GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ασχημα νέα! Επιστροφή στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2015...

Σε ύφεση 0,2% πέρασε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το μ...

Σε ύφεση 0,2% πέρασε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το μεσημέρι της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 0,2% υποχώρησε στο α' τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2014 με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα που τροφοδοτεί η μη επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές μετά την κυβερνητική αλλαγή σπρώχνει τη χώρα και πάλι στην ύφεση.

Σε ετήσια βάση ωστόσο το ΑΕΠ διατηρήθηκε σε ανοδική τροχιά καταγράφοντας αύξηση 0,3% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2014. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ σε όρους όγκου η αύξηση από πέρυσι ήταν οριακή, μόλις 0,1%.

Η ΕΛΣΤΑΤ υπογραμμίζει ότι αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση της και πιθανόν να αναθεωρηθούν αργότερα τα στοιχεία.

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνουν αναλυτές, έρχεται ως αποτέλεσμα του “παγώματος” των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων καθώς και της πτώσης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης την ώρα που το Δημόσιο αντλούσε κάθε διαθέσιμο ρευστό για να καλύψει δόσεις και δεσμεύσεις προς πιστωτές.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει θέσει για φέτος στόχο για ανάπτυξη κατά 1% ενώ μόλις πρόσφατα η Κομισιόν προέβη σε σημαντική υποβάθμιση των δικών της προβλέψεων για την ανάπτυξη της χώρας στο +0,5% έναντι της αρχικής εκτίμησης για +2,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση