GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σοβαρά επεισόδια σε διαδήλωση στα Σκόπια - Πάνω από 10 τραυματίες

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας σημειώθηκαν αργά το βράδυ χθες Τρίτη μπροστά από το κτίριο της κυ...

Σοβαρά επεισόδια σε διαδήλωση στα Σκόπια - Πάνω από 10 τραυματίες

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας σημειώθηκαν αργά το βράδυ χθες Τρίτη μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στο κέντρο των Σκοπίων.

Πάνω από 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από το απόγευμα χθες μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης όπου διαμαρτυρήθηκαν, μετά τις αποκαλύψεις, νωρίτερα , της αντιπολίτευσης για την συγκάλυψη, από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, της υπόθεσης του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου ενός νεαρού από αστυνομικό,. Το τραγικό περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών για την εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, τον Ιούνιο του 2011.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως "δολοφόνοι" και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι , παραβίασαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και εισήλθαν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες μετά από μερικές ώρες τους απώθησαν σε απόσταση ασφαλείας από το κτίριο της κυβέρνησης και τους διέλυσαν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, πάνω από δέκα αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι διαδηλωτές κατέστρεψαν ορισμένα οχήματα της αστυνομίας, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και με αντικείμενα που εκτόξευσαν προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο της κυβέρνησης. Ένας από τους αστυνομικούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών.

Από την μεριά τους οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την αστυνομία για αδικαιολόγητη χρήση βίας και για πογκρόμ συλλήψεων στους κεντρικούς δρόμους των Σκοπίων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ απηύθυνε έκκληση προς τους διαδηλωτές για αυτοσυγκράτηση και κάλεσε την αστυνομία να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν στον απόηχο της πολιτικής κρίσης και της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία μαίνεται τους τελευταίους τρεις μήνες με φόντο το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων που κάνει για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν. Γκρούεφσκι), παρακολουθούσε τα τηλέφωνα πάνω από 20.000 πολιτών της χώρας, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των Μέσων Ενημέρωσης, ασκούσε διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους της, διασπάθιζε δημόσιο χρήμα και προέβη σε νοθεία των εκλογών.

Από την μεριά τους, οι εισαγγελικές αρχές της ΠΓΔΜ έχουν απαγγείλει κατηγορίες κατά του αρχηγού του της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ και άλλων τεσσάρων ατόμων σχετικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο Ζάεβ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας – την οποία οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν κατονομάζουν – έχει στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι, σε συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χρησιμοποίησε αυτές τις κλεμμένες συνομιλίες για να τον εκβιάσει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση