες των ευχαριστιών μου για τα θερμά σας λόγια, την υποδοχή, αλλά και για τις άριστες εντυπώσεις που τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και η πολύ πρόσφατη δική σας επίσκεψη, άφησαν στην Κύπρο.  Ο καθένας νοιώθει ότι υπάρχει πραγματικά ένα ειλικρινές, άδολο, αδελφικό ενδιαφέρον, για να ξεπερασθεί επιτέλους μια κατάσταση και μια παράταση απαραδέκτου παρανομίας ή παραβίασης του διεθνούς δικαίου, που διαρκεί τώρα 41 τόσα χρόνια.

Πρέπει να σας πω ότι τελευταία φαίνεται ότι ομαλοποιούνται ή εξομαλύνονται ή – αν θέλετε – αίρονται οι λόγοι που μας υποχρέωσαν να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας στον διάλογο.  Από τη μια απεχώρησε και έπαψε να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα το τουρκικό πλοίο ‘Μπαρμπαρός’, ενώ από την άλλη δεν έχει ανανεωθεί η παράνομη καθ’όλα NAVTEX.  Αυτά μας επαναφέρουν στην κατάσταση προ της παραβιάσεως των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και μας επιτρέπουν έτσι ή επιτρέπουν να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης ενός – ελπίζω – ουσιαστικού διαλόγου, με αποφασιστικότητα αλλά και καλή βούληση και αλληλοσεβασμό από όλες τις πλευρές.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα είναι ενεργός παρούσα, με την έννοια ότι θα συμβάλει έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας ότι η συνέχιση της καταστάσεως, ως έχει σήμερα, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι τους ωφελεί ή ότι δημιουργεί προοπτική για το μέλλον. 

Όπως πολύ ορθά επισημάνατε, βεβαίως η βάση της λύσης η επιδιωκόμενη δεν μπορεί να είναι η όποια λύση.  Και όπως θα μπορεί να επισημάνει ο καθένας, με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, προαπαιτούμενο,  ενόψει  του  γεγονότος  ότι  αποτελούμε  κράτος-μέλος της

Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και φυσικότατα, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του Λαού, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων. 

Είπα και προηγούμενα – θα το επαναλάβω και σε σας – ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι μια διαρκής ειρήνη και συνθήκες που να επιτρέπουν τη συνεργασία και τη συμβίωση των κατοίκων του νησιού και όχι να δημιουργήσουμε ή να επιτύχουμε μια λύση, που να δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους.  Εδώ, εάν δεν υπάρξει ο αλληλοσεβασμός στις ανησυχίες είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς και εάν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ακριβώς μέσα από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου των διεθνών αρχών, που διέπουν τουλάχιστον τον αλληλοσεβασμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε δεν υπάρχει προοπτική μακράς διάρκειας.  Γι’αυτό η λύση πρέπει να είναι και βιώσιμη και λειτουργική και διαρκής.

Σ’ αυτήν μας την προσπάθεια, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί πραγματικά νοιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι και δεν μείναμε μόνοι στη διαχείριση του Κυπριακού προβλήματος.

Share it:
Reactions:

Πολιτική

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση